Life

Cum recunoști roșiile tratate cu pesticide din piață sau supermarket. Când ai cele mai mari șanse să cumperi fructe și legume cultivate natural

Peste 40% dintre legumele și peste 58% din fructele românești au urme de pesticide. Specialiștii dezvăluie cum pot fi identificate cele netratate
13.04.2024 | 11:02
Cum recunosti rosiile tratate cu pesticide din piata sau supermarket Cand ai cele mai mari sanse sa cumperi fructe si legume cultivate natural
Cum recunoști roșiile tratate cu pesticide Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

O analiză a Autorității Naționale Fitosanitare a arătat că peste 40% din legumele românești au urme de pesticide, iar în cazul fructelor peste 58% din cele analizate au conținut de reziduuri de pesticide.

Legume și fructe tratate cu pesticide din piață sau supermarket

Specialiștii ne asigură că se găsesc totuși alternative sănătoase pe piață sau pe rafturile supermarketurilor, dacă știm cum să le identificăm.

ADVERTISEMENT

„28 de probe au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maximă admisă (LMA), conform cu limitele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrană de origine vegetală și animală, cu modificările și completările ulterioare.

Din numărul total de 2.989 de probe analizate, 2.122 au fost probe de legume, 592 probe de fructe și 275 probe de cereale“, a transmis Autoritatea Națională Fitosanitară.

ADVERTISEMENT

Cum recunoști roșiile tratate

Valentina Stoian, asistent cercetător în laboratorul de protecția plantelor din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicultură (SCDL) Buzău, a explicat la ce trebuie să fie atenți cumpărătorii atunci când caută fructe și legume, indiferent dacă merg la piață sau la supermarket.

„Sunt anumite criterii care ne ajută să le diferențiem pe cele sănătoase de cele tratate chimic. De exemplu, în cazul tomatei tratate cu pesticide, la palpat, se simte că este foarte tare. Apoi, dacă este tăiată, se poate observa cât de seacă este.

ADVERTISEMENT

De asemenea, rezistă foarte mult, chiar și până la două săptămâni. De cealaltă parte, o tomată netratată sau ajutată într-un mod mai natural rezistă doar două-trei zile, începe să se strice, deci este foarte perisabilă chiar dacă o depozităm într-un spațiu mai răcoros.

De asemenea, alte moduri în care ne putem da seama dacă este sau nu sănătoasă sunt gustul, aspectul semințelor și al pulpei. Multe dintre soiurile de tomate sunt suculente, foarte puține sunt mai ferme.

ADVERTISEMENT

Și mirosul contează: cele tratate nu prea au miros, în timp ce tomatele naturale au un miros specific, aromat și destul de puternic”, a explicat specialistul pentru Adevărul.

Pesticidele pătrund dincolo de coajă

Cele mai mari șanse de a cumpăra fructe și legume cultivate natural sunt atunci când este sezonul lor. De asemenea, specialistul a demontat mitul conform căruia pesticidele afectează doar coaja produselor.

„Cu siguranță avem șanse mai mari să găsim produse netratate (atunci când este sezonul nor n.r.), însă tot există riscuri, dar sunt mai mici, căci tratamentele sunt mai diminuate.

Dacă condițiile de mediu sunt favorabile, planta își va desfășura ciclul așa cum trebuie, fructele și legumele ajung la maturitatea specifică și nu în toate cazurile va fi nevoie de tratamente cu pesticide.

Astfel, avem șansa ca în plin sezon să găsim ceva cât mai natural, inclusiv în supermarketurile care lucrează cu producătorii locali. (…)

Este mai degrabă un mit faptul că pesticidele s-ar găsi doar în coajă. Nu am văzut fruct sau legumă care să fie tratat cu pesticid doar la nivel de coajă, iar în interior să fie sănătos. Deci chiar dacă le spălăm şi le tăiem coaja tot au pesticide”, a mai explicat Valentina Stoian.

Cum se curăță fructele și legumele înainte de consum

Specialistul a mai precizat și care este cea mai bună metodă de a curăța fructele și legumele, chiar dacă achiziționăm fructe și legume naturale, înainte de a le consuma.

„În cazul celor tratate chimic, apa nu ajută prea mult în eliminarea pesticidelor. Însă, indiferent de ce fel de fructe sau legume cumpărăm, ar fi bine să nu le ținem doar câteva secunde sub jetul de apă, ci să le punem într-un bol cu apă și să le lăsăm 10-15 minute. (…)

În cele mai multe cazuri, oțetul diluat în apă ajută la curățarea lor. Putem avea surpriza să vedem că legumele puse în apă cu oțet se decolorează, ceea ce înseamnă că nu sunt 100% naturale, ci au fost tratate chimic. În schimb, pe cele naturale, oțetul nu le alterează, ci din contră, le ajută”, mai spune Valentina Stoian.

ADVERTISEMENT