Life

Rețetă delicioasă de gogoși de post. Cum le fac măicuțele de la Mănăstirea Voroneț

Rețetă simplă și savuroasă de gogoși de post. În ce fel le pregătesc mereu măicuțele de la Mănăstirea Voroneț din Bucovina.
02.12.2023 | 09:36
Reteta delicioasa de gogosi de post Cum le fac maicutele de la Manastirea Voronet
Rețetă simplă și savuroasă de gogoși de post. În ce fel le pregătesc mereu măicuțele de la Mănăstirea Voroneț. Sursa foto: Pinterest / doxologia. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Rețetă delicioasă de gogoși de post. Cum le fac măicuțele de la Mănăstirea Voroneț, lăcaș de cult care este inclus în Patrimoniul UNESCO din România. Ingredientele sunt puține la număr și le are toată lumea în bucătărie.

Rețetă simplă și savuroasă de gogoși de post. În ce fel le pregătesc mereu măicuțele de la Mănăstirea Voroneț

Rețetă simplă și savuroasă de gogoși de post. În ce fel le pregătesc mereu măicuțele de la Mănăstirea Voroneț din Bucovina. Oamenii sunt atrași nu numai de slujbele dumnezeiești, ci și de preparatele bisericești.

ADVERTISEMENT

Unul dintre acestea este pregătit adesea de gospodine pentru că are un timp extrem de scurt. Printre ingredientele necesare se numără: un kilogram de făină, un cub de drojdie proaspătă și 250 ml de apă minerală.

De asemenea, mai sunt necesare 250 de grame de zahăr, 150 de grame de margarină, un praf de sare, ulei de floarea soarelui, un plic de zahăr pudră și unul de scorțișoară. Acestea din urmă se amestecă împreună.

ADVERTISEMENT

E foarte important ca făina pentru gogoși să fie cernută. Măicuțele de la Mănăstirea Voroneț obișnuiesc să păstreze din produs aproximativ o cană pentru a fi folosită mai târziu, când se formează aluatul pentru desert.

Cum se fac gogoșile de post ca la Mănăstirea Voroneț

Gogoșile de post ca la Mănăstirea Voroneț se pregătesc extrem de simplu. Primul pas este dizolvarea zahărului în apă minerală. Drojdia se amestecă la rândul ei într-un vas separat împreună cu două linguri de apă călduță.

ADVERTISEMENT

Al doilea pas este turnarea celor două lichide peste făina cernută care trebuie să stea într-un vas încăpător. Se adaugă margarina caldă și un praf de sare și se amestecă bine până când se obține un aluat omogen.

Tot aici se pune și făina oprită, apoi se lasă aluatul la dospit până când își dublează volumul, aproximativ o oră. Aluatul crescut se întinde ușor cu ajutorul unui sucitor, apoi gogoșile se taie cu gura unui pahar sau cu cuțitul.

ADVERTISEMENT

Gogoșile formate se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins foarte bine. Gogoșile sunt gata când s-au rumenit bine pe ambele părți. Se scot pe șervețele de hârtie și apoi se dau prin amestecul de zahăr pudră și scorțișoară.

Măicuțele de la Mănăstirea Voroneț spun că desertul se poate servi simplu sau cu dulceață, în funcție de gustul fiecăruia. Rețeta aceasta este ideală în Postul Crăciunului pentru că nu conține lapte, ouă și nici unt.

ADVERTISEMENT