Life

Cum dorm peștii, de fapt. Ce fac sub apă când vor să se odihnească

Cum îți dai seama, de fapt, când dorm peștii. Aceștia au un ritual foarte interesant care a atras atenția multor cercetători.
20.03.2024 | 09:48
Cum dorm pestii de fapt Ce fac sub apa cand vor sa se odihneasca
Cum îți dai seama că dorm peștii. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cu toții știm că somnul este foarte important pentru un stil de viață sănătos și organizat. Nu doar oamenii au nevoie de somn, ci și animalele. De cele mai multe ori, cele mai întâlnite controverse sunt legate de somnul peștilor. Ei bine, la fel ca orice alt mamifer și peștii se odihnesc, iar somnul lor este foarte interesant.

De câte ore de somn au nevoie peștii

Somnul este vital pentru oameni, dar și pentru animale. În timpul somnului, organismul se reface și se pregătește pentru o nouă zi plină de activități. Același principiu se aplică și în cazul animalelor.

ADVERTISEMENT

Dacă în cazul oamenilor sunt recomandate între 7 și 9 ore de somn, în cazul animalelor, lucrurile stau diferit. Unele au nevoie de doar câteva ore de somn, de exemplu, cum sunt elefanții, care dorm doar două ore.

Girafele au nevoie de sub cinci ore de somn pe zi, liliecii se odihnesc peste 20 de ore, iar câinii dorm chiar mai mult decât oamenii. Însă, atunci când vine vorba de somnul nevertebratelor, lucrurile stau diferit.

ADVERTISEMENT

Multă lume se întreabă cum dorm peștii sau cum îți dai seama atunci când dorm. Ei bine, răspunsul este unul foarte simplu, explicat de specialiști. Peștii nu dorm ca oamenii, dar se odihnesc prin reducerea activității și a metabolismului, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice.

Există specii de pește care dorm ziua

Mamiferele dorm atunci când neocortexul, o parte a creierului care procesează informații senzoriale, se oprește. Potrivit Aqueon, peștii nu au neocortex și pleoape pentru a le închide în timpului somnului, făcând ca procesul lor de ”somn” să fie diferit de cel al mamiferelor.

ADVERTISEMENT

În 2019, cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că zebrafish este unul dintre tipurile de pești care dorm similar cu oamenii. Deși nu au pleoape pentru a le închide, ei manifestă somn cu unde lente și un tip de somn REM.

În timp ce se odihnesc, peștii rămân totuși vigilenți la orice pericol și se stabilesc într-un sigur loc. Putem să ne dăm seama dacă un pește doarme dacă rămâne nemișcat pentru o perioadă sau stau la fundul acvariului.

ADVERTISEMENT

Cercetările indică faptul că peștii se odihnesc pe programe similare cu cele ale oamenilor. Adică, rămân activi pe timpul zilei și aleg să se odihnească pe timpul nopții. Există și specii de pește care au un program total opus, care aleg să doarmă ziua și să fie activi noaptea, precum peștele cuțit.

Ba mai mult, există și dovezi care atestă că peștii nu dorm în toate fazele vieții lor. Excepțiile sunt atunci când trebuie să aibă grijă de puii lpor sau când se află în migrație.

ADVERTISEMENT
Tags: