News

Cum putem face diferența între carnea de pui vopsită și cea naturală. Totul este simplu și poate fi făcut acasă

Specialiștii din sectorul alimentar ne spun cum putem face diferența între carnea de pui vopsită și cea naturală. Totul este extrem de simplu.
30.03.2024 | 11:38
Cum putem face diferenta intre carnea de pui vopsita si cea naturala Totul este simplu si poate fi facut acasa
Specialiștii ne spun cum putem face diferența între carnea de pui vopsită și cea naturală. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cum putem face diferența între carnea de pui vopsită și cea naturală? Iată o întrebare la care milioane de români vor să afle răspunsul, în contextul scandalului iscat în ultima perioadă în legătură cu acest aliment extrem de popular.

Specialiștii ne spun cum putem face diferența între carnea de pui vopsită și cea naturală

Cu doar o zi înainte de a-și anunța plecarea de la șefia Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu transmitea un mesaj care crea panică. Acesta atrăgea atenția asupra faptului că mulți dintre puii pe care îi cumpărăm de pe rafturile magazinelor ar fi, în realitate, vopsiți.

ADVERTISEMENT

În scurt timp, scandalul cărnii de pui vopsite a zguduit piața alimentară din ţară. S-au anunțat controale drastice. O reacție mai temperată a venit de la ANSVSA. Instituția a transmis că sănătatea oamenilor nu este pusă în pericol, iar utilizarea unor coloranți este permisă atâta vreme cât aceștia sunt avizați.

Un lucru este cert: vânzările cărnii de pui au scăzut în urma scandalului. Reprezentanții statului ne transmit să nu ne panicăm, întrucât pigmenţii naturali sunt substanțe naturale care nu fac rău.

ADVERTISEMENT

Pentru siguranța noastră și pentru a ne asigura că nu ne punem sănătatea în pericol, există un mijloc simplu prin care putem verifica dacă un pui a fost crescut natural sau, din contră, el a fost ”vopsit”.

În primul rând, trebuie să mergem la magazin și să cumpărăm un pui. Odată ajunși acasă, e necesar să luăm un cuțit și să începem ”operația” de detectare a unei posibile îngălbeniri artificiale.

ADVERTISEMENT

Ne putem da seama dacă puiul a fost sau nu hrănit natural în momentul în care ne uităm la culoarea cărnii. Atunci când pasărea este hrănită doar cu grăunțe, carnea trebuie să aibă o nuanţă de galben, notează Observator News. Este ușor gălbuie și grăsimea.

În ce situație trebuie să sesizăm de urgență autoritățile

Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară (ICA) vine cu explicații suplimentare. Conform spuselor sale, atunci când galbenul este observat doar la suprafață, nu și în interior, avem de a face cu o problemă majoră. E necesar să sesizăm organele statului.

ADVERTISEMENT

Dacă vorbim despre o colorare pur si simplu la suprafaţă aceasta este cu totul altceva si nu este acceptată din punct de vedere al siguranţei si al legislaţiei. Dacă musculatura şi grăsimea nu prezintă şi ele un grad de colorare atunci înseamnă că există nişte riscuri şi atunci ar trebui sesizate autorităţile”, spune Cîrîc, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: