În perioada sărbătorilor de iarnă, gospodinele se întrec în prepararea deserturilor. Cele care nu optează pentru clasicul cozonac pufos, au la dispoziție alte rețete, la fel de delicioase, iar una dintre ele este cea a pampuștelelor.
Pampuștelele sunt unele dintre preparatele despre care nu multă lume a auzit. Deși, cu siguranță, au fost consumate în cantități mari, pofticioșii nu au știut că aceasta este denumirea lor.
Pampuștelele nu sunt altceva decât niște gogoși pufoase peste care se presară zahăr. Rețeta este faimoasă cu precădere în zona Bucovinei, acolo unde gospodinele știu rețeta pe de rost.
Pampuștele sunt populare inclusiv în perioada postului, datorită faptului că nu necesită multă ingrediente. Acest preparat este gătit în casă, la final de săptămână, atunci când întreaga familie se aduna la masă.
Tradiția pampuștelelor s-a păstrat și în ziua de azi, iar modul lor de preparare este unul extrem de simplu. Nu aveți nevoie de multe ingrediente și nici de mult timp pentru a le putea savura.
Gospodinele care vor să pregătească pampuștele au nevoie de 350 de grame de făină, două ouă, esență de vanilie și sare. Tot pe lista ingredientelor sunt și o cană de lapte călduț, trei linguri de ulei, coaja rasă de la două portocale și șase linguri de zahăr pudră. Esențială pentru această rețetă este drojdia, care face ca aluatul să crească incredibil de mult.
După ce au fost bifate toate ingredientele, se amestecă făina cu drojdia, sarea, ouăle, și laptele cald. Peste această compoziție se adaugă și cele trei linguri de zahăr pudră, esența și coaja rasă de la cele două portocale.
Întreaga compoziție se amestecă foarte bine, până când se formează un aluat omogen. Apoi, acest aluat se pune la dospit, timp de 40 de minute. Vasul în care se află aluatul trebuie acoperit, pentru a se menține o temperatură optimă.
Când aluatul a crescut suficient de mult, acesta se întinde uniform într-un strat de 1 centimetru grosime. Apoi, cu gura unui pahar de dimensiuni medii, se formează pampuștelele.
Într-un vas separat, se pune la încălzit uleiul. Când acesta este încins, se pun pampuștelele până se rumenesc pe ambele părți. Acestea se scot pe o șervețel absorbant, se lasă la răcit, după care se pudrează cu zahăr.