În timp ce ”specialii” României trag cu dinții de pensiile lor, care se ridică la zeci de mii de lei, un bărbat de 46 de ani din județul Mureș este obligat să supraviețuiască cu doar 72 de lei pe lună.
Suma oferită de statul român este echivalentă cu 15 euro și a fost încasată de beneficiarul ei în iunie 2023 cu titlu de indemnizație lunară pentru persoanele cu dizabilități. Ghinionul omului este că, la vârsta de 3 ani, a suferit un accident în urma căruia și-a pierdut un picior, pentru care statul român l-a încadrat la ”handicap mediu”.
Cazul bărbatului a fost prezentat de deputatul de Mureș, Dan Tănasă, care a arătat că persoana cu dizabilități nu beneficiază de un alt ajutor din partea autorităților, cu excepția unui card social, în valoare de 250 de lei, care se alimentează o dată la două luni.
”72 de lei pe lună. Acesta este ajutorul pe care un bărbat de 46 de ani, care la vârsta de 3 ani și-a pierdut un picior, îl primește de la statul român. 72 de lei. Niciun alt ajutor (în afară de cardul cu 250 de lei la două luni, dar ăsta este recent și nu e numai pentru persoanele cu dizabilități)”, a arătat deputatul Dan Tănasă într-o postare pe contul său de Facebook.
Referitor la cazul bărbatului din Mureș, ministrul muncii și solidarității sociale, Simona Bucura-Oprescu arată că nu este o eroare, iar suma pe care acesta o primește este corectă, potrivit legii pensiilor, în forma actuală.
Mai mult, acesta spune că acordarea unor drepturi de pensie tuturor persoanelor, indiferent dacă acestea au contribuit sau nu, ”ar putea care dezechilibre majore în bugetul asigurărilor de stat” și ar duce la un colaps al sistemului. Asta în condițiile în care pensiile speciale nu se bazează, în general, pe principiul contributivității.
”Sistemul public de pensii din România este un sistem contributiv, acordarea unor drepturi de pensie tuturor persoanelor, indiferent dacă au contribuit sau nu la sistemul public, ar putea dezechilibre majore în cadrul bugetului asigurărilor sociale de stat, iar pe viitor, imposibilitatea plății drepturilor cuvenite celorlalte categorii de pensionari care au contribuit la sistem 30-45 de ani”, arată ministrul Bucura-Oprescu, într-un răspuns la întrebarea parlamentară adresată de deputatul de Mureș.
În România, indemnizația lunară acordată în baza unui certificat de încadrare în grad de handicap reprezintă un procent care variază între 12% și 70% din Indicele Social de Referință (ISR), care se majorează anual, în funcție de rata medie a inflației. Începând cu martie 2023, acesta a crescut de la 525,5 lei la 598 lei. Bărbatul din Mureș este considerat un caz de ”handicap mediu” și încasează cea mai mică indemnizație, respectiv 12% din ISR, respectiv 72 de lei.
Totuși, guvernanții dau asigurări că lucrurile vor sta mai bine, începând de anul viitor, când ar trebui să aibă loc o nouă reformă a pensiilor, etapă asumată prin PNRR.
”Potrivit celor angajate prin acest document strategic național, sistemul de pensii va fi reformat, refăcut și pus pe baze solide, prin intermediul unui cadrul legislativ care să corecteze inechitățile din sistemul de pensii, care să asigure sustenabilitatea și predicitibilitatea sistemului și care să respecte principiul contributivității în raport cu beneficiarii drepturilor la pensie”, mai arată ministrul muncii.
Până atunci, cifrele nu arată deloc pentru beneficiarii pensiilor pe caz de invaliditate. Potrivit datelor de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, la nivelul anului 2023 există 396.644 de beneficiari cuprinși în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, cu o sumă medie de 863 de lei. În cazul categoriei de pensionarilor-agricultori, un număr de 212 beneficiari cu diferite grade de invaliditate, primesc, în medie, 366 de lei.
Astfel efortul bugetar ajunge lunar la aproximativ 342 milioane de lei, pentru aproape 400.000 de persoane cu dizabilități. Pe de altă parte, bugetul alocat pentru 10.000 de beneficiari ai pensiilor speciale suportate de Casa Națională de Pensii Publice (foști angajați ai corpului diplomatic, funcționari din Parlament, aviatori, magistrați, grefieri și ai Curții de Conturi), se ridică, lunar, la 123 de milioane, potrivit Adevărul. Aceste pensii sunt suportate atât din BASS, pe bază de contributivitate, cât și de la bugetul de stat, respectiv din taxele și impozitele plătite de români.
Cea mai mică pensie pe bază de contributivitate din România este a unei femei din Zimnicea, județul Teleorman, care încasează 135 de lei pe lună.
Recent, premierul Marcel Ciolacu a înaintat cifra de 800.000 de persoane cu handicap care beneficiază de asistență socială, în România. Acesta susține că suntem pe primul loc în Europa, în această privință. Ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu a anunțat că a trimis Corpul de Control și a găsit probleme în 1.400 de dosare, din 1.700 verificate, în județul Ilfov.