News

Cum se cheltuie o sumă uriașă pentru hrana celor mai bine plătiți angajați din sistemul bancar. BNR își umple frigiderele de la cantina salariaților cu peste 100 tone de carne

BNR intenționează să cumpere cantități impresionante de carne și produse din carne pentru cantina angajaților, potrivit unui anunţ publicat pe e-licitatie.ro
18.03.2023 | 09:15
Cum se cheltuie o suma uriasa pentru hrana celor mai bine platiti angajati din sistemul bancar BNR isi umple frigiderele de la cantina salariatilor cu peste 100 tone de carne
BNR, instituția condusă de Mugur Isărescu, va achiziționa cantități impresionante de carne Colaj: FANATIK Sursa foto: Hepta, Facebook Măcelărie
ADVERTISEMENT

Banca Națională a României (BNR) are 2.108 salariați, conform ultimelor date furnizate de instituția condusă de guvernatorul Mugur Isărescu. Angajații BNR se numără printre cel mai bine plătiți din economie, venitul mediu net fiind de aproximativ 2.000 euro pe lună, în condițiile în care salariul mediu net din sistemul bancar este de aproximativ 1.200 euro pe lună.

BNR va cheltui 1,5 milioane de euro pe carne și produse din carne, pentru cantină

BNR a obținut un profit de 2 miliarde de lei în 2021, de trei ori mai mare decât cel estimat. Numărul salariaților BNR este cu 8%  mai mare decât cel din urmă cu zece ani, respectiv cu 152 de persoane. În schimb, în sistemul bancar românesc s-a înregistrat o scădere de 16,4% în perioada 2012-2021, ceea ce înseamnă că aproximativ 10.000 de salariați au părăsit sistemul.

ADVERTISEMENT

Pe 11 martie 2023, BNR a publicat un anunț de participare pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultată de FANATIK, pentru atribuirea contractului „Carne și produse din carne”. „Achiziție carne și produse din carne în stare refrigerată pentru aprovizionarea unităților de tip restaurant-cantină ale Băncii Naționale a României”, se arată în descrierea achiziției.

Valoarea totală estimată a contractului este de 7.208.473 lei, adică aproximativ 1,45 milioane de euro, termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilit pentru 8 aprilie 2023, iar durata contractului este de 24 de luni, acesta putând fi prelungit, conform caietului de sarcini, cu maximum 4 luni.

ADVERTISEMENT

Achiziția BNR este împărțită în 3 loturi, carnea și produsele din carne fiind pentru Serviciul activități auxiliare și cantina salariaților, Centrul de perfecționare Cumpătu și Centrul de Perfecționare Păltiniș. Serviciul activități auxiliare, cantina salariaților și vilele de protocol de la Cumpătu (Sinaia) și Păltiniș fac parte din Centrul de perfecționare profesională și activități sociale al BNR.

La cantina BNR din București va fi livrată carne de 1,2 milioane de euro

Cel mai scump lot este cel destinat unităților din București ale BNR, a cărui valoare estimată este de 5.887.967,60 lei, adică aproximativ 1,2 milioane euro. Carnea și produsele din carne pentru vila de protocol de la Cumpătu au o valoare de 941.546,90 lei (aproximativ 190.000 euro), iar cele destinate vilei de la Păltiniș au o valoare estimată de 378.958,50 lei (aproximativ 75.000 euro).

ADVERTISEMENT

Conform caietului de sarcini consultat de FANATIK, cele mai mari cantități sunt repartizate cantinei salariaților BNR. Astfel, este vorba despre 7.500 kilograme carne de porc, 7.000 kg cotlet de porc, 8.000 kg file de porc, 4.500 kg mușchiuleț de porc, 6.500 kg pulpe de porc, 10.000 kg antricot de vită, 2.200 kg mușchi de vită.

De asemenea, la cantina BNR vor mai fi livrate, după semnarea contractului, 2.500 kilograme ficat de pui, 7.500 kg piept de curcan, 13.000 kg piept de pui dezosat, 2.500 kg pui grill, 13.000 kg pulpe de pui cu os, 4.500 kg pulpe de pui fără os, dar și produse din carne, cum ar fi 4.500 kg cabanos și 2.200 kg ciolan afumat.

ADVERTISEMENT

Pe lista de cumpărături a BNR pentru cantină se află foie de gâscă și pulpe confiate de rață

Frigiderele BNR vor mai fi umplute și cu mezeluri: 2.200 kilograme de kaizer, 7.000 kg șuncă de Praga, 5.000 kg de șunculiță țărănească și 4.500 de kg de salam de Sibiu. În total, la cantina din București a salariaților BNR va ajunge o cantitate de 114.100 kilograme, adică 114,1 tone de carne și produse din carne.

La serviciul activități auxiliare vor fi livrate și produse mai fine, cum ar fi creier de porc, șorici de porc, burtă de vită, pastramă de berbecuț, aripi de curcan, curcani (carcase de curcan obținute după îndepărtarea inimii, ficatului, plămânilor, pipotei, rinichilor, picioarelor a capului și a gușii), ficat de pui, ficat moulard (foie de gâscă de calitate superioară), ficat rață, piept de curcan, piept de rață cu piele.

De asemenea, pe listă mai sunt specialități ca babic, bacon, cabanos, caltaboș, cârnați proaspeți, cârnați semiafumați, ciolan afumat, cotlet afumat, cremwuști din carne de pui, ghiudem, kaizer, leber, mușchi file afumat, parizer-preparat, pastă de mici, pastramă piept de pui cu os, pate ficat de porc, prosciutto, pulpe confiate de rață, salam de casă – preparat, terină  (pateu ficat rață/gâscă) și tobă de porc.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”