Life

Cum îți pot accesa autoritățile datele personale dacă te uiți pe YouTube. Clipurile video care le-au creat mari probleme utilizatorilor

Știai că autoritățile îți pot accesa datele personale dacă te uiți pe YouTube? Mai multe clipuri video le-au creat probleme anumitor utilizatori.
27.03.2024 | 13:07
Cum iti pot accesa autoritatile datele personale daca te uiti pe YouTube Clipurile video care leau creat mari probleme utilizatorilor
Cum îți pot accesa autoritățile datele personale dacă te uiți pe YouTube. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cum îți pot accesa autoritățile datele personale dacă te uiți pe YouTube? Poate te gândeai că acest lucru este imposibil. Realitatea e că în anumite condiții se poate întâmpla. De altfel, mai mulți utilizatori au ajuns în această ipostază.

Cum îți pot accesa autoritățile datele personale dacă te uiți pe YouTube

YouTube este platforma adorată în toată lumea. Prin intermediul ei putem urca, sau putem viziona diferite clipuri video, putem asculta muzică, putem vedea filme ori documentare și nu numai.

ADVERTISEMENT

Și totuși suntem în siguranță? Ai nevoie de un cont de YouTube pentru a vizualiza anumite tipuri de conținut. Astfel că mai toată lumea și-a făcut unul, dar puține persoane știu dacă datele lor sunt sau nu în siguranță.

Cum îți pot accesa autoritățile datele personale dacă te uiți pe YouTube? O situație în care a fost nevoie de verificări riguroase s-a produs în urmă cu ceva timp. Mai exact, niște documente făcute publice au arătat că Google a fost nevoit să ofere mai multe date personale autorităților.

ADVERTISEMENT

Printre acestea se numărau numele, adresa, numerele de telefon, dar și adresele de IP ale anumitor utilizatori. Menționăm faptul că datele personale au fost accesate în cadrul unei investigații federale din SUA, scrie Forbes. Vorbim, deci, despre o operațiune specială.

Despre ce clipuri video este vorba

În ce context a fost demarată? Se pare că investigația vizează mai multe video-uri de pe YouTube. Este vorba despre niște tutoriale în urma cărora utilizatorii învățau cum să creeze o hartă cu ajutorul dronelor.

ADVERTISEMENT

Totodată, în urma tutorialelor, utilizatorii aflau și cum să folosească software de realitate augmentată. Aceste videoclipuri de pe YouTube au fost vizualizate de 30.000 de ori, de către mii de utilizatori din întreaga lume.

Aceștia nu au avut legătură cu cazul, însă chiar și-așa, s-au trezit cu probleme. Mai exact, autoritățile le-au accesat datele personale având în vedere că s-au uitat la clipurile respective de pe YouTube.

ADVERTISEMENT

Conform documentelor, Google a avut obligația să ofere datele personale ale utilizatorilor în cadrul investigației. Vizați au fost utilizatorii care au vizionat respectivele clipuri video în perioada 1-8 ianuarie 2023. Pe de altă parte, în documente nu scrie dacă Google a și predat datele.

Pe de altă parte, există temeri în rândul experților în securitate cibernetică. Aceștia sunt îngrijorați având în vedere faptul că a existat o astfel de cerere. De cealaltă parte, investigatorii federali au spus că cerința a fost justificată din punct de vedere legal.

Astfel, există posibilitatea ca datele personale ale celor care s-au uitat la clipurile respective de pe YouTube să fi fost accesate de autorități. Acest lucru a fost într-o oarecare măsură confirmat și de un reprezentant de la Google.

„Cu toate cerințele utilizatorilor, avem un proces riguros. Creat special pentru a proteja intimitatea și drepturile constituționale ale utilizatorilor. (…) Analizăm fiecare cerință din punct de vedere al validității legale, în conformitate cu legile în curs de dezvoltare. Și luptăm periodic împotriva unor cerințe neregulamentare atunci când vine vorba de datele utilizatorilor” , a declarat Matt Bryant, reprezentant Google.

ADVERTISEMENT
Tags: