News

Cum îți poate aduce polița RCA în format electronic o super amendă! Ce trebuie să faci ca să nu rămâi fără bani

04.07.2020 | 11:19
Cum iti poate aduce polita RCA in format electronic o super amenda Ce trebuie sa faci ca sa nu ramai fara bani
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum îți poate aduce polița RCA în format electronic o super amendă! Astfel, dacă o aveți transmisă pe e-mail trebuie să știți că nu este suficientă în cazul unui control în trafic.

Anunțul a fost făcut chiar de reprezentanții Poliției Române care au precizat că toți șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original.

ADVERTISEMENT

Atenție! Vorbim despre amenzi care pot ajunge până la câteva mii de lei. Potrivit Normei 20/2017 privind asigurările auto din România, contractele RCA pot fi emise și electronic.

Polița RCA în format electronic, amendă sigură

Concret, când se încheie online o poliță RCA, se primește acest contract atât via e-mail, cât și în format fizic prin curier, adică în variantă printată, ștampila și semnătura fiind imprimate, nu în formă olografă

ADVERTISEMENT

Deși polițele RCA emise online nu au au ștampile și semnături în original, fiind emise în format electronic, în cadrul unui control este necesară prezentarea documentului în original, pe format hârtie pentru a nu fi sancționat cu amenzi ce pot ajunge la mii de lei.

”Din coroborarea normelor legale invocate, se stabilește obligativitatea deținerii în format fizic pe suport de hârtie, în original, a asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, în circulația pe drumurile publice din România.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește sancțiunea contravențională, aceasta este prevăzută la art. 101 alin. (1) pct. 18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel, ,,constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: …18. nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”.

În aceeași modalitate se face dovada și în cazul contravenției prevăzute de art. 37 alin. (9) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, care stipulează că încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare prevăzute la art. 3 şi a obligaţiilor prevăzute la art. 6 alin. (6) şi (7) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.

ADVERTISEMENT

Precizăm că nu există o reglementare expresă care să permită polițistilor rutieri să prezume ca fiind îndeplinită obligația încheierii asigurării pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație ca urmare a prezentării conducătorului auto a unei polițe, în format electronic, pe telefonul mobil, pentru verificarea valabilității acesteia fiind necesară prezentarea în format fizic a documentului în cauză.

În ceea ce privește polițele RCA încheiate prin mijloace electronice și care nu prezintă o semnătură la rubrica aferentă, facem mențiunea că valabilitatea acestora se constată printr-o analiză exhaustivă atât a contractului RCA încheiat și a poliței în cauză, precum și prin consultarea bazei de date administrate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară”, a declarat Răzvan Rădoi, comisar-șef în Poliția Română, pentru Hotnews

 

ADVERTISEMENT