News

Un kilogram de roșii din Oltenia a ajuns la 65 de lei într-o piață din Alba Iulia: ”Nu avem cui să vindem”

Un kilogram de roșii a ajuns să coste 65 de lei într-o piață din Alba Iulia. Vânzătorii recunosc că prețul e exagerat, însă nu au altă variantă.
06.04.2023 | 20:22
Un kilogram de rosii din Oltenia a ajuns la 65 de lei intro piata din Alba Iulia Nu avem cui sa vindem
Un kilogram de roșii a ajuns la 65 de lei. Foto: Alba24.ro
ADVERTISEMENT

Un kilogram de roșii oltenești a ajuns să coste 65 de lei într-o piață din Alba Iulia. Mai mult, un kilogram de castraveți costă 35 de lei, dacă e ”autohton”. Aceste prețuri sunt cele practicate de comercianții din piața agroalimentară din centrul orașului Alba Iulia.

Un kilogram de roșii a ajuns la 65 de lei

Conform Alba24.ro, pe rafturi există și roșii la 17 sau 20 lei kilogramul, dar acestea sunt aduse din Spania sau Ungaria. Roșiile made in România costă 65 de lei, în schimb, iar explicațiile vânzătorilor par a fi oarecum logice.

ADVERTISEMENT

Oamenii se plâng că în acest an Paștele a venit prea repede, iar vremea a fost prea rece. În consecință, agricultorii au fost nevoiți să încălzească serele în care au crescut roșiile, iar prețul la gaz a fost extrem de mare.

”Paștele vine foarte devreme, oamenii au făcut încălzire (n.r. au încălzit serele în care au fost crescute roșiile) și ele sunt scumpe. La castraveți prețurile sunt de 30 lei, roșiile, 60 – 65 lei, față de alea de import care sezonul lor este iarna la noi acum încep”, a explicat vânzătoarea.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, vânzătoarea e realistă și acceptă situația: oamenii fug de astfel de prețuri și nu au nicio intenție să cumpere roșii la 65 de lei kilogramul. ”Prin piață bate vântul. Asta este nu avem ce face, am adus puține doar câte o ladă din fiecare doar ca să începem cu ceva.

Nu este vremea lor este încă devreme. Dacă era Paștele mai târziu, erau alte prețuri. Este frig afară, marfă nu este. Noi am adus așa să avem, nu ca să vindem”, a completat femeia pentru sursa citată. Oamenii așteaptă probabil ca prețurile să scadă, pentru că nici roșiile la 17-20 de lei kilogramul nu se vând prea bine.

ADVERTISEMENT

”Nici nu avem cui să vindem. Nici astea de import nu se vând așa bine. Astea sunt 17 lei, 20, 25 de lei, dar nu se face nici o alegere. Vine lumea se uită și pleacă mai departe. Se miră, dar asta este, nu aș vrea eu să le pun atât la preț, dar sunt scumpe la cumpărare, sunt foarte scumpe, așa pleacă foarte scumpe”, explică vânzătoarea.

Kilogramul de roșii e mai scump chiar și decât cel de carne de miel, care a ajuns la 40 de lei. Oamenii se așteaptă ca și acesta să fie cam 60 de lei de Paște, pe fondul scumpirilor din ultima vreme. ”Înainte luam miel de Paşte. Acum, ce să mai iei miel. Mielu-i ca vaca. S-a scumpit carnea, s-a scumpit tot. Cam scump, dar până la urmă pentru o ciorbiță merge. Sunt mai scumpe, dar luăm mai puţin”, a explicat un bărbat care se plimba prin piață în speranța că va găsi reduceri.

ADVERTISEMENT

Dragoș Frumosu, reprezentant al Sindalimenta (Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor, Tutunului şi Ramuri Conexe), îi avertizează pe români că vor avea parte de cel mai scump Paște din ultimii ani: ”Cred că o să fie cel mai scump Paşte de foarte multă vreme. Unele preţuri sunt justificate, altele reprezintă speculă, mai ales că vorbim despre peste 60% dintre români care trăiesc cu venitul minim pe economie. Va fi cu cel puţin 60% mai scump un coş pentru Paşte decât anul trecut”.

ADVERTISEMENT