News

Dovada că agresorul de la Școala ”Nicolae Titulescu” nu a fost deranjat de autorități. Prima reacție a DGASPC: ”Nu s-a aflat în atenția noastră”

Presupusul agresor al elevului care a reclamat că a fost violat în anul 2022 nu a avut parte de "neplăceri", în condițiile în care dosarul a fost clasat din cauza vârstei acestuia.
05.03.2024 | 19:07
Dovada ca agresorul de la Scoala Nicolae Titulescu nu a fost deranjat de autoritati Prima reactie a DGASPC Nu sa aflat in atentia noastra
Un elev de 10 ani de la Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu” susține că a fost violat de două ori, în toaleta unității de învățământ / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta / Facebook Școala Nicolae Titulescu
ADVERTISEMENT

Cazul elevului agresat sexual în toaleta Școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu” din București scoate la iveală noi informații șocante. Presupusul autor al agresiunii care a avut loc în decembrie 2022 nu a avut de suferit în urma plângerilor formulate de părinții victimei la vremea respectivă.

Agresorul identificat, nicio măsură împotriva lui

Spre deosebire de al doilea viol, la prima agresiune sexuală, atacatorul a fost identificat, iar pe numele său a fost formulată o plângere penală. Potrivit datelor din dosar, acesta este născut în mai 2011, iar la vârsta comiterii faptelor avea 11 ani, vârstă la care nu poate răspunde penal.

ADVERTISEMENT

Pentru că nu avea pe cine să ancheteze, procurorul de caz a dispus clasarea cauzei, invocând o cauză de neimputabilitate prevăzută de art. 27 Cod Penal, respectiv minoritatea făptuitorului.

Acest lucru nu înseamnă că autorul faptelor este nevinovat, ci doar că procurorul nu a mai apucat să cerceteze cauza, dat fiind că acesta nu poate fi pedepsit. Legea prevede că în cazul minorilor sub 14 ani operează ”prezumția absolută a lipsei de discernământ”. Aceștia nu doar că nu răspund penal, dar împotriva lor nu se va lua nicio măsură educativă care să fie prevăzută în Codul Penal. De altfel, ancheta a durat doar câteva săptămâni.

ADVERTISEMENT

În spatele ordonanței de clasare s-a putut ”ascunde” și conducerea Școlii ”Nicolae Titulescu”. ”În anul 2022, cercetarea penală a dus la clasarea dosarului și anularea suspiciunii de viol. În legătură cu cea de-a doua acuzație privind un nou posibil caz de vil, vă aducem la cunoștință că în prezent există un nou dosar de cercetare penală în curs de soluționare”, a declarat Iudita Popteanu, directoarea școlii. Acesta a mai spus că a desfășurat ”anchete interne din dorința sinceră de a clarifica toate aspectele”, fără să anunțe dacă acestea au dus la vreun rezultat.

DGASPC Sector 1 s-a limitat la consiliere psihologică acordată victimei

În ordonanța de clasare din 2022, procuroarea Daniela Pasc a propus, printre altele, sesizarea DGASPC 1, care avea competențe într-o astfel de situație.

ADVERTISEMENT

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 a confirmat că a fost sesizată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în legătură cu cazul băiatului violat la Școala ”Nicolae Titulescu”, informație dezvăluită încă de luni, de FANATIK.

Potrivit DGASPC Sector 1, singurele măsuri luate la nivelul instituției au fost de a acorda consiliere psihologică victimei, care la data primului incident avea doar 8 ani. Cât despre presupusul agresor, acesta nu a fost supus niciunei forme de anchetă socială sau evaluare, chiar dacă, teoretic, suspiciunea comiterii unei infracțiuni comise de acesta încă exista.

ADVERTISEMENT

”În anul 2022, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, prin Ordonanța de clasare, a sesizat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Secctor 1 în legătură cu un elev de la Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu care ar fi fost victima unui abuz. Minorul a fost inclus imediat într-un program de consiliere psihologică.

