Life

Cum se face maia naturală. Rețeta pe care n-ai cum să o greșești

Cum se face maia naturală. Sfaturi utile pentru toate gospodinele. Rețeta simplă și ușoară de maia pe care o pot prepara acasă.
29.02.2024 | 15:30
Cum se face maia naturala Reteta pe care nai cum sa o gresesti
Cum se face maia naturală. Rețeta pe care n-ai cum să o greșești. sursa foto: beko.ro
ADVERTISEMENT

Cum se face maia naturală, denumită și drojdia sălbatică. Aceasta este o metodă simplă și tradițională de a cultiva și fermenta drojdia pentru coacerea pâinii. O puteți prepara cu ușurință acasă. Deși procesul este unul simplu, trebuie să aveți în vedere că durează câteva zile până obțineți maia naturală. Multe gospodine preferă să renunțe la drojdia din comerț și să facă maia pentru pâine acasă. În continuare vă prezentăm rețeta simplă de maia, pe care o puteți încerca oricând!

Cum se face maiaua naturală. I se spune și drojdia sălbatică

Dacă nu aveți la îndemână drojdie și vreți să pregătiți pâine sau cozonaci, maia naturală este una dintre cele mai bune alternative. Maia era folosită încă din cele mai vechi timpuri, dar secretele pregătirii ei nu sunt la îndemâna tuturor gospodinelor.

ADVERTISEMENT

Maiaua este un agent de fermentare folosit pentru a obține cozonac, pizza, pâine și alte preparate. Aceasta mai este denumită și drojdia sălbatică, nu este dulce, ci are un gust acrișor. Maia are nevoie de un proces fermentare lactic, dar mai lent, față de drojdia normală din comerț. Dacă vreți să învățați cum se face maiaua naturală, tot ce trebuie să faceți este să parcurgeți materialul de mai jos. Nu vă speriați, nu este atât de greu pe cât pare!

Ingrediente secrete pentru maia

Pentru rețetă maia rapidă, este musai să folosiți făină integrală de grâu sau secară, deoarece aceasta conține microorganisme benefice care vor ajuta la fermentare. În plus, pentru rețetă maia naturală folosiți apă neprocesată, de preferat filtrată sau de izvor. După aproximativ o săptămână, veți obține cam 300 de grame de maia naturală.

ADVERTISEMENT
  • 100g de făină integrală sau făină de secară (de preferat organică)
  • 100ml de apă fiartă și răcită (sau apă filtrată)

Mod de preparare maia naturală

Pentru a prepara maia naturală, se ia un borcan de sticlă curat, se amestecă făina și apa până obții o pastă omogenă. Într-un borcan de sticlă curat, amestecă făina și apa până obții o pastă omogenă. Acoperă borcanul cu un tifon sau cu o cârpă curată și fixează-l cu un elastic de bucătărie.

ADVERTISEMENT

Lasă borcanul la temperatura camerei, într-un loc lipsit de curent, timp de 24 de ore. După 24 de ore, aruncă jumătate din maia și hrănește restul cu încă 100g de făină și 100ml de apă. Amestecă foarte bine să nu se formeze cocoloașe. Reia acest proces de hrănire la fiecare 24 de ore, aruncând jumătate din maia și adăugând 100g de făină și 100ml de apă proaspătă, până când maia începe să fermenteze activ și să aibă un miros acru și fermentat.

A treia zi de la prepararea ei, elimină jumătate din maia și hrănește restul cu 50g de făină și 50ml de apă proaspătă. În acest mod, maia se menține sănătoasă și în creștere. După o săptămână de hrănire, maiaua trebuie să fie activă și gata de pus în rețetele de pâine, pentru a le da gust și textură.

ADVERTISEMENT

Cum se păstrează maiaua naturală. Cât de des trebuie să o hrănești

Maiaua naturală se formează în aproximativ o săptămână, asta dacă este hrănită regulat cu făină. Acesta se mai numește ‘aluatul mamă’. Dacă ați început procesul într-o seară, la ora 20, a doua zi, tot la ora 20, veți amesteca 50 gr făină integrală și 60 ml apă, iar compoziția aceasta o veți turna peste maiaua din borcan. Acoperiți bine și repetați procedura în a treia seară, la aceiași, oră, tot cu aceleași ingrediente prezentate anterior.

După trei zile de hrănire, veți avea în borcan 150 gr făină și 180 ml apă. Dacă nu hrăniți maiaua, procesul de fermentație încetează. După a patra zi de hrănire, maiaua începe să-și dubleze volumul. Aluatul va deveni buretos și se va folosi pentru a prepara pâinea.

Aveți nevoie de 150 de grame de maia pentru a face pâine, iar restul aluatului se păstrează la frigider. Însă, de 2 -3 ori pe săptămînă, tot seara, trebuie să hrăniți maiaua, adăugând tot 50 gr făină și 60 ml apă. Maiaua se poate ține la rece săptămâni bune, singura condiție fiind limentarea ei regulată, pentru a rămâne proaspătă.

Ce preparate poți face cu maia naturală

Din maia naturală puteți face pâine, cozonac, pizza, gogoși și multe alte preparate delicioase. Mai jos vă arătăm cum se face pâine cu maia, o adevărată delicatesă pe care gospodinele o prepară extrem de simplu.

Prima dată trebuie să amestecați făina cu apa și maia obținută și lăsați totul să se odihnească pentru jumătate de oră. După ce a trecut timpul, se adaugă și sarea și se frământă timp de 10 minute. Separat, se unge un vas cu ulei de măsline și se mai lasă la dospit aluatul de pâine încă 2-5, ore. Apoi dați forma finală a pâinii și ungeți pâinea cu puțină apă și semințe. Se acoperă cu o folie alimentară și se dă la frigider peste noapte.

A doua zi, cuptorul se preîncălzește la 250 de grade. Pâinea se crestează la mijloc și se introduce la cuptor. Se reduce temperatura la 220 de grade și se coace pâinea pentru aproximativ 35 de minute.

ADVERTISEMENT
Tags: