Life

Cum să îți pregătești curtea pentru primăvară. Gospodarii de la țară nu se abat niciodată de la aceste reguli

Orice gospodar știe că, de cum vine primăvara, trebuie să se apuce să își pregătească curtea și grădina.
24.02.2024 | 16:19
Cum sa iti pregatesti curtea pentru primavara Gospodarii de la tara nu se abat niciodata de la aceste reguli
Ce reguli respectă gospodarii pentru o grădină perfectă / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

De la primele raze de soare mai calde, pe când apar ghioceii, gospodarii adevărați se apucă să își pregătească curtea sau grădina. Iar pentru asta trebuie să respecte câteva reguli, iar atunci munca pe care o depun nu este în zadar.

Ce reguli respectă gospodarii pentru o grădină perfectă

După umezeala și vânturile aspre ale iernii, venirea primăverii este o adevărată bucurie. Natura își revine la viață, totul redevine verde, iar soarele începe să încălzească. Dar primăvara nu înseamnă doar bucurie, înseamnă și muncă serioasă pentru gospodarii care vor să aibă o grădină de vis.

ADVERTISEMENT

Așa că, de început, au grijă să pregătească solul pentru a-l cultiva. Iar asta înseamnă, printre altele, îmbogățirea solului cu îngrășămintele necesare, dar și cercetarea și, eventual, îndepărtarea bucăților de pământ afectate de îngheț.

Apoi, gospodarii știu că trebuie să planteze doar cele mai bune lucruri. Așa că bulbii sau semințele plantate trebuie cercetate cu mare atenție. Să nu aibă, de exemplu, putregai alb, pentru că, atunci, poate fi infestată toată zona, nu va fi afectată doar respectiva plantă.

ADVERTISEMENT

Dacă sunt observate urme de putregai alb pe semințe sau bulbi, ar trebui aruncate imediat. În cazul răsadurilor, trebuie acordată atenție și cercetate cu mare grijă rădăcinile. Dacă sunt bolnave, desigur, randamentul dorit va scădea drastic.

Nu ar strica, spun cei experimentați, să fie tratate semințele, în prealabil, cu o soluție de mangan. Iar soluție se face simplu: la o găleată de zece litri pe apă se adaugă două linguri de permanganat de potasiu. Folosită, soluția de mangan poate crește simțitor productivitatea.

ADVERTISEMENT

De asemenea, grădina trebuie curățată cu atenție de toate resturile. Fie că vorbim de ramuri uscate, lemne, frunziș sau alte resturi, toate trebuie strânse de pe pământ pentru ca acesta să fie cât mai curat cu putință. În caz contrat, nu este exclus să apară dăunători care să afecteze plantele care urmează să fie puse în grădină.

Când se plantează

Gospodarii, conform edifica.ro, știu că plantarea răsadurilor nu se face, totuși, la primele semne de căldură. Cea mai potrivită perioadă este la sfârșitul lunii martie. Plantarea și răsadurile trebuie să se facă într-o cameră mai rece, la cam 10 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

După ce temperatura exterioară depășește 15 grade pe timpul zilei, răsadurile pot fi scoase din cutiile lor și plantate în sol. Desigur, lucrările sunt recomandate să fie făcute pe vreme mai noroasă. Motivul e simplu: soarele puternic poate afecta plantele tinere.

Când vine vorba de arbuști sau pomi fructiferi, gospodarii știu că aceștia trebuie întreținuți cu mare atenție. Pomii fructiferi, de exemplu, au nevoie de o atenție deosebită la forma coroanei. Iar asta se poate face doar prin tăierea ramurilor pentru a da forma dorită. Desigur, toate ramurile uscate trebuie tăiate.

Pomii fructiferi, pentru a avea un randament mai bun, trebuie feriți și de dăunători. Fie că vorbim de bacterii, fie că vorbim de diverse ciuperci sau alți paraziți, un tratament chimic poate însemna salvarea unei recolte frumoase de fructe.

Iar când se face stropirea, se începe cu coroana, apoi se continuă cu trunchiul. Nu trebuie uitat solul, pentru că în sol se pot găsi suficienți dăunători. Activitatea este bine să aibă loc la prima oră a dimineții – sau seara târziu – și, desigur, pe o vreme uscată, fără vânt.

ADVERTISEMENT
Tags: