Cartofii se numără printre cele mai folosite legume din bucătărie, fiind delicioși indiferent de modul în care sunt preparați, însă uneori poate fi o adevărată corvoadă să-i cureți de coajă. Din fericire, există un truc care să te ajute să faci asta fără efort.
Cartofii sunt legumele preferate ale tuturor. Bogați în vitamine, ei sunt recomandați de specialiști și pot fi preparați în numeroase moduri. Cel mai adesea, oamenii aleg să-i prăjească și să-i folosească drept garnitură sau să-i consume ca atare.
Totuși, uneori pofta dispare doar la gândul că trebuie să stai să-i cureți. Pentru a îndepărta coaja e nevoie fie de o unealtă specială sau de un cuțit suficient de ascuțit și nu foarte mare. Chiar și așa, însă, există riscul să te rănești.
Totodată, de cele mai multe ori cartofii nu au o formă perfectă, ci prezintă imperfecțiuni și denivelări, iar acest lucru îngreunează și mai mult procesul de curățare, ceea poate duce la pierderea răbdării.
În cazul cartofilor fierți, totul este mult mai simplu, dar, din fericire, există o metodă similară prin care să cureți și cartofii cruzi. Trucul este folosit de bucătarii profesioniști și vei termina treaba în doar câteva minute.
Mai întâi, pune o oală de apă la fiert. Între timp, spală bine cartofii pe care urmează să-i gătești. Pasul următor este cel care contează cel mai mult: ia fiecare cartof în parte și, cu un cuțit, fă câte o incizie în coajă.
Tăietura poate fi pe verticală sau pe orizontală, dar e important să fie făcută pe toata circumferința legumei. Așteaptă ca apa pusă mai devreme pe aragaz să dea în clocot, iar când acest lucru s-a întâmplat, pune cartofii în apă.
Gătește-i timp de cinci minute. Atenție, timpul trebuie respectat întocmai, pentru că, în caz contrat, aceștia vor fierbe și nu vor mai fi buni pentru a-i folosi la alte feluri de mâncare. Asigură-te că rămân cruzi!
Ulterior, pune cartofii direct în apă rece, de preferat în care ai adăugat și câteva cuburi de gheață. Șocul termic va face procesul de curățare mai ușor, iar acum tot ce va fi necesar să faci este să ridici coaja de-a lungul inciziilor, fie cu un obiect ascuțit sau doar cu degetele.