Cum să eviți înșelătoriile pe Facebook, una dintre cele mai utilizate rețelele de socializare. Așa îi recunoști pe cei care vor să-ți fure banii sau datele personale. Care sunt trucurile de care se folosesc cel mai des.
Facebook te învață cum să te ferești de impostorii care te pot contacta pe social media. Aspectele la care trebuie să fii atent să nu rămâi fără bani sau date personale poate fi unele complexe, însă înșelătoriile pot fi evitate.
Dacă vezi sau crezi că ești victima unei tentative de acest gen e foarte important să nu răspunzi și să raportezi înșelătoria care poate veni de la diverse persoane de pe conturi false sau sparte din rândul prietenilor.
Impostorii se folosesc de aceste pagini compromise pentru a te determina să le oferi bani sau informații personale. Din păcate, în felul acesta ți se poate fura identitatea prin intermediul unor mesaje de mai multe feluri.
Fii atent la oamenii care îți cer bani, deși nu te cunosc personal. De asemenea, nu lua în serios mesajele care îți promit un împrumut, un premiu sau alte tipuri de câștiguri și nici persoanele care susțin că ar fi un prieten sau o rudă aflată într-o situație de urgență.
Conform recomandărilor de pe Facebook, trebuie să fim atenți la oricine solicită să plătești o taxă pentru a trimite o cerere în vederea obținerii unui loc de muncă sau la cei care îți solicită să muți conversația în afara Internetului, într-o locație mai puțin publică sau mai puțin securizată.
De asemenea, evită discuțiile cu persoanele care denaturează informațiile privind locația în care se află, pe cele cu greșeli ortografice sau gramaticale, dar și cele care te direcționează către o pagină pentru a obține un premiu.
Printre cele mai dese înșelătorii de pe Facebook se află mesajele romantice de la oameni care pretind că sunt divorțați, văduvi sau într-un mariaj nefericit. Se implică în relații online cu speranța că vor primi bani pentru zboruri de avion sau vize.
O altă ”scamatorie” este legată de premiile de la loterie care sunt făcute frecvent din conturi sau pagini care folosesc identitatea unei persoane pe care o cunoști sau a unei organizații (precum o instituție de stat sau Facebook).
Înșelătoriile cu împrumuturi sunt cele de la care primești mesaje neașteptate. Mai exact, este vorba de acei impostori care lasă postări în mediul virtual prin care se oferă împrumuturi instant la o dobândă mică și cu un avans mic.
De asemenea, pe Facebook se fură extrem de ușor codurile de acces după ce este distribuit un link prin care ți se oferă acces personal sau la pagina ta. Linkul poate părea că provine de la o aplicație legală, însă în felul acesta impostorii obțin acceptul la contul tău și răspândesc mesaje spam.