În ceea ce privește autorul acestei fapte, precizăm că situația acestuia nu s-a aflat în atenția instituției noastre”, se arată în răspunsul DGASPC Sector 1, Serviciul Violență asupra Copilului, pentru FANATIK.

Cine trebuia să dispună efectuarea unei anchete sociale

Același document indică faptul că DGASPC Sector 1 a reluat consilierea psihologică a presupusei victime, în condițiile în care Parchetul a solicitat un reprezentant al acestei instituții care să participe la audierea copilului în calitate de victimă, într-un nou dosar penal.

dgaspc scoala nicolae titulescu
Răspunsul DGASPC Sector 1 pentru FANATIK

”Având în vedere caracterul nepublic al anchetei penale și drepturile persoanei vătămate, în acest moment nu vă putem oferi mai multe detalii despre acest caz”, se mai arată în răspunsul DGASPC Sector 1.

Potrivit art 482 Cod de Procedură Penală, ”în cauzele cu infractori minori, organul de urmărire penală sau instanța de judecată are obligația să dispună efectuarea anchetei sociale”. Ancheta se efectuează de către persoane desemnate de către autoritatea tutelară a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază minorul.

Salvați Copiii: ”Polițistul care a înregistrat cererea trebuia să sesizeze imediat DGASPC”

Un raport al Organizației Salvați Copiii publicat în decembrie 2022 a scos la iveală că cele mai multe cazuri de sesizări de agresiune sexuală asupra unui minor, în perioada 2014 – 2020, s-au încheiat cu soluții de clasare.

Astfel, dintr-un total de 18.549 sesizări, doar 3.496 au fost trimise în judecată, în timp ce 12.636 de cazuri au fost clasate, iar în 2.279 de situații s-a dispus neînceperea urmăririi penale.

raport salvati copiii
Cele mai multe plângeri penale care vizează abuzuri sexuale asupra minorilor sunt clasate / Sursă: Raport Organizația Salvați Copiii

Raportul arată că sesizarea DGASPC trebuie făcută încă din faza inițială, de către polițistul înregistrează cazul. Primul obiectiv este acela de a scoate copilul din mediul traumatizant.

”Odată ce echipa de poliție a decis înregistrarea unui caz de urmărire sub aspectul săvârșirii faptei de abuz sexual împotriva unui minor, sesizarea Serviciului de protecție a copilului de pe raza de domiciliu a acestui este imediată (chiar dacă nu a participat la evaluare), iar Serviciul respectiv deschide la rândul lui un dosar de anchetă. (…)

De cele mai multe ori, această relație este uneori puternic încărcată birocratic (solicitări scrise, repartizări formale de caz)”, se arată în Raportul cu privire la interacțiunea copilului victimă a abuzului sexual cu instituțiile statului implicate în gestionarea acestor cazuri, proiect derulat de Organizația Salvați Copiii.

Regulamentul școlii obligă agresorul și părinții acestuia să vină la consiliere

În cazul reclamat la Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu”, un lung șir de nereguli și ezitări au dus la prelungirea coșmarului trăit de victimă. Acesta a devenit victima ”de serviciu” pentru colegii mai mari, tocmai pentru că în școală se știa că a fost violat o dată, fără ca agresorul să aibă de suferit în vreun fel.

Regulamentul intern al Școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu” prevede ca în cazul violenței fizice ”elevul va fi sancționat cu scăderea notei la purtare la 7 și cu obligativitatea elevului și a părinților săi de a participa la consiliere cu psihologul școlii”.

Într-o filmare realizată de echipa Observator cu o cameră ascunsă, psihologul școlii a afirmat, la scurtă vreme după ce cazul a devenit public: ”Numai lui (elevului care susține că a fost violat) i se întâmplă! Cum dracu’, din atâția copii, numai lui i se întâmplă? Cunosc comportamentele copiilor! Punctul de vedere oficial este că nu s-a întâmplat nimic”.

ADVERTISEMENT
Tags: