Carnea prăjită în untură este o adevărată delicatesă pentru români și multe gospodine o gătesc și acum. Radu Anton Roman a explicat, în lucrarea sa, cum se gătește corect acest preparat.
Pe vremea bunicii, gospodinele obișnuiau să adauge untură peste carnea prăjită pentru a o păstra mai bine.
În plus, carnea în untură nu este considerată o delicatesă doar la noi în țară, ci și la francezi, după cum a scris Radu Anton Roman în cartea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.
Însă, spre deosebire de români, care preferă carnea de porc în untură, francezii o preferă pe cea de gâscă sau de rață.
“Francezii îi spun confit (iar ia dulceață … confiture!) și o consideră una din cele mai rafinate fripturi.Numai că ei îngroapă în untură spre frăgezire mai mult gâscă și rață, și mai puțin porcul.
Bunicile noastre umpleau cândva cămara cu oale de carne de porc în ‘unsoare și tare bună mai era.”, a scris regretatul jurnalist, notează adevarul.ro.
Nu este greu să pregătești acest fel de mâncare și nici nu ai nevoie de prea multe ingrediente, ci doar de carne și untură.
Ingrediente
Mai întâi trebuie să încingi destulă untură într-o cratiță, astfel încât să aibă circa 2 cm.
Carnea trebuie tăiată felii de aproximativ 3 cm grosime. După aceea, carnea se pune la prăjit, nesărată, pe fiecare parte, până când se rumenește și rămâne moale.
Se procedează la fel și cu cârnații. Carnea și cârnații se scot și se așază într-o oală smălțuită.
“Se toarnă încet grăsimea – ca să curgă numai ce-i limpede, iar firimiturile să rămână pe fundul cratiței – până se acoperă carnea cu 2-3 cm de lichid (ca să nu se întărească, unii încing puțin ulei și îl amestecă cu untura – dar nu-i bine, că uleiul râncezește repede).
Se mai pune oala pe plită, la foc mic, și se lasă să bolborosească 10 minute. Se leagă gura oalei și se pune la păstrare.
La 4-6 săptămâni, se mai încinge o dată oala, să nu râncezească”, a mai scris Radu Anton Roman în cartea sa.
Radu Anton Roman a fost scriitor și realizator TV, cunoscut mai ales pentru emisiunile pe teme culinare. În timpul vieții a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane și eseuri.
Din 1997 s-a dedicat domeniului gastronomic. În 1998 a publicat cunoscuta lucrare “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, la editura Paideia.