News

Cum își protejează averea medicul acuzat că folosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre

Medicul cardiolog Dan Tesloianu este cercetat în dosarul în care este acuzat că a implantat pacienților stimulatoare cardiace refolosite.
03.08.2023 | 12:48
Cum isi protejeaza averea medicul acuzat ca folosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre
Cercetat în dosarul stimulatoarelor cardiace, Dan Tesloianu și-a dat în judecată soția Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta, captură video
ADVERTISEMENT

Medicul cardiolog Dan Tesloianu, de la Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iași, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în luna februarie, într-un dosar în care este acuzat că a implantat pacienților săi stimulatoare cardiace extrase din cadavre. Dan Tesloianu este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente și luare de mită.

Obiectul dosarului este “partaj bunuri comune”

Până la apariția scandalului, Dan Tesloianu a ocupat, timp de cinci ani, funcția de coordonator al programului național de boli cardiovasculare, în cadrul spitalului din Iași. În momentul în care au început cercetările, Tesloianu a fost schimbat din această funcție cu un alt medic, Ionuț Tudorancea. El a formulat o plângere la Tribunalul Iași, prin care a contestat această măsură.

ADVERTISEMENT

„Respinge ca neîntemeiată acţiunea, astfel cum a fost modificată, formulată de reclamantul Tesloianu Dan Nicolae, cu domiciliul procesual ales la Cabinet Avocat Constantin Bejan în contradictoriu cu pârâţii Spitalul clinic judeţean de urgenţă Sf Spiridon Iaşi şi Tudorancea Ionuţ. Obligă reclamantul la plata către pârâtul Tudorancea Ionuţ a sumei de 2.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată ( onorariu avocat) Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, au hotărât judecătorii pe 15 iunie 2023.

Dan Tesloianu nu a formulat apel, astfel că a pierdut procesul. Peste puțin timp, Tesloianu a devenit reclamant într-un alt dosar, înregistrat pe 12 iulie 2023 la Judecătoria Iași. Pârât figurează soția medicului, Anda Tesloianu, iar obiectul dosarului este „partaj bunuri comune/lichidarea regimului matrimonial”, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

ADVERTISEMENT

Nu a fost stabilit, încă, primul termen al dosarului. Potrivit Codului Civil, în timpul căsătoriei se poate face un partaj amiabil al bunurilor comune, prin act notarial, sau, în caz de neînţelegere, pe cale judecătorească, fără însă ca legea să mai condiţioneze admisibilitatea acţiunii de partaj de dovada unor motive temeinice.

Soția lui Dan Tesloianu este medic coordonator la spitalul de pneumoftiziologie din Iași

Lichidarea regimului matrimonial se realizează prin act de lichidare încheiat la notariat sau prin hotărâre judecătorească (în caz de neînțelegere). În actul de lichidare a comunității, prima dată se va determina cota parte care îi revine fiecărui soţ/ fost soţ pe baza contribuțiilor sale la dobândirea bunurilor comune şi la îndeplinirea obligațiilor. Apoi se va proceda la partajul bunurilor şi la regularizarea datoriilor.

ADVERTISEMENT

Actul de lichidare este independent de actul de partaj care reprezintă o etapă în lichidarea regimului matrimonial. Este admisibil partajul bunurilor comune în timpul comunității, fără ca prin aceasta să se lichideze regimul comunităţii sau să se modifice regimul matrimonial ales în baza articolului 369 din noul cod civil.

Cel mai probabil, familia Tesloianu dorește să își protejeze averea prin acest partaj al bunurilor comune, în contextul în care Dan Tesloianu este cercetat. Anda Tesloianu, care este medic coordonator la Spitalul clinic de pneumoftiziologie din Iași, și-a depus ultima declarație de avere în iunie 2022. Din acest document reiese că soții Tesloianu dețineau, în părți egale, un portofoliu imobiliar consistent.

ADVERTISEMENT

Familia Tesloianu deține trei terenuri, trei clădiri și o colecție de artă

Astfel, Dan și Anda Tesloianu aveau un teren intravilan de 1.200 metri pătrați în Iași (cumpărat în 2004) , dar și o casă de locuit de 200 metri pătrați, construită pe acest teren în anul 2005. De asemenea, soții Tesloianu mai aveau alte două terenuri extravilane în localitatea Crăcăoani, unul de 3.000 metri pătrați, celălalt de două hectare, ambele cumpărate în 2008.

Familia Tesloianu mai deținea un apartament în Iași, de 51 metri pătrați, cumpărat de cei doi soți în 2019, precum și un imobil de 120 metri pătrați construit în 2008 la Crăcăoani. Astfel, pe numele soților Tesloianu se află trei terenuri și trei clădiri. Conform declarației de avere consultate de FANATIK, familia are și o colecție de artă în valoare de 50.000 euro, dobândită între 2009 și 2022.

La rubrica activelor financiare, Anda Tesloianu a completat că are un cont curent cu un sold de 76.498 lei și trei depozite bancare, de 50.000 euro, de 50.046 dolari americani și de 39.996 euro, ceea ce înseamnă că acestea aveau o valoare totală de aproximativ 150.000 euro. Dan Tesloianu este asociat la firma Cardiomed SRL, de pe urma căreia a încasat dividende în valoare de 160.000 euro.

ADVERTISEMENT