Uneori, tot ce trebuie să faci pentru a-ți da seama dacă o pisică este stresată, este să fii atent la comportamentul acesteia. De obicei, micuțele necuvântătoare arată prin gesturi faptul că ceva nu este în regulă.
Deși mulți sunt de părere că pisicile sunt mai greu de înțeles decât câinii, care își arată mai ușor slăbiciunile și încearcă să-și mulțumească stăpânii, și comportamentul felinelor poate fi deslușit dacă le este acordată suficientă atenție.
Important de știut este că pisicile sunt animale inteligente și capabile să simte mai multe emoții și, implicit, să se streseze. Reacția fizică la stres poate fi dăunătoare pentru animale și se poate manifesta în mai multe moduri.
De exemplu, atunci când o pisică este stresată, devine mai vocală. Ea emite sunete care arată că trece printr-un disconfort, precum mieunat frecvent, urlat, șuierat sau chiar mormăit. Toate acestea pot fi un semnal de alarmă.
De asemenea, pisicile care se îngrijesc în exces pot trece printr-o perioadă dificilă, deoarece obiceiurile de înfrumusețare eliberează endorfine și duce la creșterea senzației de împlinire și fericire.
Pe de altă parte, atunci când o pisică se află într-o situație stresantă, ea poate deveni mai agresivă. Acest lucru se datorează dorinței de a se proteja, deoarece se simte în pericol. Comportamentul se poate manifesta prin pândire, sărituri, zgârieturi și mușcături.
Alte feline pot, în schimb, să aleagă să se ascundă atunci când nu se simt bine. Dacă pisica ta este stresată, atunci ea poate refuza să interacționeze cu celelalte persoane sau animale din casă. Totodată, ea poate dormi mai mult, căci stresul îi solicită corpul.
Este natural ca pisicile să doarmă între 16 și 20 de ore pe zi, dar dacă animăluțul nu mai are brusc energie și dorința de a se juca, atunci ar putea fi un semn că se confruntă cu o problemă.
Nivelul mai scăzut de activitate vine adesea la pachet și cu scăderea apetitului. Atunci când pisica ta refuză să mănânce așa cum o făcea în trecut, este posibil să fie stresată, notează petmd.com.