News

Cum pot cetățenii să-și primească înapoi banii plătiți pe facturile greșite din noiembrie și decembrie

Ministrul Energiei a explicat, miercuri, demersul prin care cetățenii pot să-și primească înapoi banii plătiți pe facturile greșite din lunile noiembrie și decembrie.
20.01.2022 | 08:00
Cum pot cetatenii sasi primeasca inapoi banii platiti pe facturile gresite din noiembrie si decembrie
Cum primim înapoi banii plătiți în plus la facturile greșite din noiembrie și decembrie. Anunțul ministrului Energiei. Sursa foto: gds.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat, la mijlocul acestei săptămâni, modalitatea prin care cetățenii își pot recupera banii plătiți în plus pe facturile eronate emise de furnizori în lunile noiembrie și decembrie.

Cum primim înapoi banii plătiți în plus la facturile greșite din noiembrie și decembrie. Anunțul ministrului Energiei

Conform oficialului Guvernului, primirea înapoi a banilor plătiți în avans se va face în termen de 5 zile prin cerere la furnizor dacă suma este de peste 100 de lei sau se va scădea din factură dacă este mai mică de 100 de lei.

ADVERTISEMENT

”În momentul când se stornează facturile e clar că s-a dat o sumă în avans şi depinde de cât de mare este această sumă faţă de factura care va fi recalculată.

Prin cerere la furnizor, cetățenii trebuie să primească în termen de 5 zile, dacă suma e mai mare de 100 de lei, aşa cum a spus ANRE din procedură, şi dacă este sub 100 de lei se reduce din factură”, a explicat ministrul Energiei.

ADVERTISEMENT

Virgil Popescu: Facturile vor fi reduse cu sume foarte mari, după noile plafoane decise de Guvern

Virgil Popescu vine cu vești bune pentru milioanele de români afectați de criza energetică. Potrivit acestuia, în viitor, facturile vor fi reduse cu sume foarte mari în urma aplicării plafoanelor noi decise la vârful coaliției.

”Lucrurile sunt foarte simple în urma procedurii de aseară. Practic, niciun român nu va plăti dacă va consuma mai mult de 500 de kWh că s-a mărit plaja de consum de la 300 la 500 de kWh, niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kWh şi cei care consumă până în 500 de kWh vor plăti fix 68 de bani pe kWh.

ADVERTISEMENT

Deci, lucrurile sunt simple. Va fi o reducere foarte mare. Nu veţi mai vedea facturi de genul cum aţi văzut la energie electrică şi la gaze naturale. Vorbim de 31 de bani la gaze naturale.

Dacă consumă peste 1.500 în cele 5 luni de zile, deci vorbim şi de o creştere a consumului la gaze naturale de la 1.000 pe perioada de cinci luni de zile la 1.500 de metri cubi şi ajunge la cei care consumă la această plajă la 22 de bani pe kWh. Deci vorbim de reduceri simţitoare ale facturii, acum fiecare cât consumă.

ADVERTISEMENT

La gaze, practic se reduce preţul gazelor, va fi absolut pentru toată lumea care se încadrează în acea plajă de consum de 125 MW – 0,125 lei kWh”, a mai spus Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT

Reamintim că luni, 17 ianuarie, în şedinţa coaliţiei, s-a decis scăderea plafonului la energie electrică şi gaz şi creşterea limitei de consum, urmând ca aceste măsuri să se aplice de la 1 februarie.

În același timp, s-a decis ca toate facturile care au fost emise eronat în lunile recente să fie stornate şi retrimise fără plata de penalităţi sau debranşare.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS