Life

Cum să-ți schimbi numele de familie sau prenumele. Sunt câteva acte de care ai nevoie

Cum să-ți modifici numele de familie sau prenumele. Toate actele de care ai nevoie pentru un astfel de demers important.
30.06.2023 | 23:15
Cum sati schimbi numele de familie sau prenumele Sunt cateva acte de care ai nevoie
Unde trebuie să mergi pentru a-ți schimba numele. Sursa foto: schimbare-nume-mo.ro
ADVERTISEMENT

Te-ai gândit vreodată să-ți schimbi numele de familie sau prenumele fiindcă nu-ți plac sau din alte motive? Ai nevoie de o serie de acte care te vor ajuta în acest sens. Poate îți pare complicat, dar află că demersul nu presupune multă birocrație.

Cum să-ți schimbi numele de familie sau prenumele? Pașii pe care trebuie să-i parcurgi

Atunci când ți-ai planificat o astfel de modificare, motivul trebuie să fie unul foarte bine întemeiat. Documentele vor trebui depuse la instituțiile care au legătură cu evidența populației. Nu ai voie să-ți înlocuiești identitatea cu nume ridicole.

ADVERTISEMENT

Conform OG nr 41/2003, printre motivele care au determinat o persoană să dorească să aibă alt nume pot fi: o eroare a autorităților referitoare la notarea numelui pe actul de identitate, numele este unul indecent sau nepotrivit unui om, când numele are mai multe cuvinte, pentru profesie, în cazul căsătoriei sau în cazul unui divorț pentru revenirea la numele anterior.

Și în situația adopției se poate cere autorităților modificarea numelui. De exemplu, dacă niște părinți au luat un copil din plasament și vor să le ducă mai departe numele de familie, în mod cert sun nevoiți să se deplaseze la organele abilitate. Vezi mai detaliat pe universuljuridic.ro

ADVERTISEMENT

Unde trebuie să mergi pentru a-ți schimba numele de familie sau prenumele

În baza ordonanței nr 41/2003, pentru cele menționate poți merge la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, aflat în apropiere de locuința ta, iar aici vei depune o cerere prin care să argumentezi în scris și cu documente doveditoare cele solicitate.

În situația în care domiciliu este peste hotare, va trebui să depui o cerere la primăria ultimului domiciliu dinainte de a pleca în străinătate. Ca acte, îți trebuie: copii legalizate ale certificatelor de căsătorie, dacă există, consimțământul celuilalt soț, un exemplar al Monitorului Oficial al României, certificatele de cazier judiciar și cazier fiscal al solicitantului sau o copie de pe decizia de aprobare a autorității tutelare.

ADVERTISEMENT

”În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr.41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 323/2003, cererea de schimbare a numelui de familie şi/sau prenumelui pe cale administrativă se depune la primăria locului de domiciliu, pentru cetăţenii români sau apatrizii cu domiciliul în România ori la primăria ultimului loc de domiciliu avut în ţară, pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate”, potrivit depcs.ro.

De asemenea, află că poți manifesta și opoziție față de schimbarea numelui, dacă te-ai răzgândit. Asta în termen de 30 de zile de la depunerea cererii și publicarea ei în Monitorul Oficial. Și în acest caz va trebui să te deplasezi la un serviciu de evidență a persoanelor.

ADVERTISEMENT

După ce ai depus cererea de opoziție, în scris, răspunsul îl vei primi în termen de 60 de zile. Aprobarea se va face de către președintele Consiliului Județean sau de către primarul din localitatea din care faceți parte sau unde ați făcut solicitarea.

ADVERTISEMENT
Tags: