News

Cum poate fi prevenită gripa. Trucurile medicului Tudor Ciuhodaru și sfaturi utile pentru toți românii

Cazurile de îmbolnăviri pe cale virală s-au înmulțit în ultimele săptămâni, de aceea, doctorul Ciuhodaru face următoarele recomandări.
08.01.2023 | 16:25
Cum poate fi prevenita gripa Trucurile medicului Tudor Ciuhodaru si sfaturi utile pentru toti romanii
Cum poate fi prevenită gripa. Trucurile medicului Tudor Ciuhodaru. Sursa foto: instagram/ Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Cazurile de gripă și răceală severă sunt foarte des întâlnite de când a început sezonul rece. În acest context nefavorabil, medicul Tudor Ciuhodaru dezvăluie câteva trucuri care ne pot ține departe de valul de îmbolnăviri.

Tudor Ciuhodaru, sfaturi și trucuri care previn gripa

Schimbările bruște de temperatură din ultimele săptămâni au dus la înmulțirea numărului de pacienți care acuză simptome de răceală și gripă.

ADVERTISEMENT

În anii trecuți, în sezonul rece eram obișnuiți cu astfel de afecțiuni, care în câteva zile treceau de la sine. Acum, însă, sunt cazuri nenumătate în care oamenii necesită îngrijiri din partea cadrelor medicale.

Din acest motiv, doctorul Tudor Ciuhodaru recomandă, în primul rând, ca toată populația să acorde mare atenție măsurilor de prevenție.

ADVERTISEMENT

De asemenea, specialistul îi sfătuiește pe cei aflați în categoriile de risc, respectiv, cei sub 5 ani, cei peste 65 de ani, dar și cei cu imunodeficiență, cu afecțiuni cronice, oncologice, cardiovasculare, respiratorii, neurologice sau metabolice, să înceapă tratamentul cât mai rapid după ce au acuzat primele simptome.

Majoritatea celor care suferă de gripă se vor însănătoși rapid prin tratament simptomatic. Cei care sunt din categoriile vulnerabile – atenție, cei sub 5 ani, cei peste 65 de ani, cei cu imunodeficiență, cei cu afecțiuni cronice, oncologice, cardiovasculare, respiratorii, neurologice sau metabolice – ar trebui să știe că tratamentul trebuie început cât mai rapid.

ADVERTISEMENT

El este cu adevărat eficient în primele două zile. Cei din aceste categorii vulnerabile ar trebui să ajungă cât mai repede la centre de evaluare prespitalicești sau la medicul de familie, pentru a beneficia de terapie adecvată”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.

Alte trucuri recomandate de medicul specialist

Un alt truc enumerat de doctorul Ciuhodaru constă în evitarea aglomerațiilor. Tusea sau strănutul fiind modalitatea cea mai rapidă de transmiterea a bolilor virale. Acesta mai atrage atenția și asupra gestului involuntar, respectiv, mâna dusă la ochi, gură sau nas după ce am tușit sau strănutat.

ADVERTISEMENT

Dezinfectarea și spălarea corectă și regulată a mâinilor este un alt mod de a preveni gripa, conform lui Tudor Ciuhodaru.

De avut în vedere este și medicamentația pe care avem tendința să ne-o autoadministrăm, și care, de cele mai multe ori se face într-un mod incorect. De aceea, medicul insistă că pentru adulți, dar mai ales pentru copii, doar un specialist poate prescrie tratamentul demn de urmat.

Dacă tot vorbim de tratament, atenție! Copilul nu este un adult în miniatură. Din păcate, am avut în anii trecuți cazuri severe de intoxicație, pentru că nu s-a respectat ritmul sau dozele în care trebuie administrată o astfel de substanță.

Au fost chiar cazuri severe, critice, de terapie intensivă, mai ales la cei care au abuzat de astfel de substanțe. Evitați automedicația”, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru, într-o intervenție televizată la Antena 3.

ADVERTISEMENT