Life

Cum recunoști uleiul de măsline contrafăcut. Detaliul la care trebuie să fii atent

Tu știi cum să recunoști uleiul de măsline contrafăcut? Tot mai multe astfel de produse se găsesc în magazinele din România.
17.01.2024 | 16:04
Cum recunosti uleiul de masline contrafacut Detaliul la care trebuie sa fii atent
Cum recunoști uleiul de măsline contrafăcut. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Este important să recunoști uleiul de măsline contrafăcut. Pentru că prețurile unui astfel de produs sunt ceva mai mari, se pare că unii au găsit soluția perfectă și anume înlocuirea celui original.

Uleiul de măsline, înlocuit cu ulei de semințe

Uleiul de măsline nu poate fi comparat cu nimic altceva. De asemenea, el are o mulțime de beneficii pentru organismul nostru și poate fi folosit în numeroase rețete. Iar prețul pentru un astfel de produs poate fi destul de piperat.

ADVERTISEMENT

Tocmai din acest motiv, Europol a aflat că uleiul de măsline contrafăcut se regăsește în numeroase locații. Mai exact, autoritățile au confiscat nu mai puțin de 260.000 de litri de ulei în Italia și în Spania la finele anului trecut.

Potrivit Euronews, anul acesta în jur de 50 de restaurante din Roma se află și ele sub investigație. S-ar părea că și aici există posibilitatea ca uleiul de măsline să fie contrafăcut. Cum îl recunoști însă?

ADVERTISEMENT

În general, escrocii ajung să înlocuiască uleiul de măsline extravirgin cu ulei de semințe. Această alegere este una mult mai ieftină. Diferența este însă că acest ulei este transparent. Astfel, el ajunge să fie colorat cu clorofilă pentru a obține nuanța verde specifică uleiului de măsline.

Care sunt diferențele? În primul rând gustul și mirosul. Uleiul se semințe nu are gust și nici miros. De cealaltă parte, uleiul de măsline are o aromă deosebită pe care o simți imediat.

ADVERTISEMENT

„Uleiul de semințe nu are gust sau miros, în timp ce uleiul de măsline nu este niciodată fără gust. Poate fi mai dulce, amar sau iute, dar niciodată fără gust. Oricine a încercat ulei de măsline de cel puțin câteva ori ar putea observa diferența. Sunt polifenolii care îi conferă gustul specific”, susține profesorul de știința alimentelor, Maurizio Servili, pentru Euronews.

Cum recunoști uleiul de măsline contrafăcut

Cel mai sigur mod în care se poate depista uleiul de măsline contrafăcut este prin testarea compoziției. Chiar și așa, acest lucru poate fi destul de complicat pentru clienți. Tocmai din acest motiv, producătorii vin cu recomandări importante.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă alegi să cumperi ulei de măsline, verifică informațiile de pe etichetă. Acolo trebuie să scrie data și locul recoltării. De asemenea, produsele trebuie să conțină un cod QR prin care clienții pot urmări lanțul de producție.

Și sigiliile de la un certificator contează. Este important ca orice client să fie atent la aceste detalii, dacă nu cumva vrea să cumpere un produs contrafăcut care nu îi va aduce beneficiile care spera. 

„Cele mai avansate consorții de ulei folosesc sisteme blockchain pentru urmărire”, a spus spune Sabina Petrucci, producător italian de ulei de măsline, care le recomandă clienților să fie vigilenți.

ADVERTISEMENT
Tags: