News

Cum încetinește Putin producția de arme hipersonice ale SUA

Războiul din Ucraina văduvește de resurse programul american de arme hipersonice. Cererea de muniții și refacerea stocurilor, o presiune asupra bazei industriale a SUA.
17.05.2023 | 18:29
Cum incetineste Putin productia de arme hipersonice ale SUA
Arme hipersonice: pe lângă concurența cu Rusia și China, sprijinirea Ucrainei complică efortul financiar al Pentagonului / Foto Hepta
ADVERTISEMENT

După o recentă serie de teste de prototipuri, Departamentul american al Apărării este în grafic cu planurile de a desfășura prima sa nouă armă hipersonică (LRHW) până în vara anului 2023 și de a dezvolta alte capacități de apărare ofensivă cu arme hipersonice și antihipersonice. Pe lângă concurența cu Rusia și China, sprijinirea Ucrainei împotriva agresiunii desfășurate de Moscova complică efortul financiar al Pentagonului.

Presiuni asupra bazei industriale

Sistemul de arme hipersonice LRHW este unul dintre cele 24 de sisteme pe care armata Stetelor Unite intenționează să le implementeze în anul fiscal 2023 și unul dintre cele 35 de sisteme pe care Pentagonul intenționează să le implementeze până în 2030, pentru a deveni ceea ce consideră a fi o forță complet modernizată.

ADVERTISEMENT

Dar cererea de muniții pentru a sprijini lupta Ucrainei împotriva Rusiei – și nevoia rezultată de a umple stocurile de arme ale SUA – ar putea pune o presiune semnificativă asupra bazei industriale în timp ce Pentagonul lucrează la tranziția primelor sale programe de arme hipersonice, de la dezvoltare la producție, în anii următori.

Oficialii din domeniul apărării consideră că armele hipersonice, care se pot deplasa și manevra la viteze de cel puțin Mach 5, vor schimba radical situația în conflictele viitoare, desemnând această tehnologie ca fiind un domeniu de interes ”critic”. Departamentul american al Apărării are zece programe neclasificate în curs de dezvoltare, dintre care primul – arma hipersonică cu rază lungă de acțiune a armatei – ar putea fi pus în funcțiune chiar în acest an.

ADVERTISEMENT

Problemă dublă

Un raport al National Defense Industrial Association, (NDIA) publicat la 11 mai, subliniază faptul că trecerea de la dezvoltarea și testarea tehnologiei hipersonice la punerea în funcțiune a unui număr mare de arme va necesita o finanțare specifică din partea Pentagonului și un efort concentrat asupra consolidării bazelor de aprovizionare.

În timp ce acest lucru reprezintă o provocare în sine, directorii și experții din industrie au, declarat în timpul unui eveniment NDIA din 11 mai de la Washington, DC, probabil că va fi complicat și mai mult de cererea de a reface stocurile de arme convenționale ale SUA și de a continua ajutorul acordat Ucrainei în apărarea sa împotriva războiului declanșat de Rusia.

ADVERTISEMENT

”În plus față de pregătirea pentru misiunea hipersonică, trebuie să vă îmbunătățiți instalațiile și lanțurile de aprovizionare pentru a completa produsele convenționale”, a declarat Jason Fischer, lider de piață pentru propulsoarele (boostere) tactice de mare viteză la Northrop Grumman.  ”Probabil că este o problemă lucrativă pentru industrie, dar cu siguranță este și o provocare”.

Până acum, 37,6 miliarde de dolari pentru Kiev

Până la data de 9 mai, SUA au angajat peste 37,6 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina, inclusiv peste 1.600 de rachete antiaeriene Stinger, 10.000 de rachete antitanc Javelin și 60.000 de ”alte” rachete antiblindate și muniții, potrivit unei fișe informative a Departamentului de Stat.

ADVERTISEMENT

Jason Fischer a declarat că firmele din domeniul apărării primesc tot mai des solicitări din partea pentagonului pentru a produce rachete convenționale la o cadență mult mai mare și în termene mai scurte. Acestea sunt cele mai dificile scenarii la care răspunde industria, deoarece necesită adesea investiții suplimentare de capital în instalații și echipamente specifice, notează Defense News.

Riscul încetinirii programelor hipersonice

Marty Hunt, vicepreședinte al departamentului de hipersonică și materiale avansate de la compania americană Dynetics (care are printre clienți și Pentagonul) , a declarat că cererea tot mai mare nu numai că are un impact asupra capacității de producție, dar face și mai dificil accesul la materiile prime necesare pentru producerea de arme hipersonice.

”Când cererea se schimbă și se adaugă o cerere suplimentară în afara domeniului hipersonicii, această situație are drept consecință  un impact și un apel la resursele din cadrul lanțului de aprovizionare hipersonic”, a spus el. Cererea crescută pune, de asemenea, presiune asupra forței de muncă, a adăugat Hunt, solicitând companiilor să mute personalul de la dezvoltarea hipersonicii către liniile de produse cu nevoi ridicate.

”Atunci când aceste alte lanțuri de aprovizionare se tensionează și cresc cererea, aceasta atrage forța de muncă de înaltă tehnologie departe de domeniul hipersonic, ceea ce are un efect negativ”, a mai spus executivul de la Dynetics. ”Poate încetini eforturile și programele pe care le avem în desfășurare”.

Colaborarea SUA cu aliații privind noua tehnologie hipersonică vine ca răspuns la progresele chineze și rusești în domeniul armelor hipersonice, precum și la tensiunile cu China în legătură cu Taiwanul. Până în prezent, Moscova a desfășurat două capacități de arme hipersonice, racheta balistică cu rază scurtă de acțiune Kinjal și vehiculul intercontinental Avangard de tip boost-glide, în 2017 și, respectiv, 2019, în timp ce Beijingul a desfășurat sistemul Dongfeng-17, un sistem rutier mobil, de tip boost-glide, în 2020.

Ucraina, poligon pentru rachetele Kinjal

Rusia a folosit armele hipersonice Kinjal împotriva Ucrainei, marcând prima utilizare a acestei tehnologii în război. Administrația Biden a continuat abordarea predecesorului său, Donald Trump,  de accelerare a dezvoltării și desfășurării de noi capacități de arme hipersonice, asigurând finanțarea programelor Departamentului Apărării în anii fiscali 2022 și 2023.

Luna aceasta, președintele Joe Biden a emis un memorandum prin care invocă legea privind producția de apărare pentru a extinde producția internă de materiale pentru sistemele hipersonice. Memorandumul, dat publicității de Casa Albă și care urmează să fie publicat în curând în Federal Register, solicită guvernului federal să ia măsuri pentru a accelera și stimula producția de ”motoare (…) sisteme avansate de navigație și ghidare și materiale componente pentru sistemele hipersonice”. Biden le numește ”esențiale pentru apărarea națională”.

 

ADVERTISEMENT
Tags: