News

Cum poţi afla ce vechime ai în muncă și dacă angajatorul ți-a plătit contribuţiile pentru pensie

Orice salariat din România poate afla ce vechime are în câmpul muncii şi dacă i s-au plătit contribuţiile pentru pensie. Trebuie doar să urmeze câțiva pași pe site-ul CNPP.
04.12.2021 | 16:18
Orice salariat din România poate afla ce vechime are în câmpul muncii şi dacă i s-au plătit contribuţiile pentru pensie. Trebuie doar să urmeze câțiva pași pe site-ul CNPP.
ADVERTISEMENT

În vremuri în care aproape toată viața s-a mutat online, orice salariat poate afla câți ani de vechime a acumulat în muncă şi dacă i s-au plătit contribuţiile pentru pensie.

Din fericire, Casa Naţională de Pensii Publice şi-a perfecţionat serviciile electronice. În prezent, toate informaţiile importante pot fi obţinute fără a fi nevoie să te deplasezi la sediul din localitatea de domiciliu.

ADVERTISEMENT

Este important de amintit că de la 1 septembrie 2021, cuantumul pensiei pe care o vor primi pensionarii va ţine cont doar de contributivitate, adică se va ţine cont doar de plăţile efective către casele de pensii.

Pe site-ul CNPP poţi afla ce vechime ai cumulat în muncă şi dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie

Informaţiile privind stagiile de cotizare, adică verificarea plăţii de către angajator a contribuţiilor pentru pensii, se pot obține urmând câțiva pași simpli.

ADVERTISEMENT

Pentru a afla ce vechime în muncă a acumulat pentru pensia de stat, orice salariat din România îşi poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP)

Tot ce trebuie să faci este să completezi un formular online. Acesta trebuie tipărit şi prezentat, împreună cu actul de identitate (original şi copie), la orice casă locală de pensii. Vei primi apoi un e-mail prin care vei putea seta parola contului.

ADVERTISEMENT

După ce ți-ai creat cont poţi afla imediat vechimea acumulată. Aceasta este prezentată fie ca situaţie lunară, fie ca situaţie anuală, informează avocatnet.ro.

În funcție de opțiunile selectate, ți se va genera un raport actualizat. Va trebui să ai un pic de răbdare și să aştepţi câteva minute până se generează efectiv în sistem şi devine disponibil în contul tău.

ADVERTISEMENT

Ulterior, vei primi un email prin care ești anunțat că raportul poate fi descărcat, în format PDF. Poți face acest lucru întorcându-te pe pagina în care ai cerut generarea raportului. Acolo vei găsi fişierul care poate fi descărcat cu ușurință.

Pe lângă cererile de pensionare, angajaţii cu contract de muncă pot obţine și alte informații importante de pe site-ul CNPP:

  • datele din carnetele de muncă
  • stagiile anuale şi lunare aferente perioadei începând cu aprilie 2001
  • informaţii din declaraţiile D112 depuse de angajator
  • informaţii referitoare la pensia comunitară
  • informaţii referitoare la debitele din executare silită
  • informaţii referitoare la fişa financiară

De asemenea, orice angajat poate găsi și informaţii referitoare la viramentele la PILON II de pensii private.

ADVERTISEMENT