Life

Cum s-a schimbat Turnul din Pisa, în ultimii 20 de ani. Ce se întâmplă acum cu faimoasa construcție

Turnul din Pisa este o construcție care merită văzută măcar odată. Mii de oameni ajung anual acolo pentru a o admira și nu e de mirare, având în vedere povestea sa.
22.12.2022 | 19:08
Cum sa schimbat Turnul din Pisa in ultimii 20 de ani Ce se intampla acum cu faimoasa constructie
Turnul din Pisa, modificări majore în ultimii 30 de ani. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marea majoritate a celor care ajung la Turnul Înclinat din Pisa vor face o fotografie în care fie pare că se sprijină de el, fie îl susțin, având în vedere forma sa.

Ce se întâmplă cu Turnul din Pisa în 2023

Se pare însă că lucrurile s-au mai schimbat în ultimii ani. Un nou studiu a dezvăluit că Turnul din Pisa, celebru pentru forma lui, se deplasează constant în poziție verticală datorită lucrărilor de stabilizare.

ADVERTISEMENT

Dovada clară este că un proiect de stabilizare care a durat 11 ani a redus înclinarea acestuia cu 15 centimetri până în 2001, iar în cei 21 de ani care au trecut de atunci, turnul s-a îndreptat cu încă 1,6 centimetri (4 cm).

Studiul recent despre care am vorbit mai devreme a fost finanțat de organizația de conservare Opera Primaziale della Pisana (OPA) pentru a vedea dacă previziunile lor erau corecte.

ADVERTISEMENT

Deși înclinarea a fost redusă, turnul încă se balansează în medie cu 0,5 mm pe an, potrivit profesorului de geotehnică Nunziante Squeglia de la Universitatea din Pisa.

La rândul său, un purtător de cuvânt al OPA a declarat pentru ANSA că starea Turnului din Pisa este una excelentă, în ciuda intemperiilor din ultimele decenii, cum ar fi cutremurele.

ADVERTISEMENT

Cum a afectat textura solului Turnul din Pisa

”Având în vedere că este vorba despre un pacient vechi de 850 de ani, cu o înclinare de aproximativ cinci metri și o tasare de peste trei metri, starea de sănătate a Turnului Înclinat din Pisa este excelentă”, a spus acesta.

Cum s-a ”îndreptat” Turnul din Pisa” treptat? Un studiu realizat în 2018 a constatat că tocmai textura moale a solului de fundație, care a fost inițial responsabil pentru înclinarea sa, a fost cea care l-a protejat de cutremurele violente.

ADVERTISEMENT

Cât despre povestea sa, teoriile sugerează că turnul de 57 de metri a început să se scufunde după ce a fost construit, notează Daily Mail.

Cum s-a modificat Turnul din Pisa în ultimii 20 de ani. Sursă foto: MailOnline
Cum s-a modificat Turnul din Pisa în ultimii 20 de ani. Sursă foto: MailOnline

Cauza s-a datorat unui proiect defectuos, mai exact era vorba despre o fundație adâncă de numai trei metri care a fost așezată într-un subsol slab și instabil.

Această bază era mai moale în partea sudică, ceea ce a dus la înclinarea sa, așa că constructorii au încercat să o compenseze în timp ce construiau cele opt etaje în sus.

Au făcut acest lucru optând pentru etaje mai scurte pe o parte decât pe cealaltă, ceea ce a făcut ca structura să se curbeze și să se încline.

Construcția nu a fost finalizată până în 1319 din cauza diferitelor bătălii dintre Pisa și Genova, Lucca și Florența, dar aceste pauze au dat timp solului de bază să se așeze.

În 1990, turnul era încă înclinat cu 5,5° spre sud și a fost închis pentru public de teamă că se va prăbuși.

După ce au aplicat câteva strategii diferite și eșuate pentru a îndrepta structura, inginerii au decis să încerce “extragerea solului”.

Acest lucru a presupus săparea a două camioane de pământ de sub partea de nord a turnului, înainte de a folosi cabluri de oțel pentru a-l îndrepta.

Turnul din Pisa ”se îndreaptă singur”

Deși acest lucru a fost eficient, echipa a constatat că în continuare, clădirea se înclina mai mult în timpul ploilor din timpul iernii, deoarece pânza freatică de sub partea nordică era mai mare.

Prin urmare, a trebuit să sape și drenaje pentru ca apa să se poată scurge în puțuri și să mențină fundația stabilă.

Proiectul a fost finalizat în 2001, după ce turnul a fost îndreptat cu 15 inci, adică echivalentul a 38 cm, sau 0,5°, iar de atunci a continuat să se corecteze de la sine.

Experții spun că va fi sigur pentru următorii 300 de ani în timpul unui control de sănătate în 2005, potrivit ANSA.

Aceștia au mai spus că ei cred că progresele tehnologice vor face ca într-o zi turnul să se îndrepte complet.

În 2013, spre exemplu, un alt control a dezvăluit că Turnul din Pisa s-a îndreptat pe verticală cu aproximativ un inch, adică 2,5 cm din 2001.

ADVERTISEMENT
Tags: