Life

Cum să scapi de cheltuielile inutile. Poți să economisești zeci de mii de euro numai din țigări și apă plată

Cum să nu mai cheltuiești inutil? Poți face economii de zeci de mii euro doar din țigări și apă plată. Sfaturile specialiștilor.
15.04.2024 | 08:39
Cum sa scapi de cheltuielile inutile Poti sa economisesti zeci de mii de euro numai din tigari si apa plata
Soluții pentru a scăpa de cheltuielile inutile. Sursa foto: Investmag
ADVERTISEMENT

Cheltuielile inutile sunt o problemă cu care se confruntă mulți români. Din această cauză nu mai ajung să economisească și chiar să aibă parte de un deficit bugetar. Specialiștii spun că se pot da deoparte sume uriașe, doar din banii pe care îi dați pe țigări sau pe apă plată.

Metode de a scăpa de cheltuielile inutile

Știai că poți economisi 250.000 de euro doar din pachetele de țigări și apa plata? Analistul financiar Iancu Guda precizează acest aspect, dar și cum să-ți reevaluezi toate obiceiurile, încât să strângi sume mari pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Economistul sugerează că renunțarea la fumat ar însemna să pui deoparte în jur de 124 de mii de euro, în 30 de ani. Dacă doi adulți ar renunța la acest viciu deloc util pentru sănătate s-ar strânge în același interval un sfert de milion de euro.

”Deja am investit 200 de mii într-un ONG, iar companiile sponsorizează și donează  și le mulțumesc pe această cale și partenerilor care susțin dezvoltarea aplicației Money in Motion. Sunt acolo la contul meu, despre noi, care sunt parteneri aplicației.

ADVERTISEMENT

Este un proiect social ca să ajute românii să îi ajute să fie mai disciplinați, să vadă unde au risipă, de unde pot economisi mai mult, pentru că, să știți un pachet de țigări pe zi înseamnă cam 124 de mii de euro în 30 de ani, inclusiv investițiile care se puteau face. Dacă doi adulți fumează, vorbim de un sfert de milion de euro”, a detaliat Iancu Guda în podcastul ”Altceva cu Adrian Artene”.

Cum putem economisi din apa plată îmbuteliată

Din apa plată îmbuteliată, de 2 litri, achiziționată în fiecare zi, s-ar putea strânge 90 de mii de euro, tot în 30 de ani, pentru o familie cu 3 membri. Aceste sume economisite s-ar putea investi, ”din dragoste pentru familie” și pentru a le oferi apropiaților ceva peste două sau trei decenii.

ADVERTISEMENT

”Apla plata pe care o cumpărăm îmbuteliată și în loc să ne putem un filtru la robinet, 2 litri de apă pe zi, pe membru, cu o familie cu 3 membri înseamnă 90 de mii de euro în 30 de ani. Sume economisite, care pot fi investite.

Sunt sumele mici pe care dacă le economisim, nu din zgârcenie sau lăcomie, ci din dragoste că ne iubim familia și vrem să le oferim ceva în 20-30 de ani”, a mai detaliat Iancu Guda.

ADVERTISEMENT

Pe lângă acestea, Iancu Guda a precizat că, dacă nu parcurgi cu o mașină personală mai mult de 1000 de kilometri lunar, atunci nu ar avea sens de ce să o folosești. Asta deoarece vei scoate bani din portofel tot în mod inutil, în timp ce o deplasare cu un taxi sau cu serviciile de ridesharing poate fi mai ieftină.

”Am făcut un calcul, la preţ de Uber sau Bolt, în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Constanţa. La o maşină medie cumpărată în România, ce blochezi ca bani? În primul rând suma iniţială, care nu mai produce pentru tine.

Lumea zice că dacă îmi iau o maşină cu 30.000 euro şi o revând peste 5 ani cu 20.000 de euro, am pierdut 10.000 euro. Fals. Dacă aveai acei 30.000 de euro şi nu îi blocai? Cea mai simplă investiţie de azi, depozitul bancar, îţi dă 7% dobândă. Obligaţiunile de stat îţi dau peste 8%, dacă donezi şi sânge”, a mai spus analistul financiar.

ADVERTISEMENT
Tags: