Life

Cum să-ți pregătești corect pământul pentru culturile de toamnă. O să ai cele mai tari răsaduri și flori. Canicula şi ploile te pot ajuta

Cum poți să-ți pregătești corect pământul pentru culturile de toamnă. Așa vei avea cele mai tari răsaduri și flori în grădina ta.
14.07.2023 | 17:00
Cum sati pregatesti corect pamantul pentru culturile de toamna O sa ai cele mai tari rasaduri si flori Canicula si ploile te pot ajuta
Cum poți pregăti corect pământul pentru culturile de toamnă. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Iată cum trebuie să îți pregătești corect pământul pentru culturile de toamnă. În acest fel, vei avea cele mai tari răsaduri și flori. Care sunt sfaturile de care trebuie să ții cont? Ei bine, în primul rând, nu te speria de ploaie și nici de caniculă.

Cum îți pregătești corect pământul pentru culturile de toamnă

Pentru a-ți pregăti în mod corespunzător pământul pentru răsaduri, trebuie să ții cont de amestecul acestuia, care este foarte important. În acest fel, vei avea răsaduri și flori sănătoase, de calitate.

ADVERTISEMENT

În plus, pământul trebuie să asigure pătrunderea aerului, a apei și să conțină elementele nutritive necesare pentru ca rădăcinile să crească și să se dezvolte, adică N, P, K, Ca, Mg, oligoelemente.

Prof. Univ. dr. Hoza Gheorghiță este de părere că pământul perfect trebuie să aibă o bună capacitate de reținere a apei. Modul de îngrijire a plantei și frecvența udărilor sunt influențate de acest aspect.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pământul trebuie să aibă o structura fizică optimă pentru a permite schimbul de gaze cu atmosfera exterioară. Astfel, va avea o porozitate mai mare de 75%, va fi bogat în elemente nutritive ușor de asimilat, corelat cu specia la care se folosește.

Este important ca pământul să aibă un pH corespunzător speciei la care se folosește, precum și un conținut scăzut în săruri și capacitate de tamponare ridicată. Doar așa se va menține același pH.

ADVERTISEMENT

Pentru a pregăti un amestec corect de pământ pentru răsaduri și flori, se folosesc atât materiale organice, cât și anorganice. În prima categorie intră materiale precum mranița, turba, pământul de țelină, pământul de frunze, pământul de grădină, pământul de rumeguș, composturile, paiele.

Mranița este obținută din descompunerea gunoiului de grajd (bălegar amestecat cu așternutul animalelor, paie, pleava, coceni etc). Turba se poate folosi ca atare, fără a mai fi necesară o descompunere prealabilă. Se obține prin descompunerea anaerobă a vegetației acvatice în amestecul cu nămol.

ADVERTISEMENT

Cum se folosesc materialele organice

Pământul de țelină este obținut din brazde înierbate, recoltate de pe terenuri înțelenite cu leguminoase sau graminee perene. Este de culoare cafenie-maronie, cu structura granulară, bogat în elemente nutritive și în azot, cu pH 6,5 – 8 și cu o greutate volumetrică de 1,1 – 1,2 t/m3, notează agro-tv.ro.

La nevoie, pământul de țelină poate fi înlocuit de cel de grădină, deși nu e la fel de calitativ. Acesta se recoltează de pe suprafețe cultivate cu cereale sau leguminoase. Se evită terenurile unde au fost cultivate plante legumicole. Se recoltează pe timp uscat și poate fi folosit imediat.

Pământul de frunze este obținut din descompunerea avansată a frunzelor de arbori și arbuști. Cel mai bun se obține din frunze de foioase și de fag, carpen, și mai puțin din rășinoase, deoarece este mai acid. Este un pământ ușor, afânat și permeabil, bogat în elemente nutritive, cu un pH cuprins între 4,5 și 6,5. Se tratează cu var înainte de folosire (1 kg var/m3 de pământ) pentru alcalinizare și poate înlocui turba.

Provenit din descompunerea resturilor menajere din gospodăriile populației și din jurul orașelor, compostul urban trebuie folosit cu atenție, deoarece are o stabilitate mică a caracteristicilor fizice și chimice. Conține, de asemenea, metale grele. Compostul bun de folosit se obține în 1 – 3 ani.

Compostul de resturi vegetale (inclusiv gazon cosit), se poate folosi după 1 – 2 ani de compostare. Poate fi utilizat pentru pregătirea amestecurilor, la fertilizarea terenurilor sau la mulcirea culturilor. Conține elemente nutritive, e ușor și are o bună capacitate de reținere a apei. Trebuie să provină din resturi vegetale sănătoase.

Compostul de rumeguș poate fi folosit în amestec cu alte materiale organice sau minerale, mai ales în pepiniere. Nu se folosește niciodată descompus, deoarece are un conținut ridicat de carbon, având un efect toxic asupra plantelor, mai ales dacă provine de la nuc și cedru.

Cu pH-ul de 4 – 6, are o capacitate mare de reținere a apei. Există și dezavantaje, cu ar fi faptul că este heterogen, se tasează ușor și conține substanțe toxice.

Ce trebuie să știi despre materialele anorganice

Nisipul este un material anorganic și se utilizează la pregătirea amestecurilor de pământ pentru a avea un grad mai mare de afânare și permeabilitate a substraturilor. Se poate folosi singur, în cazul hidroculturilor. Cel mai bun este nisipul de rău și nu de carieră, care poate obține oxizi toxici pentru plante.

În plus, nisipul ajută la un drenaj bun al substratului de cultură. Asigură, de asemenea, stabilitatea plantelor la ghivece de plastic, datorită greutății mari (1,5 – 1,6 t/m3).

Perlitul este obținut din tratarea rocilor vulcanice cu temperaturi foarte ridicate, de peste 700 °C. La această temperatură, apa din rocă se evaporă. Materialul se macină, ia din el sunt obținute particule granulare spongioase de diverse dimensiuni.

Materialul e ușor, cu greutatea specifică de 110 – 130 kg/m3. Are, totodată, o porozitate ridicată, capacitate mică de a reține apa, pH neutru, liber de agenți patogeni.

Poate fi folosit mai mulți ani, iar atunci când se deteriorează are o culoare gălbuie. Se utilizează singur pentru a produce răsaduri și pentru culturi cu soluții nutritive. Poate fi utilizat și în amestec cu alte materiale, cum ar fi turba.

Un alt material este vermiculitul, un silicat hidratat de Al, Mg și Fe, sub forma de lamele subțiri, care sunt obținute în urma tratării rocilor cu temperaturi de aproximativ 1.000 °C. Materialul este poros, cu capacitate mare de reținere a apei, liber de agenți patogeni. Are un pH de 6 – 6,8. Se poate utiliza singur în culturile fără sol, la semănături sau amestecat cu turba.

Un alt material ușor este poliuretanul, care e degradabil și cu un pH de 6,5 – 7. Se poate utiliza în mai multe cicluri de producție, însă numai după o sterilizare în prealabil. E foarte poros, nu e toxic și are o capacitate mică de reținere a apei.

Polistirenul expandat vine sub formă de granule și este ușor. Are capacitatea foarte mică de reținere a apei. Este poros, astfel că riscul asfixierii rădăcinilor la excesul de apă este mai mic.

Amestecurile se pregătesc cu 2 – 3 luni înainte de utilizare, pe timp uscat. Se pregătesc din materiale mărunțite, cernute, care au fost dezinfectate.

ADVERTISEMENT
Tags: