News

Facturi-record pe decembrie. Cât au ajuns să plătească oamenii întreținerea. Sumele sunt ireale

Revoltă în cadrul asociațiilor de proprietari din cauza facturilor la apă caldă și căldură. Oamenii spun că nici măcar nu au beneficiat de servicii
13.01.2024 | 11:14
Facturirecord pe decembrie Cat au ajuns sa plateasca oamenii intretinerea Sumele sunt ireale
Bucureștenii au de plătit facturi-record pentru apă caldă și căldură Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
ADVERTISEMENT

Compania municipală de termoficare a trimis facturile aferente lunii decembrie 2023. Președinții de asociații spun că acestea sunt foarte mari, în special pentru că locatarii nici măcar nu au beneficiat de serviciile pe care acum trebuie să le plătească scump.

Facturi-record pe decembrie. Cât au ajuns să plătească oamenii întreținerea

Sumele-record sunt duble faţă de aceeaşi lună din 2022, în unele cazuri. După șocul facturilor pentru luna noiembrie, notele de plată pe decembrie sunt mai mari și cu sume de ordinul a mii de lei.

ADVERTISEMENT

“17.784 de lei? Oho, 180 de milioane. Mamăă! Deci este imensă!”, exclamă un locatar la vederea listei de întreținere, relatează Observator. Acesta locuiește într-un bloc din Pantelimon. Factura de apă caldă şi căldură pe decembrie este enormă. Aproape 20.000 de lei.

Oamenii sunt revoltați pentru că, spun ei, nota de plată este prea mare pentru câtă apă caldă şi căldură au primit. “De ce? Deci eu nu înţeleg, le umflă! Deci atâta timp cât nu dai, de ce ceri???”, se plâng locatarii.

ADVERTISEMENT

“Mult, e mult în comparație, că ei n-au avut căldură, n-au apă caldă. Când i-am căutat: mamă, nu apă caldă, mamă nu am… Nu avem nimic, dar de plătit, plătim”, spune şi președintele asociației din blocul respectiv.

Cel mai mult au de plătit pentru încălzire, deşi se plâng că nu au avut aproape deloc. “Încălzirea este de 14.550 lei, iar apa caldă este 3.200. Total, aproape 18.000 de lei. Enorm. 

ADVERTISEMENT

Iar în decembrie 2022 avem aproape 10.600 şi ceva de lei, iar apa caldă 3.400 de lei. În total, 14.100 de lei. Deci mai puţin cu cel puţin 4.000 de lei”, arată locatarii.

1.000 de lei de apartament

Locatarii nici măcar nu au apucat să plătească întreținerea pe luna noiembrie, așa că acum au de plătit sume de peste 1.000 de lei pentru un singur apartament.

ADVERTISEMENT

”Foarte mult, foarte mult. E disproporționat prețul față de căldura care a fost dată. Zilele acestea o să plătesc (noiembrie n.r.). Luna viitoare plătesc decembrie şi o să fie aproape 800, acum plătesc 600 de lei”, se plânge un alt locatar.

Situația este similară și la celălalt capăt al Bucureștiului, în Giulești. Pentru un bloc cu două scări și 68 de apartamente factura la Termoenergetica pentru luna decembrie 2023 depășește 13.300 de lei. Din această sumă, cel mai mult reprezintă căldura, peste 10.000 de lei. Suma este aproape dublă prin comparație cu cea de luna precedentă.

“Ca luna decembrie 2023 nu am avut niciodată o factură aşa mare. O să fie foarte greu pentru că 140 de milioane, 14.000 de lei nu i-am achitat încă, încă nu i-am strâns şi a venit şi factura aceasta. Închipuiţi-vă 300 şi ceva de milioane, 30 şi ceva de mii de lei să plătim într-un timp care e maxim o lună”, spune Ion Ioneşti, preşedinte de bloc.

Administratorii de bloc vor să sesizeze din nou Termoenergetica pentru ultimele facturi emise, alţii se gândesc să dea în judecată compania. Reprezentanţii companiei municipale nu au dorit să comenteze situaţia.

ADVERTISEMENT