Nu mulți știu că pot cultiva rozmarin chiar la ei acasă, pe balcon, și că planta poate rezista pe tot parcursul anului. Trebuie îngrijită corespunzător pentru a se menține cât mai mult. Iată cum trebuie să procedezi.
Rozmarinul este una dintre cele mai utilizate plante aromatice în mâncare, dar puțini știu că îl poți cultiva chiar la tine acasă. Nici măcar nu ai nevoie de grădină, pentru că este suficient să faci acest lucru pe balcon.
Această plantă se folosește mai ales la asezonarea sosurilor, a cărnii sau a peștelui, precum și a cartofilor și a diferitelor legume la cuptor. De multe ori, cei care vor să folosească rozmarin în mâncare nu au timp să îl cultive, motiv pentru care îl cumpără gata ambalat, direct de la supermarket.
Cu toate acestea, nu multe persoane își dau seama că ar putea economisi bani dacă cultivă această plantă acasă. Nu este foarte dificil să cultivi această plantă, așa că nu este necesar să ai foarte multe cunoștințe despre îngrijirea ei.
Este important să ții cont de câteva sfaturi pentru ca planta să se mențină sănătoasă pe tot parcursul anului, chiar și în sezonul rece. Comparativ cu alte plante, rozmarinul nu are nevoie de o îngrijire excesivă. În plus, nici nu trebuie tăiat frecvent, ba chiar crește sălbatic, de cele mai multe ori.
Deși iubește căldura, rezistă foarte bine la cele mai scăzute temperaturi. Se poate cultiva în siguranță pe balcon, împreună cu alte plante aromatice. Cultivarea rozmarinului din semințe nu este cea mai bună idee. Cel mai bine ar fi să cumperi un răsad deja format dintr-o pepinieră, care nu costă foarte mult.
Răsadul trebuie replantat într-un ghiveci cu 4 cm mai mare decât cel original. La baza noului recipient se pune puțină argilă expandată, potrivit Curiosauro.it.
În cazul în care cumperi un pământ de ghiveci care e deja bogat în materiale argiloase sau care conține un procent de pietricele, poți evita această operațiune, întrucât pământul va putea drena în mod corespunzător excesul de apă.
Se adaugă un strat subțire de pământ peste argilă, planta se așază deasupra și se aranjează. Punctul dintre ghemul de rădăcini al plantei și plantă nu trebuie să depășească suprafața ghiveciului.
Se adaugă mai mult pământ în jurul ei, apăsând ușor cu mâinile. Se adaugă apoi multă apă. Atunci când este foarte frig afară, rozmarinul trebuie udat doar atunci când solul este foarte uscat.
Dacă afară este cald, se poate uda și la 2-3 zile, fără a pune o cantitate prea mare de apă. Chiar dacă rezistă la temperaturi scăzute, e bine ca răsadul să fie acoperit cu o pânză ușoară de bumbac în timpul nopții, pentru a evita uscarea ramurilor și a frunzelor.
Tunderea se poate face pe tot parcursul anului. Este recomandat să folosești o foarfecă pentru a tăia ramurile mici de la baza trunchiului. Dacă respecți aceste trucuri, poți avea rozmarin tot anul.