News

Cum putea să scape definitiv Ceaușescu de Ion Iliescu. L-a făcut praf într-o ședință

23.01.2021 | 13:34
Cum putea sa scape definitiv Ceausescu de Ion Iliescu La facut praf intro sedinta
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum putea să scape definitiv Nicolae Ceaușescu de Ion Iliescu. Astfel, conform unor stenograme intrate în posesia redacției noastre, liderul PCR l-a certat serios, în 1971, pe cel care avea să-i ia locul. Fără să știe ce avea să se întâmple, Ceaușescu a închis ochii și l-a iertat atunci pe Iliescu.

Ceaușescu s-a aflat în fruntea delegației care a mers în 1971 într-un turneu asiatic. Au fost vizitate atunci China, Coreea de Nord și Vietnam.

ADVERTISEMENT

Culmea, nu era chiar cea mai bună perioadă pentru vizite. De câțiva ani, Asia se lupta cu o epidemie teribilă de gripă, una care avea să răpună și delegația țării noastre.

Cum putea să scape definitiv Nicolae Ceaușescu de Ion Iliescu

De altfel, spun istoricii, așa a și fost adusă în România gripa. Liderul Partidului Comunist nu s-a speriat de avertizări și a mers să vadă cu ochii lui cum arată „minunile comuniste” ale chinezilor și nord coreenilor.

ADVERTISEMENT

Milioane de oameni au ieșit în stradă, au aplaudat, au cântat și au dansat pentru „prietenul” Nicolae Ceaușescu și „țara soră”, România.

Vizita s-a transformat destul de repede într-un coșmar pentru câțiva membrii ai delegației. Conform stenogramei din 25 iunie 1971, Nicolae Ceaușescu s-a arătat dezamăgit de faptul că mulți de pe lângă el s-au îmbolnăvit destul de repede în timpul vizitei.

ADVERTISEMENT

Și de la dezamăgire la supărare, drumul a fost unul destul de scurt. Nicolae Ceaușescu a luat foc în timpul discursului și i-a acuzat pe mulți de nesupunere și dezinteres.

„Plus că aparatul nostru este indisciplinat. Eu sunt nemulţumit de felul cum s-au purtat tovarăşii din delegaţie: au fost refractari şi n-au ajutat delegaţia. De altfel, le-am spus, au pus mâinile în buzunar ori s-au încuiat în camere, n-au activat, n-au depus eforturi.

ADVERTISEMENT

Sigur, tovarăşul Maurer a fost bolnav; însă să spun drept a exagerat şi el, pentru că practic nu a mers nicăieri şi aceasta a lăsat o impresie proastă. Sigur, nu este uşor, el a fost bolnav, este adevărat. Însă şi a sta închis în cameră şi să nu ieşi nicăieri, tot nu este bine”, a transmis Nicolae Ceașescu despre Gheorghe Maurer.

De departe, cel mai muștruluit a fost chiar Ion Iliescu. Prezent în delegație, viitorul președinte a fost certat rău de tot de Nicolae Ceaușescu. Liderul PCR s-a plâns de atitudinea lui Iliescu și a blamat și felul în care acesta și-a făcut treaba pe perioada turneului.

„Eu mă refer la ceilalţi tovarăşi, care sunt tineri şi care trebuiau să fie preocupaţi, pentru că acolo erau multe probleme, fiecare se băga în cameră şi aştepta să fie sculat, să fie invitat. În ce priveşte pregătirea materialelor, am avut cei doi consilieri, pentru că practic Iliescu nu a lucrat cum trebuie.

Am avut pe cei doi consilieri – Dobrescu şi Mitea. La comunicat au lucrat Andrei şi Macovescu. Eu o spun numai aşa, pentru că va trebui să tragem învăţăminte“, a mai zis Nicolae Ceaușescu.

Interesant este că în timpul procesului în care soții Ceaușescu au fost condamnați la moarte, consoarta președintelui s-a interesat de cine a preluat conducerea țării.

Milițienii le-au transmis că la televiziune a apărut Ion Iliescu, moment în care Elena Ceaușescu a avut o reacție dură. „Atunci ea (Elena Ceaușescu, n.r.) a spus: ’Vezi Nicule, ți-am zis să-l termini la timpul respectiv, nu m-ai crezut”, au povestit cei care au asistat la proces.

ADVERTISEMENT