News

Cum pot liceenii din România să studieze un an în SUA. Transportul și cazarea sunt plătite de guvernul american

Visul american poate deveni realitate pentru zeci de elevi din România, care vor primi burse din partea guvernului american pentru a studia la un liceu din SUA.
15.03.2024 | 21:34
Cum pot liceenii din Romania sa studieze un an in SUA Transportul si cazarea sunt platite de guvernul american
Cum pot liceenii din România să studieze un an în SUA. Transportul și cazarea sunt plătite de guvernul american. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Costurile cu transportul, cazarea și banii de buzunar vor fi suportate de guvernul american, însă concursul este foarte greu în condițiile în care mii de elevi se înscriu. Până în prezent aproximativ 200 de elevi din România au studiat un an de școală în SUA, cu ajutorul programului sponsorizat de guvernul federal.

Cum pot liceeni din România să studieze un an în SUA

Conform Știrile PRO TV, Larisa Pintea este din Târgu Mureș și a studiat în clasa a XII-a în Text, mai exact în Fort Wort. A locuit la o familie de americani, iar la școala respectivă a făcut tenis și s-a înscris în trupa de teatru.

ADVERTISEMENT

”Am participat în foarte multe activități extracurriculare, acolo la școala din America se pune mult accent pe ce faci extra”, povestește tânăra. Programul promovat de guvernul SUA se numește programul FLEX și se adresează tuturor elevilor din clasa a IX-a, a X-a sau a XI-a care au urmat școala în România în anul 2024-2025.

Desigur, cei ce doresc să-și încerce norocul și, implicit, să aplice pentru acest program, trebuie să cunoască limba engleză, să fie cetățean a al României, să nu fi stat în SUA mai mult de trei luni în ultimii 5 ani și să întrunească cerințele vizei J-1.

ADVERTISEMENT

Cătălin David și-a făcut, de asemenea, amintiri frumoase în perioada petrecută în SUA. ”A fost o experiență foarte faină, am reușit să cunosc băieții din școală, am mers și la meciuri, atât acasă și în deplasare, și meciurile erau foarte faine, veneau foarte mulți oameni din oraș, era atmosferă”, povestește tânărul.

Liceenii din România pot ajunge în SUA cu ajutorul burselor FLEX

Guvernul SUA se asigură că tinerii care pleacă acolo vor locui la o familie prietenoasă de americani, lucru confirmat de un alt bursier, David Maticu: ”Am și călătorit prin Noua Zeelandă. Prin Texas, Seattle”. Conform sursei citate, Bursa FLEX le mai promite tinerilor că vor fi admiși la un liceu american și că vor avea parte de o asigurare medicală care va acoperi tratamentul bolilor care apar în timpul programului (cu excepția dentiștilor).

ADVERTISEMENT

Elevii primesc, totodată, o bursă de 200 de dolari din partea guvernului SUA și o alocație suplimentară de 300 de dolari pentru achiziționarea de manuale școlare sau echipamente sportive. Mai mult, elevii norocoși vor ajunge din România în orașul de destinație din SUA pe banii americanilor, și la fel se vor întoarce pe gratis. Nici cazarea nu trebuie plătită, pentru că gazdă le va fi o familie de americani.

Doritorii trebuie să știe că perioada de pre-înscriere a început deja, iar selecția se va face în luna august. Ramona Omet, coordonator FLEX România, a oferit mai multe detalii despre acest proiect. ”Elevii trebuie să completeze o aplicație online. În cadrul acestei aplicații, ei au de răspuns la trei întrebări tip eseu.

ADVERTISEMENT

Ulterior, ei pot primi un mini-test de limbă engleză și în runda a treia e runda de semifinală. Va fi de data aceasta și un interviu în persoană”, a explicat Ramona Omet. Important de reținut, anul de liceu petrecut în SUA va fi recunoscut și echivalat în România, pentru elevii care își doresc acest lucru.

ADVERTISEMENT
Tags: