Cum să fierbi ouăle corect? Poate la prima vedere nu pare nimic complicat. Totuși, e posibil să fie momente când ouăle ies fie prea tari, fie prea moi și nicidecum așa cum ți-ai fi dorit. Iar în spatele acestui detaliu pot exista și anumite pericole.
Ouăle sunt nelipsite în general de la micul dejun. Acestea sunt bogate în vitamina D și de asemenea, conțin și proteine. Totodată, ouăle sunt sărace în calorii, iar un bonus este faptul că pot fi preparate în diferite moduri.
Poți mânca, ochiuri, omletă, dar ouă fierte. Indiferent de forma lor, beneficiile sunt aceleași. Și totuși cum fierbi corect ouăle? Depinde de ce îți dorești. Timpul poate fi mai scurt, sau mai lung.
Astfel, dacă vrei ouă fierte moi, atunci gătește-le maxim patru minute. Dacă în schimb preferi ouăle fierte mai tari, atunci ele trebuie ținute pe aragaz între 7 și 10 minute, însă nu mai mult de atât.
Un alt truc este legat de decojire. Poate ești în grabă și vrei să mănânci mai repede. Ține cont însă de faptul că pentru o decojire mult mai simplă, ouăle trebuie să fie răcite. Ce altceva trebuie să mai știi?
Ca să fierbi corect ouăle, asigură-te că nu le ții prea mult pe aragaz, indiferent de preferințe. Specialiștii spun că un ou care e fiert prea tare, poate să vină la pachet cu o serie de probleme.
Spre exemplu, în timpul fierberii, albușul, dar și gălbenușul se solidifică și pot elimina bacterii precum Salmonella. Tocmai din acest motiv, specialiștii ne recomandă să nu fierbem ouăle prea mult.
Iar un alt detaliu pe care poate l-ai observat și tu este că atunci când un ou este fiert mult prea tare, gălbenușul devine gri-verzui. Astfel, cel mai bine să nu ajungem în acest punct.
În caz contrar, ne putem confrunta cu indigestie. Motivul este că se poate acumula o cantitate destul de mare de compuși pe bază de sulf. Acest lucru transformă oul, care este extrem de sănătos, într-un aliment care poate să devină toxic.