News

Cum recunoaștem mielul proaspăt și cum alegem cele mai bune ouă. Recomandări pentru Paște

26.04.2021 | 08:27
Cum recunoastem mielul proaspat si cum alegem cele mai bune oua Recomandari pentru Paste
ADVERTISEMENT

Cum recunoaștem mielul proaspăt și de unde cumpărăm cele mai bune ouă pentru masa de Paște? Iată două chestiuni la care reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au venit cu precizări extrem de valoroase.

Mii de români se pregătesc în această săptămână să ia cu asalt piețele și marile centre comerciale din țară pentru a-și procura cele două elemente tradiționale nelipsite de pe masă: carnea de miel și ouăle.

ADVERTISEMENT

Dat fiind faptul că suntem în al doilea an în care petrecem această sărbătoare în condiții de pandemie, autoritățile recomandă să fim atenți la ce și de unde cumpărăm produsele pentru masa de sărbătoare şi, mai ales, să nu uităm de regulile sanitare.

Recomandări pentru Paște: Cum recunoaștem mielul proaspăt

Paul Anghel, directorul general al Direcţiei generale de control şi supraveghere a pieţei şi armonizare europeană din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vine cu recomandări extrem de utile pentru cetățeni.

ADVERTISEMENT

Acesta ne îndeamnă să cumpărăm produsele alimentare perisabile, respectiv carnea de miel, peştele, ouăle, numai din măcelării şi magazine alimentare autorizate, dotate cu vitrine frigorifice şi termometre şi de unde avem certitudinea că aceste produse sunt controlate din punct de vedere sanitar-veterinar.

El avertizează că un miel cumpărat din ”portbagajul unei maşini”, chiar dacă e vândut la un preţ mai mic, nu a fost transportat în condiţii optime, plus că nu avem nici bon de casă cu care să facem o eventuală reclamaţie vizavi de un produs neconform.

ADVERTISEMENT

Indiferent de unde cumpărăm carnea, trebuie să-i verificăm aspectul şi mirosul. Asta înseamnă că ea trebuie să fie roz sau roşie, la suprafaţă cu o peliculă uscată, consistenţa fermă şi elastică, iar mirosul, de produs proaspăt.

”Ca o măsură de prevedere suplimentară este bine să observați la mielul cumpărat copita şi dentiţia specifice ierbivorelor – la dentiţie se va urmări în special lipsa caninilor”, spune Paul Anghel, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Cum alegem cele mai bune ouă pentru Paște?

În ceea ce privește ouăle de Paște, cei de la ANPC ne recomandă să nu le cumpărăm de pe marginea drumului, chiar dacă prețul este mult mai bun decât la magazine specializate. Cu toate acestea, indiferent de unde le cumpărăm, coaja acestora trebuie să fie intactă, normală, fără fisuri şi fără mirosuri străine.

Odată sparte, albuşul lor trebuie să aibă o consistenţă densă, transparentă, iar gălbenușul trebuie să fie bine delimitat de albuş. La ouăle vândute în vrac verificăm categoria de calitate – A; de greutate – XL – mai mare de 73 de grame, L – între 63 de grame şi 73 de grame; M – medie, între 53 şi 63 de grame şi S – mică, sub 53 de grame.

Nu în ultimul rând, eticheta trebuie să mai conţină indicaţii vizavi de metoda de creştere a găinilor, semnificaţia codului producătorului şi data minimă de valabilitate.

ADVERTISEMENT