Life

Cum să cumperi roșii bune din supermarket. Metoda prin care descoperi dacă au fost coapte forțat

Cum să achiziționezi roșii sănătoase din supermarket. O metodă prin care descoperi dacă au fost coapte forțat de către producători.
08.05.2023 | 21:52
Cum sa cumperi rosii bune din supermarket Metoda prin care descoperi daca au fost coapte fortat
Cum îți dai seama de roșiile nocive pentru organism? Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Roșiile sunt unele dintre legumele de sezon, iar românii le cumpără în cantități destul de mari pentru diferite preparate. Însă, se întâmplă adesea să constate că nu au un gust delicios, ci sec. Specialiștii spun că într-o astfel de situație avem de a face cu o creștere forțată. Cum îți dai seama de acest aspect?

Cum alegi roșii sănătoase din supermarket

Roșiile pe care le întâlnim în supermarket sau la piață pot avea un aspect plăcut, dar nu sunt toate roade ale unui proces natural. Sunt producători care folosesc tot felul de metode pentru a grăbi apariția lor și a ajunge pe rafturile magazinelor.

ADVERTISEMENT

Ca să îți dai seama că o roșie este chiar din grădina casei omului și nu îți va dăuna în vreun anume fel, din cauza aditivilor și a restului procedeelor de stimulare, trebuie să fii atent la anumite detalii. Experții au observat că roșiile coapte forțat au o pulpă lemnoasă, cu semințe care nu au ajuns la maturitate și părți verzi gelatinoase, tot cu semințe.

”De regulă, fructele stimulate au o pulpă lemnoasă și semințe care nu au ajuns la maturitate. În plus, semințele care nu s-au dezvoltat se află într-un țesut verde și gelatinos. Acest țesut verde poate fi observat, de asemenea, și în calota fructului, fiind un indicator care arată că roșia a fost stimulată”, a transmis un expert pentru Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Roșiile țuguiate, un pericol pentru sănătatea noastră. Pot duce la cancer?

Unele dintre roșiile de sezon sunt cele cu aspect țuguiat sau cu ”moț” în capăt. Multe persoane optează pentru ele deoarece au un roșu mai aprins, similar cu roșia din grădina casei, și un gust mai apropiat de cel bio. Însă, și în această situație specialiștii trag un semnal de alarmă, fiindcă sunt stropite în cantități mari cu substanțe periculoase, cancerigene chiar.

”Și noi românii le mai trătăm, ca asta e, nu se mai face producție fără a fi tratate”, a transmis un comerciant pentru Observator. ”Este vorba despre un stimulent pentru creștere, pe care noi îl folosim”, a mai adăugat un altul.

ADVERTISEMENT

Roșii coapte în doar 3 zile. Cum este posibil?

Una dintre substanțele care grăbește coacerea legumelor este ethrelul, mai informează sursa menționată anterior. În nici mai mult și în nici mai puțin de trei zile pot crește roșiile și apoi livrate în magazine pentru a fi vândute clienților care au nevoie de ele.

Cum recunoști o roșie pe care s-a utilizat ethrelul?Este foarte coaptă, roșie la exterior, iar când o tai descoperi că este crudă, cu prea puțin miez și cu pereți subțiri. Mai mult, are un gust ușor acru-amărui și nu îți lasă o senzație prea plăcută.

ADVERTISEMENT

”Ca să-și facă efectul, în legumicultură, de regulă, se folosesc produse mult mai mari. În cantități mari, este nociv pentru alimentație și poate provoca iritații gastrointestinale”, a comunicat Costel Vânătoru, inginer la Stațiunea de cercetare pentru legumicultură din Buzău.

ADVERTISEMENT
Tags: