News

Cum s-a luat PNL la bătaie cu PSD pe tema majorării pensiilor. „E o incoerență strategică”

PNL-ul a declanșat o campanie de critici la adresa PSD și a premierului Ciolacu pe tema majorării pensiilor, însă analiștii politici spun că strategia este una perdantă
13.11.2023 | 16:22
Cum sa luat PNL la bataie cu PSD pe tema majorarii pensiilor E o incoerenta strategica
PNL, bătut din nou la strategie politică de PSD. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Experții în comunicare politică sunt de părere că strategia liberalilor este perdantă atât la nivel de mesaj, fiind greu să combați un mesaj de majorare a pensiilor cu idei de sustenabilitate și stabilitate bugetară, cât și la nivel electoral, dat fiind faptul că beneficiarii acestei măsuri sunt mult mai mulți la număr. Pe de altă parte, aceștia subliniază că liberalii sunt incoerenți în strategia lor, nu doar pentru că au lăsat să treacă această lege prin semnătura propriului ministru de finanțe, ci și prin faptul că însuși PNL-ul se laudă cu majorarea pensiilor în campaniile online ale partidului.

PNL iese la bătaie cu PSD-ul pe majorarea pensiilor

Liderii PNL, în frunte cu președintele partidului Nicolae Ciucă, au lansat în ultimele zile o serie de atacuri la adresa premierului Marcel Ciolacu cu privire la noua lege a pensiilor ce prevede o majorare de 40% din septembrie 2024, adică chiar înainte de alegerile locale și parlamentare de anul viitor. În urmă cu trei zile, după ce noua lege a pensiilor era adoptată cu scandal în Guvern, liderul PNL sublinia că „nu trebuie să facem un joc politic pe o chestiune serioasă pentru români. Este responsabilitatea noastră să asigurăm sustenabilitatea”. Mult mai dur a fost însă prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, care a subliniat că liberalii nu vor să audă de noi creșteri de taxe pentru mediul de afaceri, taxe care să asigure finanțarea majorării pensiilor de anul viitor. Acesta a caracterizat măsura majorării pensiilor cu 40% din 1 septembrie ca fiind una populistă în actualul context.

ADVERTISEMENT

„PNL nu acceptă niciun fel de prosteală cu vreo creştere de taxe şi impozite. Ajunge! Capitalul românesc şi firmele româneşti şi cele străine din România sunt cele care aduc bani la buget. Aceşti oameni trebuie să înţeleagă că fără un mediu de afaceri sănătos, fără firme româneşti puternice, fără un sistem bancar puternic, fără investiţii, nu avem de unde da pensii”, a spus liderul PNL, care a subliniat că partidul nu se opune majorării pensiilor, ci doar vrea să se asigure că există surse de finanțare pentru această măsură. „Nu ne permitem ca anul viitor să mai creştem taxe şi impozite, nu putem să venim cu încă o povară pe mediul pentru afaceri”, declara tot luni, liderul PNL, Nicolae Ciucă, în contextul în care mesajele venite din partea liberalilor au fost că partidul nu va mai accepta nicio creștere de taxe anul viitor, chiar cu prețul ruperii coaliției.

Săptămâna trecută, atunci când liberalii au atacat măsura limitării plăților în numerar, mai mulți lideri ai partidului au ieșit cu declarații războinice la adresa social-democraților, susținând că nu mai acceptă atacurile acestora asupra mediului privat din România. „E clar că Ciolacu aduce ghinion românilor, e clar că el a decis să pornească un război împotriva mediului privat şi mă bucur că PNL şi conducerea restrânsă şi-au dat seama de acest lucru şi încă de sâmbătă strategia PNL s-a schimbat fundamental în relaţia cu PSD. Nu o să mai acceptăm toate prostiile venite să sugrume mediul privat din România”, declara vicepreședintele liberal, Robert Sighiartău.

ADVERTISEMENT

Episodul majorării pensiilor e doar ultimul episod al tensiunilor din coaliție. Aceleași neînțelegeri au existat și atunci când premier era Nicolae Ciucă, iar Marcel Ciolacu insista cu măsuri sociale, plafonarea prețului la energie, plafonarea prețurilor la alimentele de bază, majorarea pensiilor la finalul anului 2022 – episod în care a fost implicat și președintele Iohannis, și unde ambele partide s-au întrecut într-o licitație publică privind procentul de majorare al pensiilor.

