News

Parlamentul European cere Rusiei să returneze integral României tezaurul național. Rezoluție adoptată de eurodeputați. Update

Parlamentul European cere Rusiei să returneze integral României tezaurul național. O rezoluție a fost adoptată de eurodeputați.
14.03.2024 | 14:20
Parlamentul European cere Rusiei sa returneze integral Romaniei tezaurul national Rezolutie adoptata de eurodeputati Update
Parlamentul European dezbate returnarea tezaurul național al României din mâinile Kremlinului / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
14-03-2024
12:29

Parlamentul European solicită Rusiei să returneze integral României tezaurul național

Printr-o rezoluție adoptată joi la Strasbourg, Parlamentul European (PE) solicită regimului de la Kremlin să returneze integral României tezaurul național, care se află în Rusia de peste un secol.

”Parlamentul regretă că Rusia nu a restituit integral României tezaurul său național, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor și cutumelor internaționale.

Într-o rezoluție adoptată joi, eurodeputații subliniază faptul că, în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru a fi păstrat în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia. Acesta este un caz internațional fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu și reprezintă o preocupare permanentă pentru societatea românească, adaugă eurodeputații”, se arată într-un comunicat al PE.

Instituția de la Strasbourg mai spune că ”Uniunea Europeană e pregătită să sprijine autorităţile române în recuperarea integrală a tezaurului dacă acestea o vor solicita”.

Într-o postare pe pagina ei de Facebook, eurodeputata Corina Creţu a anunţat și ea că a fost votată propunerea comună de rezoluţiei referitoare la returnarea tezaurului naţional al României însuşit ilegal de Rusia. Documentul a fost semnat de toţi europarlamentarii români şi susţinut de majoritatea membrilor Parlamentului European.

”Parlamentul European solicită Federaţiei Ruse să returneze integral României tezaurului naţional trimis în Rusia, în 1916 şi 1917!. Astăzi a fost votată Propunerea Comună de Rezoluţiei referitoare la returnarea tezaurului naţional al României însuşit ilegal de Rusia. Rezoluţia a fost semnată de toţi europarlamentarii români şi a fost susţinută de marea majoritate a Membrilor Parlamentului European.

Prin intermediul Rezoluţiei am invitat Comisia Europeană să creeze sinergii concrete cu statul român, cu Banca Naţională a României, precum şi cu alte instituţii relevante, pentru a mobiliza eforturi coordonate şi pentru a urmări toate mijloacele diplomatice de mediere, de promovare a comunicării, atunci când este cazul cu omologii ruşi şi de căutare de soluţii pentru a se asigura că tezaurul naţional dispărut este returnat fără întârziere acolo unde îi este locul de jure şi de facto”, a scris Corina Creţu, joi pe pagina sa de socializare.

Parlamentul European ia în dezbatere, joi, chestiunea restituirii tezaurului național al României însușit în mod ilegal de către Rusia, în Primul Război Mondial.

Războiul din Ucraina a schimbat tonul UE față de Rusia

Restituirea tezaurului național al României însușit ilegal de Rusia figurează pe ordinea de zi, joi, a dezbaterilor Parlamentului European. O declarație a Comisiei Europene va fi rostită în fața eurodeputaților, conform agendei sesiunii plenare, urmată de o dezbatere și de un vot în plen.

ADVERTISEMENT

Una din propunerile de rezoluție (șase la număr) înaintate de mai multe grupuri politice luna aceasta „incită Rusia să restituie fără întârziere României restul tezaurului național românesc, așa cum a fost transferat în 1916 și 1917, în conformitate cu prevederile protocoalelor încheiate”.

Rezoluția subliniază faptul că războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat al Rusiei în Ucraina, a schimbat radical contextul în care se discută și se definesc politicile UE față de Rusia, inclusiv relațiile diplomatice.

ADVERTISEMENT

Bunuri de patrimoniu traficate ilicit

Rezoluția atrage atenția asupra posibilității de a include solicitarea de restituire a tezaurului național al României în viitoarea agendă a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Rusia, care se vor relua atunci când Moscova va respecta condițiile de normalizare a relațiilor sale cu Uniunea, „în primul rând încetarea totală a tuturor activităților sale militare în Ucraina și retragerea necondiționată a tuturor forțelor și echipamentelor sale militare de pe întreg teritoriul ucrainean recunoscut de comunitatea internațională”.

Demersul restituirii tezaurului României face parte din planul de acțiune „Patrimoniul și cultura, circulația operelor de artă”, pentru protejarea și recuperarea bunurilor culturale și de patrimoniu traficate ilicit.

ADVERTISEMENT

Implicarea BNR

Eugen Tomac, președinte PMP, eurodeputat (PPE) a declarat anterior că „situaţia tezaurului nostru aflat la Moscova este aproape complet necunoscută la nivelul instituţiilor europene. Atunci mi-am dat seama că este foarte greu să vii să prezinţi un subiect care este de maxim interes pentru noi, românii, dar este complet necunoscut pentru publicul european, pentru instituţiile europene”, scrie Agerpres.

„În acest context, am luat decizia de a propune o serie de acţiuni prin care să facem cunoscută chestiunea tezaurului Băncii Naţionale a României şi a întregului nostru tezaur aflat la Moscova. În momentul de faţă am reuşit să prezentăm tuturor europarlamentarilor două volume complete în limba engleză, publicate de Banca Naţională a României şi, mai mult decât atât, să iniţiem chiar o rezoluţie (…) prin care să creăm mecanismele necesare pentru ca dosarul tezaurului României, aflat la Moscova, să devină un subiect de interes european”, a spus Tomac.

ADVERTISEMENT

Peste 90 de tone de aur

Primul Război Mondial a determinat Guvernul României de la acea vreme să încredințeze tezaurul național unui stat aliat pentru a fi protejat împotriva distrugerii.

În timpul războiului, zeci de vagoane de tren au transportat cea mai mare parte a tezaurului național românesc în Rusia țaristă pentru a fi păstrat în siguranță până la pace, cu un inventar detaliat al rezervelor de aur ale Băncii Naționale a României, însoțit la acea vreme de garanția rusă de protecție și restituire, așa cum au mărturisit și alte state.

Tezaurul național care a fost încredințat în mod legal includea 91,5 tone de aur fin aparținând rezervei Băncii Naționale a României, colecții regale de bijuterii și monede rare, precum și bunuri culturale și istorice de o valoare inestimabilă, cum ar fi arhive de stat, documente, manuscrise istorice prețioase, picturi, cărți rare și colecții de la numeroase instituții publice și private care acoperă mai mult de cinci secole de istorie a României.

În ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național românesc nu a fost niciodată restituit integral de către Rusia, deși acordul bilateral oficial dintre cele două țări prevedea restituirea acestuia.

Tomac: „Cum să numești Rusia dacă nu un hoț?

„Sechestrarea Tezaurului României la Moscova este mai mult decât o problemă istorică. Este o rană deschisă. Acel episod din trecut trebuie să își găsească dreptatea în prezent. Cum altfel se numește sechestrarea Tezarului național al unui stat dacă nu furt?! Cum altfel îl numești pe cel care ține în captivitate moștenirea culturală și monetară a unui stat dacă nu hoț?!

Astăzi, când Rusia omoară, fură şi distruge, este mai important ca niciodată să reacţionăm cu fermitate şi curaj. Dincolo de valoarea strict monetară, tezaurul nostru este parte a identității noastre naționale, parte a identității noastre europene ce nu poate fi nici negociată, nici dată uitării”, a mai subliniat Tomac.

ADVERTISEMENT