News

Cum pot obține fermierii credite cu dobândă de doar 1,95% pe an. Ministrul agriculturii le dă vestea bună

Ministrul agriculturii a vorbit despre Creditul Fermierului, un proiect pentru care Guvernul va aloca 165 de milioane de euro, astfel că fermierii vor avea dobânzi de 1,95% pe an.
08.02.2024 | 13:46
Cum pot obtine fermierii credite cu dobanda de doar 195 pe an Ministrul agriculturii le da vestea buna
Cum pot obține fermierii credite cu dobândă de doar 1,95% pe an. Ministrul agriculturii le dă vestea bună
ADVERTISEMENT

Conform ministrului Florin Barbu, Guvernul a aprobat deja această formă de creditare pentru agricultori, astfel că oamenii se vor bucura de o dobândă de 1,95% la credite, în condițiile în care Guvernul va acoperi cea mai mare parte a acestei dobânzi.

Cum pot obține fermierii credite cu dobândă de doar 1,95% pe an

Potrivit ministrului, tot în ședința de Guvern s-a decis să fie achitată și în 2024 50% din valoarea facturilor pentru energie electrică folosită în sistemul de irigare al culturilor agricole.  ”Guvernul a adoptat noi măsuri de sprijin pentru fermierii români!

ADVERTISEMENT

A fost aprobată cea mai avantajoasă formă de creditare pentru agricultori – Creditul Fermierului. Alocăm aproximativ 165 de milioane de euro şi acoperim partea cea mai importantă a dobânzii la creditele bancare. Practic, suportăm rata dobânzii ROBOR, iar fermierii vor avea credite cu dobândă de doar 1,95% pe an.

Fiecare beneficiar poate primi 280.000 de euro, pentru acoperirea ROBOR pe 5 ani”, a transmis ministrul Florin Barbu pe Facebook. Aceste măsuri au fost gândite, așadar, pentru a veni în sprijinul agricultorilor și pentru a-i ajuta pe aceștia să aibă un an mult mai bun.

ADVERTISEMENT

Asta, în condițiile în care în România și în Europa fermierii au protestat săptămâni la rând, fiind nemulțumiți de foarte multe lucruri. ”Este o măsură care alături de asigurarea apei gratuite pe canalele principale de irigaţii stimulează folosirea irigaţiilor pentru obţinerea unor producţii mai bune”, a explicat ministrul, vorbind despre plata facturilor la energie electrică pentru agricultori.

Sprijin puternic pentru fermieri din partea Guvernului

Totodată, Guvernul a găsit noi soluții tehnice pentru a-i ajuta pe fermierii care au cheltuieli enorme cu carburantul. ”În mai puţin de o lună am găsit şi implementat soluţii precum echivalarea permisului de conducere categoria B cu TR1 precum şi înmatricularea utilajelor doar pe baza înregistrării la primărie, fără obligativitatea CIV şi ITP, acordarea 100 euro/ha pentru culturile din toamna anului 2022 şi 100 de euro/animal pentru crescătorii de vaci de carne.

ADVERTISEMENT

Sprijinul se acordă proporţional şi crescătorilor de porci şi păsări pe baza unei formule de calcul, actualizarea subvenţiei la motorină. Astfel, fermierii vor primi pentru anul 2024 subvenţie la motorină la valoarea maxim posibilă, respectiv 2 lei/litru! Asta înseamnă carburant pentru agricultură mai ieftin cu 25%”, a explicat ministrul.

În încheiere, ministrul agriculturii a reamintit despre amânarea ratelor fermierilor aflați în mare dificultate din cauza secetei. ”Ne-am onorat angajamentele luate în faţa fermierilor şi am prevăzut fonduri în bugetul ministerului Agriculturii pentru toate aceste măsuri de sprijin.

ADVERTISEMENT

Am fost întotdeauna atenţi la problemele din agricultura românească şi am ascultat vocea fermierilor noştri care muncesc şi investesc în România!”, a explicat ministrul Barbu. Momentan, fermierii din România au încetat protestele, fiind mulțumiți de promisiunile făcute de politicieni.

ADVERTISEMENT