Analiștii politici sunt de părere că după Biroul Național, liberalii și-au schimbat strategia în raport cu PSD-ul, ceea ce explică atacurile recente venite dinspre liberali către social-democrați.

ADVERTISEMENT

„Spre deosebire de episoadele anterioare, în care cele două partide au avut viziuni, sau cel puțin mesaje diferite cu privire la măsurile Guvernului, de data aceasta se pare că asistăm la primul capitol după o reorientare a poziționării liberalilor. Spun asta pentru că se vede clar că PNL, de la vârful său, face de câteva zile ceea ce n-a făcut până acum.

Adică transmite niște mesaje critice la adresa PSD, la adresa premierului Ciolacu și așa mai departe. În câteva zile am văzut la Ciucă critici la adresa social-democraților câte n-am văzut de când există Nicolae Ciucă în politica românească. Semn că, odată cu acel vot din BPN s-a asumat și o oarecare linie strategică. Acest măr al discordiei pe legea pensiilor pare ca e primul moment în care liberalii își dau voie să atace PSD”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic, Adrian Zăbavă.

ADVERTISEMENT

Au greșit calculul electoral

În condițiile în care, după ultimele cifre de la Casa de Pensii, sunt peste 4,6 milioane de pensionari în România, analiștii politici sunt de părere că strategia liberalilor de a ataca majorarea pensiilor este una perdantă. Aceștia sunt de părere că PNL a intrat în panică când s-a trezit cu măsura de majorare a pensiilor, ce prevede o recalculare ce ar aduce o majorare de 40% de la 1 septembrie, deci chiar înainte de alegerile locale și generale din 2024. Politologul Andrei Țăranu subliniază că PNL are în această strategie o problemă cu propriul ministru de finanțe, cel care a semnat asumarea acestei legi în Guvern.

„Au intrat în această cârâială perdantă cu PSD-ul. Lor le e frică că dacă trece această lege, în forma ei adoptată de Guvern, PSD-ul va câștiga de la stânga la dreapta, o sa ia voturi de la toți pensionarii și de la cei care se pregătesc să iasă la pensie. Ori, PNL încearcă să găsească niște teme de campanie, nu le găsește și atunci, așa cum s-a obișnuit, singurul atac este la adresa PSD. Problema e că această lege a pensiilor a trecut inclusiv cu domnul Boloș la Finanțe. Cei de la PNL au o problemă cu domnul Boloș mai mare decât cu Marcel Ciolacu în 2024. Ori îl dau afară, ori îi retrag sprijinul”, a declarat, pentru FANATIK, Andrei Țăranu.

În opinia acestuia, PNL, chiar dacă vrea să pară partidul responsabil în acest episod, își ignoră chiar și propriul electorat, care nu s-ar împotrivii majorării pensiilor. Mai mult, strategia ar putea produce valuri și în interiorul partidului, acolo unde liderii locali sunt și ei vulnerabili la următoarele alegeri.

„PNL crede că electoratul său este electoratul ce face parte din antreprenorialul român și așa mai departe. În realitate, electoratul liberalilor este un electorat foarte divers, fiind în bună măsură un electorat din diverse medii sociale. Vorbim de un partid care are în interiorul său fostul PDL, partid care a copiat foarte mult după 2004 modelele politico-sociale ale PSD. Astfel încât, PNL-ul de pe vremea lui Tăcireanu nu mai există în realitate. Este tot o construcție din asta de clanuri și clici județene, baronii locali, care încearcă să își maximalizeze profitul, atât economic cât și din perspectiva statusului politic în interiorul partidului. Adică să se mențină cât mai aproape de extragerea resurselor”, a mai declarat, pentru FANATIK, profesorul Andrei Țăranu.

Este și o diferență de comunicare pe această temă între cele două partide. Dacă liberalii vorbesc de sustenabilitate, echilibru bugetar, fără taxe noi pe mediul de afaceri, social-democrații și în special Marcel Ciolacu, vorbesc de nevoile acestor oameni. „Dacă dumneavoastră credeți că trebuie să continuăm cu o pensie medie, pe luna octombrie, de 1.980 de lei, vă anunț că nu se mai poate. E inuman”, a spus premierul luni.

