Plăcinta dobrogeană este ușor de preparat și se găsește în cele mai multe patiserii, dar poți încerca rețeta și acasă. Se face foarte ușor și totul va ieși bine dacă respecți ingredientele recomandate, dar și modul de preparare.
Una dintre cele mai căutate gustări la patiserii este plăcinta dobrogeană, care poate fi dulce sau sărată, în funcție de preferințele fiecăruia. Deși este mai ușor să o achiziționăm din comerț, este o idee bună să o încercăm acasă, mai ales că rețeta nu este deloc una grea.
În plus, ai nevoie doar de câteva ingrediente pentru a obține o plăcintă dobrogeană exact ca cele pe care le găsești în patiserii. Sunt doar câteva ingrediente de bază, dar poți improviza și poți să adaugi în umplutură și altele.
Mai mult, poți încerca rețeta pentru plăcinta sărată, dar și pentru cea dulce. Ambele sunt ușor de făcut, iar rezultatul va fi cel dorit dacă respecți toți pașii acestei rețete. Consultă lista de mai jos și vezi de ce ai nevoie pentru plăcinta dobrogeană, dar și care este modul de preparare.
În schimb, dacă preferi ca plăcinta să fie dulce, atunci ai nevoie alte ingrediente, după cum urmează: de 1,2 kg brânză dulce, 200 g zahăr, 200 g stafide, lămâie și portocală.
Brânza rasă se amestecă cu ouăle astfel încât umplutura să fie mai groasă, nu să curgă. Brânza și ouăle sunt suficiente pentru umplutură, la care se adaugă și un strop de sare. Poți adăuga pătrunjel sau mărar, dacă o preferi așa.
Această plăcintă se poate face în două feluri, și anume cu foi suprapuse, ca un teanc, sau suluri răsucite. Foile se întind, se împăturesc în 3-a, se pun în tava unsă cu unt/ulei/untură, după care se pun brânza, foaie, apoi brânza, până când se termină umplutura.
Un alt mod este de a întinde foaia, se împăturește tot în 3-4, se adaugă umplutura, se rulează și se așază în tavă, suluri drepte sau răsucite, în formă de melc. Se toarnă deasupra dressing-ul de ouă cu iaurt sau smântână, după care se pune la cuptor, la foc potrivit. Se face proba cu ajutorul scobitorii pentru a verifica dacă plăcinta este gata.
Dacă vrei ca plăcinta să-ți iasă crocantă, atunci nu adăuga dressing-ul de ouă deasupra, ci pune-o la cuptor fără acesta. Dacă adaugi dressing-ul de ouă, atunci plăcinta va fi moale și se va menține așa timp de câteva zile, fără să se usuce.
Plăcinta se poate pudra cu zahăr, dacă preferi varianta dulce. Un truc pentru această rețetă este să pui plăcinta într-o tavă înaltă, pentru că la copt își va dubla volumul, notează poftă-buna.com. Dacă tava e prea mică, atunci va curge în lături.