News

Cum să supraviețuiești întâlnirii cu ursul. Lucrurile pe care ar trebui să le ai la tine când mergi pe munte

Câteva obiecte purtate în rucsac într-o drumeție pe munte pot salva viața turiștilor atunci când un urs le iese în cale.
08.08.2021 | 16:33
Cum sa supravietuiesti intalnirii cu ursul Lucrurile pe care ar trebui sa le ai la tine cand mergi pe munte
Reguli de respectat la întâlnirea cu un urs/ Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Înmulțirea populației de urși a dus la apariții din ce în ce mai frecvente a acestora pe lângă pensiuni sau chiar în localitățile de la munte și, inevitabil, la incidente cu final tragic pentru cei care au avut ghinionul să se întâlnească cu ursul.

În aceste condiții, turiștii care merg la munte ar trebui să știe cum să reacționeze și ce obiecte le-ar putea fi de ajutor dacă se întâlnesc cu un urs, scrie Digi24.ro.

ADVERTISEMENT

Dacă aceste reguli sunt respectate, posibilitatea ca ursul să atace un om scade considerabil. Una dintre acestea este producerea de zgomote puternice.

Petardele și fluierele pot speria urșii

Sorin Duță (56 de ani), un împătimit al muntelui de pe vremea când era copil, nu pleacă pe munte fără o petardă la el, știind că urșii se sperie de zgomotole puternice. „Am o petardă foarte puternică. Stau pe loc, aștept să se retragă”, spune Sorin Duță. Alți drumeți folosesc fluierele pentru a-i spera pe urși sau leagă clopoței de rucasaci

ADVERTISEMENT

Și pentru că urșii au început să coboare tot mai des din pădure în zone locuite, drumeții au fost nevoiți să inventeze tot felul de mijloace care să țină animalele sălbatice la distanță. Astfel că, pe lângă fluier, unii turiști își leagă clopoței de rucsac, pentru a face și mai mult zgomot.

O altă modalitate de evitare a ursului este ca turiștii care stau la cort să nu țină mâncarea în interior. Alimentele ar trebui puse într-o pungă atârnată de un copac la cel puțin 100 de metri distanță de cort.

ADVERTISEMENT

Sfaturile unui salvamontist

Însă regula de aur în ce privește întâlnirea cu ursul este să nu fugi. Oamenii nu au nicio șansă pentru că urșii aleargă mult mai repede. Coordonatorului Salvamontului  din Bușteni, Laurențiu Paraschiv, are mai multe sfaturi pentru turiști:

Să nu se panicheze, să încerce să trateze situația cu calm, să vadă dacă ursul este agresiv sau pur și simplu e în trecere sau mănâncă. Să încerce să se retragă foarte ușor, dar cu fața spre urs, să nu se uite în ochii lui. Eu recomand fluier, un spray de urs ar fi foarte bine, să umble în grupuri mai mari, singuri în niciun caz.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, numărul persoanelor care au fost omorâți de urși a crescut. În 2019 au fost 8 victime, iar în 2020 numărul lor a crescut la 12, fără a-i mai număra pe cei care au supraviețuit, dar au avut răni grave. În 2021, până acum, și-au pierdut viața cinci oameni.

Pentru că capacitatea de suport a pădurii este limitată, ursoaicele cu pui, care voiau să își ferească puii, urșii mai slabi au fost împinși în intravilanul localităților, în stațiile agricole, unde bineînțeles că au ajuns să fie în conflict cu omul. Ursul trebuie lăsat în pace. Este un animal mult mai puternic decât omul și poate crea surprize total neplăcute”, a declarat Ovidiu Ionescu, profesor Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere.

ADVERTISEMENT