Life

Cum s-ar putea ridica o casă, fără autorizație de construire. Ce spune, de fapt, Codul Urbanismului

Cum s-ar putea ridica o casă, fără autorizație de construire. Codul Urbanismului arată singura condiție în care se poate face acest lucru.
27.04.2023 | 16:44
Cum sar putea ridica o casa fara autorizatie de construire Ce spune de fapt Codul Urbanismului
Cum s-ar putea ridica o casă, fără autorizație de construire. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cum s-ar putea ridica o casă fără autorizație de construire. Ce spune Codul Urbanismului în realitate și ce trebuie să știe cei care vor să construiască o casă.

Cum s-ar putea ridica o casă, fără autorizație de construire

Un proiect de lege pentru urbanismul din România a fost aprobat de guvern. Acesta va uni toate legile referitoare la construcții.

ADVERTISEMENT

Codul de Urbanism arată că construcția de garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară nu mai este nevoie de autorizație de construcție. În schimb, este nevoie de o notificare de la primărie.

În mediul rural, pentru a construi o casă nu mai mare de 150 m² fără etaj, nu va mai fi nevoie de autorizație de construire. Aceasta este singura variantă în care se poate ridica o casă fără a avea acestă autorizație.

ADVERTISEMENT

Noul Cod al Urbanismului despre care vorbim prevede ca autorizația de construire pentru o nouă clădire să fie emisă în cel mult 65 de zile. În acest moment aceasta poate să dureze mult mai mult de atât.

”Practic, se încearcă unirea celor trei legi importante care guvernează azi domeniul construcțiilor. Legea 350, urbanismul, Legea 50, autorizarea și Legea 10, calitatea –  într-un singur cod, pentru a fi și mai ușor de înțeles și mai practic”, explica Paul Racoviță, inspectorul general al Inspectoratului de Stat în Construcții, conform Gândul.

ADVERTISEMENT

Ce prevede Noul Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor

O altă schimbare care vine cu noul cod este că toate avizele necesare pentru emiterea unei autorizații de construire se emit într-un singur loc.

Până în acest moment, acestea erau emise de diferite instituții ale statului. Astfel, lucrurile erau mult mai complicate pentru persoanele care voiau să construiască.

ADVERTISEMENT

Un român trebuie să obțină aviz de la mediu, apă, electricitate și canal. Dar lucrurile se pot schimba odată cu noul Cod de Urbanism.

ADVERTISEMENT
Tags: