Life

Cum să ai un somn odihnitor. De ce e un mit fals că ceaiul ajută

Metodele prin care poți avea un somn odihnitor în fiecare seară. Medicul specialist a explicat la ce obiceiuri trebui să renunți și de ce cana de ceai e un mit fals.
17.03.2023 | 12:55
Cum sa ai un somn odihnitor De ce e un mit fals ca ceaiul ajuta
Medicul specialist a explicat cum putem avea un somn odihnitor. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Metodele prin care poți avea un somn odihnitor au fost explicate de medicul specialist, cu competențe în somnologie, Ioan Bulescu. Acesta a dezvăluit care sunt riscurile la care ne expunem atunci când nu dormim suficient.

Metodele eficiente pentru un somn odihnitor, dezvăluite de specialist

Coșmarurile din timpul somnului pot avea urmări grave asupra organismului uman. Este foarte important să avem parte de un somn odihnitor pe timpul nopții, pentru a duce o viață sănătoasă, iar un medic specialist a explicat cum putem face asta.

ADVERTISEMENT

Invitat în emisiunea Vorbește lumea, specialistul Ioan Bulescu a oferit explicat metodele prin care putem adormi rapid, dar și ce înseamnă, de fapt, un somn de calitate. Stresul este inamicul principal al unei nopți liniștite.

„Somnul de calitate înseamnă somnul care ne face să ne simțim odihniți a doua zi. Dacă avem un somn chinuit, în sensul că ne trezim de mai multe ori, e posibil de a avea o problemă de somn. Respiratorie sau non-respiratorie. Dacă visăm urât și nu mai putem să adormim, e un motiv de stres”, a declarat specialistul în somn la Pro TV.

ADVERTISEMENT

Cum să ai un somn odihnitor în fiecare seară

Specialistul Ion Bulescu a adăugat faptul că lipsa somnului este de două feluri, iar efectele sunt diferite. De exemplu, dacă te privezi de un somn odihnitor zile întregi, efectele se vor vedea asupra sănătății inimii și nu numai.

„Sunt mai multe efecte ale lipsei de somn. Vorbim aici despre lipsa acută de somn, adică n-am dormit o noapte-două la rând. Și lipsa pe termen lung dă probleme pe timpul zilei. Ne simțim mai obosiți. Ne scade randamentul.

ADVERTISEMENT

Ne scade puterea de concentrare și suntem expuși sau supuși riscurilor de a face unele accidente. În timpul muncii, dar mai ales în timpul șofatului.

Pe perioade lungi, sunt studii serioase care dovedesc că lipsa somnului de cel puțin șapte ore la adulți duce la probleme cardiovasculare de diferite feluri, neurologice, metabolice și așa mai departe”, a spus medicul despre importanța unui somn odihnitor.

ADVERTISEMENT

Pentru un somn odihnitor trebuie să urmăm niște reguli simple în timpul zilei

Pentru a te bucura de un somn odihnitor seară de seară, Ioan Bulescu a dezvăluit că este important ca somnul să devină un o prioritate în viața fiecărei persoane. De asemenea, există niște reguli de bază care trebuie respectate.

„În primul rând, ar trebui să considerăm somnul o prioritate. Dacă stăm să ne gândim, dormim cam o treime din viață. Ar trebui să dormim bine, să ne trăim viața cum trebuie. Trebuie să urmăm niște reguli simple în timpul zilei sau în a doua parte a zilei, ca să adormim ușor”, a explicat specialistul în somn.

De pildă, este necesar să avem un program zilnic bine stabilit. Trebuie să dormim suficient de devreme, iar pentru a face acest lucru este important să nu expunem la lumina albastră și la ecranele telefoanelor înainte de somn.

„Să ne fixăm o oră de somn și o oră de trezire. Când suntem mai tineri, avem mai multă energie, lipsa somnului nu ne afectează atât de tare și atât de mult. Nu e chiar o oră recomandată de somn. Că să putem dormi 7 ore ar trebui să ne culcăm, cel târziu, la ora 23, ca să ne putem trezi la ora 6-7. 

Creierul își dă seama că urmează noaptea și atunci începe să secrete melatonină. Noi ne păcălim creierul că nu este momentul să dormim mai ales prin faptul că că stăm la lumină, mai ales la lumină albastră, ecrane, telefon. Din cauza pot să apară unele probleme de a adormi”, sunt lucrurile pe care trebuie să le facem pentru a avea un somn odihnitor.

Ceaiul nu ajută pentru a avea un somn odihnitor

Pe de altă parte, deși mulți consideră că o cană de ceai este perfectă înainte de culcare, medicul a explicat că obiceiul trebuie eliminat, altfel nu vom avea parte de un somn odihnitor. Intră în aceeași categorie cu cafeaua.

„Să ne ferim de substanțele care ne dau energie în exces, cafeină, teină. Nici ceai, dacă nu sunt infuzii de plante sau de fructe. Dar dacă conțin ceai și au conținut ridicat de teină, atunci nu. Să avem grijă la alimentație, mai ales în a doua jumătate a zilei și, mai ales, seara. Să nu avem cea mai copioasă masă seara.

Să încercăm să ne facem un program. Să ne detașăm de viața de lucru cu cel puțin o oră înainte de a ne culca. Să lăsăm mail-urile, telefoanele, în altă parte.

Creierul nostru să nu mai fie stresat și să ne pregătim pentru somn. Nu strică să facem activitate fizică în timpul zilei, dar nu chiar înainte de somn”, a mai explicat specialistul în somn.

ADVERTISEMENT