News

Cum se explică ieftinirea alimentelor, anunțată de Consiliul Concurenței. „Joacă după o melodie cântată politic”

După ce săptămâna trecută premierul anunța ieftinirea alimentelor cu 40%, miercuri Consiliul Concurenței a anunțat că acestea s-au ieftinit „cu până la 43%”
16.08.2023 | 18:57
Cum se explica ieftinirea alimentelor anuntata de Consiliul Concurentei Joaca dupa o melodie cantata politic
Consiliul Concurenței confirmă ieftinirea alimentelor, prevăzută de Marcel Ciolacu. Sursa foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Experții în industria alimentară sunt de părere că mesajul transmis miercuri de către Consiliul Concurenței este unul pur politic, în condițiile în care doar roșiile s-au ieftinit cu peste 40%, iar asta din cauză că este un produs sezonier.

Consiliul Concurenței joacă după o melodie cântată politic

Săptămâna trecută, înaintea ședinței de guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu afirma că ordonanța pentru plafonarea prețurilor la alimente și-a atins scopul, prețurile la anumite alimente de bază fiind cu 30-40% mai mici. „La zece zile după intrarea în vigoare a ordonanței privind reducerea prețurilor la alimentele de bază, toată lumea vede că există o scădere semnificativă la anumite produse faţă de tarifele de luna trecută. Mai mult, putem observa cu toții că produsele alimentare nu s-au mai scumpit. Practic, ordonanţa îşi atinge scopul”, declara șeful Executivului, care cu o lună înainte promitea că efectele ordonanței se vor vedea încă de la începutul lunii august.

ADVERTISEMENT

Miercuri, Consiliul Concurenței a dat un comunicat în care anunță că „prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iulie”, asta în marile magazine de retail.

De altfel cifra de 43% este ciudat aleasă, pentru că cea mai mare ieftinire, la roșii, este de 44%. De altfel, din lista transmisă de către Consiliul Concurenței, doar roșiile depășesc pragul de 40%, iar ieftiniri mai mari de 20% sunt doar la struguri (38%), ardei (32%) și cartofi (31%). Ceapa, prunele și pepenele roșu s-au ieftinit și ele cu 29%. În același comunicat, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chițoiu, spune că aceste ieftiniri se vor răspândi și la alte magazine, pe măsură ce „stocurile vechi, achiziționate la preturi mai mari se epuizează”.

ADVERTISEMENT

Experții din industria alimentară spun însă că aceste ieftiniri sunt de fapt efector normal al faptului că vorbim de fructe și legume, adică produse sezoniere, în cazul cărora întotdeauna s-a observat această dinamică în vârful sezonului.

„Fiind vorba despre cantități foarte mari, este logic să aibă un procent de ieftinire, dar asta nu înseamnă însă că vorbim de efectele ordonanței. Este vârful producției românești și de aceea este logic că ele s-au ieftinit. În continuare e posibil ca prețul lor să scadă. Procentul de 43% e mare, dar asta cu ordonanța e o vrăjeală. Vedem asta la celelalte produse care fac parte din lista ordonanței. Vorbim de un efect al creșterii cantităților la legume și fructe românești în această perioadă. Întotdeauna, jumătatea lui iulie până spre 15 septembrie avem produsele noastre ieftine, scade importul. Este același efect pe care-l vedem mereu în perioada asta”, a declarat, pentru FANATIK, Dragoș Frumosu, președintele sindicatelor din industria alimentară, Sindalimenta.

ADVERTISEMENT

În opinia acestuia, mesajul celor de la Consiliul Concurenței este unul cu iz politic, mai ales prin accentul pus pe ieftinirea produselor sezoniere.

„Ei vorbesc despre roșii și pepeni, dar până la urmă omul nu mănâncă roșii și pepeni toată ziua. Am nevoie și de produse lactate, de lapte, de carne de pasăre, de porc. Ceea ce face Consiliul Concurenței acum, cred că joacă după o melodie cântată politic. Probabil că domnul șef de acolo simte o presiune, s-a tot vorbit că nu reprezintă interesele României, că reprezintă interesele companiilor multinaționale. De aceea el iese acum politic”, a mai declarat acesta pentru FANATIK, subliniind că scumpirea carburanților reprezintă ultima presiunea asupra industriei alimentare, resimțită mai ales în sectorul cărnii de porc.

ADVERTISEMENT

De ce s-a ieftinit carnea și laptele

Datele Consiliului Concurenței, însărcinat de către premier să verifice modul în care supermarketurile respectă ordonanța plafonării adaosului comercial, arată că la majoritatea alimentelor ieftinirile au fost mult mai mici. La lapte, prețul a scăzut cu 7,8%, pulpele de pui cu 4%, aripile de pui cu 6% iar tacâmurile cu 10%. Carnea de porc s-a ieftinit cu 1,8%, însă doar cea de lucru, spata s-a scumpit cu 1,4%.

Președintele Federației patronatelor din industria alimentară – Romalimenta, Sorin Minea, a caracterizat comunicatul Consiliului Concurenței, cu accentul pus pe ieftinirea legumelor și fructelor, drept „o prostie”. În opinia sa, scăderea acestor prețuri ține doar de ieftinirea sezonieră, iar același lucru se aplică și la lapte, ouă sau carnea de pui, unde vara este o producție mult mai mare față de iarnă.

„Scăderile de 40-30% sunt la fructe și legume. Fructele și legumele sunt alimente sezoniere. Luna august este cea mai bună lună pentru legume și fructe. În clipa în care oferta este foarte mare, prețul scade. Deci nu este o chestie care s-a întâmplat doar anul ăsta. În fiecare an, în timpul verii, prețul la fructe și legume scade. Nu e niciun fel de miracol.

Ei au adunat prețurile de pe piață, iulie versus începutul lui august, și au ajuns la concluzia că fructele și legumele au scăzut cu 40+%. Și apoi au adăugat ceva cu laptele, cu tacâmurile de pui – ăsta nu e un produs pe care-l cumpără toată lumea, nici nu știu care-i relevanța aici. Ieftinirea e rezultată dintr-un preț sezonier. La roșii toți se plâng că e supraproducție și că le dau și gratis. Și la pasăre și mai ales la lapte, producția vara este mai mare decât iarna. E o chestie absolut normală în această perioadă”, a declarat, pentru FANATIK, Sorin Minea, președintele Romalimenta.

Ordonanța ieftinirii alimentelor, ce a intrat în vigoare la 1 august, vizează 14 produse de bază, precum pâinea albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame; laptele de vacă proaspăt la 1 litru, cu grăsime 1,5%; brânza telemea din lapte de vacă vrac; iaurtul simplu din lapte de vacă, cu 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făina albă de grâu 000 la 1 kg; ouăle de găină calibrul M – 10 bucăți; uleiul de floarea-soarelui la 1 litru; carnea proaspătă de pui; carnea proaspătă de porc; fructele și legumele proaspete vrac.

scumpiri august 2022
Scumpirile din luna august, 2022. Sursa: INS

Un alt aspect ce trebuie subliniat este faptul că rata inflației a scăzut luna trecută la 9,4%, de la 10,3% cât era luna anterioară, fiind pentru prima oară în ultimele 18 luni când inflația scade sub 10%. Anul trecut, inflația în luna august depășea 15%, însă prețurile de consum creșteau în acea lună cu doar 0,6%. De altfel, față de luna iulie, fructele și legumele proaspete erau singurele care se ieftineau.

ADVERTISEMENT