News

Cum puteți cumpăra vechime în muncă. Pașii obligatorii pe care trebuie să-i urmezi

Cumpărarea vechimii în muncă în 2023. Care sunt regulile de care trebuie să ții cont și care e contribuția minimă lunară.
17.03.2023 | 23:15
Cum puteti cumpara vechime in munca Pasii obligatorii pe care trebuie sai urmezi
Cumpărarea vechimii în muncă în 2023. Care sunt regulile de care trebuie să ții cont și care e contribuția minimă lunară. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cum puteți cumpăra vechime în muncă dacă nu ați cotizat de ajuns la sistemul de pensii de stat. Pașii obligatorii pe care trebuie să-i urmați și cine nu poate face acest mecanism care este mai scump decât în anii trecuți.

Cumpărarea vechimii în muncă în 2023. Care sunt regulile de care trebuie să ții cont și care e contribuția minimă lunară

Cumpărarea vechimii în muncă rămâne și în 2023 un aspect foarte important pentru românii care nu au reușit să cotizeze suficient la stat pentru a beneficia de pensie. Cei care nu au adunat numărul minim de ani pot face acest lucru până pe 31 august.

ADVERTISEMENT

Primul pas este prezentarea la unul dintre ghișeele Casei de Pensii de pe teritoriul țării noastre. În această instituție angajații verifică pentru început care sunt perioadele pentru care nu s-au plătit contribuții.

Al doilea pas este stabilirea perioadelor pentru care dorim să cumpărăm vechime în muncă. Se completează o declarație care se adaugă la contractul încheiat între solicitant și casa teritorială de pensii. Se lasă totul la ghișeu.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în acte vor fi trecute și venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale. Potrivit Antena 3, contribuția minimă este de 750 lei pe lună, ceea ce înseamnă 9.000 lei pe an.

„Putem să ne cumpărăm vechime de când am împlinit 18 ani și până la vârsta standard de pensionare. Perioada pentru care dorim să o cumpărăm nu trebuie să fi avut șomaj, pensie de invaliditate, creștere, îngrijire copil, contract de muncă nici în țară, nici în alt stat al Uniunii Europene și nici un alt stat cu care România are acord”, a declarat Popescu Ionela Cristina, inspector Serviciul Contribuții, mai arată sursa citată anterior.

ADVERTISEMENT

Riscurile pe care le are o astfel de procedură

Pe de altă parte, românii trebuie să știe că o astfel de procedură implică și anumite riscuri. Cei care nu achită integral suma cu care s-au angajat în contract pentru cumpărarea vechimii în muncă trebuie să fie foarte atenți.

„Contractul de asigurare socială încheiat conform prezentei ordonanțe de urgență își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime.

ADVERTISEMENT

În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate”, se arată în OUG 163/2020.

Asta înseamnă că autoritățile din România vor lua în calcul numai ce s-a plătit deja. Din fericire, nu se ia nicio măsură coercitivă legată de partea rămasă neachitată. În plus, se pot încheia mai multe contracte succesive, cu condiția ca perioada totală asigurată să nu fie mai mare de 6 ani.

Casa de Pensie a Municipiului București a semnat 3.216 contracte pentru cumpărare de vechime în muncă în ultimii 2 ani. În prezent, nu se știe dacă va mai exista această posibilitate de completare a anilor în serviciu și după data de 31 august.

În altă ordine de idei, persoanele care au realizat stagii de cotizare în alte țări și vor să cumpere vechime nu pot apela la acest mecanism pentru că au plătit deja contribuții de asigurări sociale.

ADVERTISEMENT