„PSD comunică în nota proprie. A impus frame-ul de la bun început, își asumă măsura pozitivă – „creștem pensiile indiferent de consecințe”, și ulterior își apără poziția. L-am văzut pe Marcel Ciolacu spunând că nu mai putem vorbi de o pensie medie de 2.000 lei, deci tot ce va face PSD e să-și apere poziția și nu văd cum PNL poate ieși câștigător din tema asta. Calculele electorale sunt simple. Mă îndoiesc că PNL va convinge jumătate din populația activă că această măsură nu este una în favoarea lor. Dacă am face un sondaj cu privire la creșterea pensiilor proporția pozitivă ar fi covârșitoare, indiferent de electorat”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul Adrian Zăbavă.

O strategie lipsită de coerență

Mai mult, acesta, la fel ca și politologul Andrei Țăranu, subliniază că strategia este una pierzătoare pentru liberali pentru că deja au permis ca legea, în această formă cu majorări de 40%, să apară în spațiul public, mai ales cu sprijinul unui ministru liberal, Marcel Boloș, care a ajuns să fie apărat chiar de către premierul Ciolacu.

„E o carte pierzătoare pentru PNL. Asta pentru că liberalii nu au reușit să blocheze de bun început proiectul. Adică, odată ieșit de felul ăsta, odată ajuns în piață cu o comunicare de genul ăsta, creștem pensiile cu 40%, adică lași toată comunicarea asta să prindă, să aibă vad, e greu să lupți cu ea ulterior.

Există o oarecare incoerență în comunicarea PNL pentru că această revoltă publică cu privire la noul proiect de lege al pensiilor a venit ușor târziu. Nu cred că nu se știa de când se lucra la proiect care va fi amplitudinea nevoilor bugetare. Cu toate astea, nu am văzut o reacție a Partidului Național Liberal sau a unor membri ai săi atunci”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul Adrian Zăbavă.

Mai mult însă, acesta subliniază că opoziția liberalilor față de forma acestei legi este cu atât mai ciudată cu cât partidul are propria campanie online de susținere a acestei legi, un site în care se laudă cu această măsură. Mai mult, campania pare să ruleze în mediul online cu mesaje de tipul „Pensii și mai mari și mai multă echitate/ În 2024 creștem de două ori pensiile”, chiar și în aceste zile, când conducerea partidului pare să-și fi schimbat poziția față de această lege.

„Subliniez incoerența pentru că am văzut multe mesaje ale PNL care își asumă proiectul. Mă gândesc chiar la campania online pe care PNL o desfășoară. Face un site propriu și o campanie de promovare și se laudă cu noul proiect de creștere a pensiilor. E o incoerență strategică cu privire la poziția PNL. Adică, pe de o parte îți asumi prin anumite pârghii creșterea și te lauzi cu asta, adică vrei să te promovezi pe această temă, iar de la vârful partidului, inclusiv printr-un ministru de-al său, lași de înțeles că nu s-ar putea face aceste creșteri, că nu există bani de așa ceva”, a mai declarat, pentru FANATIK, Adrian Zăbavă.

Luni după-amiază acest nou episod de tensiune în coaliție pare să se fi terminat cu același deznodământ, după ce Nicolae Ciucă a declarat că liberalii vor susține noua lege a pensiilor, lege ce va fi supusă la vot în Senat marți. „PNL, aşa cum am anunţat şi dăţile trecute, va susţine proiectul privind noua lege a pensiilor, nu doar la modul declarativ”, a declarat liderul PNL, făcând uitate declarațiile din dimineața aceleiași zile când sublinia opoziția față de introducerea de noi taxe. De această dată, Nicolae Ciucă a sugerat că majorarea pensiilor se va susține din reducerea evaziunii fiscale și digitalizarea ANAF. Analiștii politici subliniază că, indiferent de cum își va nuanța PNL-ul poziția față de majorarea pensiilor, liberalii vor rămâne cu eticheta că au făcut opoziție creșterii pensiilor românilor.

„Până la urmă pensiile vor crește într-un final, cu ce consecințe pentru bugetul țării o să vedem din 2025, dar PNL nu va fi asociat cu creșterile pensiilor ci va fi perceput că s-a opus acestei măsuri. PNL rămâne asociat cu guvernarea care a crescut taxele în timp ce Ciolacu va fi asociat cu majorarea pensiilor”, a concluzionat consultantul politic, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT