Life

Cum se gătește corect carnea prăjită în untură, ca pe vremea bunicii. Secretul lui Radu Anton Roman

Cum trebuie să gătești carnea prăjită în untură pentru a fi exact ca pe vremea bunicii. Secretul regretatului Radu Anton Roman.
11.01.2023 | 10:43
Cum se gateste corect carnea prajita in untura ca pe vremea bunicii Secretul lui Radu Anton Roman
Cum trebuie gătită carnea în untură. Sursa foto: Facebook. Gusarte/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Carnea prăjită în untură este o adevărată delicatesă pentru români și multe gospodine o gătesc și acum. Radu Anton Roman a explicat, în lucrarea sa, cum se gătește corect acest preparat.

Cum se gătește corect carnea prăjită în untură. Doar așa va ieși ca pe vremea bunicii

Pe vremea bunicii, gospodinele obișnuiau să adauge untură peste carnea prăjită pentru a o păstra mai bine.

ADVERTISEMENT

În plus, carnea în untură nu este considerată o delicatesă doar la noi în țară, ci și la francezi, după cum a scris Radu Anton Roman în cartea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Însă, spre deosebire de români, care preferă carnea de porc în untură, francezii o preferă pe cea de gâscă sau de rață.

ADVERTISEMENT

“Francezii îi spun confit (iar ia dulceață … confiture!) și o consideră una din cele mai rafinate fripturi.Numai că ei îngroapă în untură spre frăgezire mai mult gâscă și rață, și mai puțin porcul.

Bunicile noastre umpleau cândva cămara cu oale de carne de porc în ‘unsoare și tare bună mai era.”, a scris regretatul jurnalist, notează adevarul.ro.

ADVERTISEMENT

Nu este greu să pregătești acest fel de mâncare și nici nu ai nevoie de prea multe ingrediente, ci doar de carne și untură.

Ingrediente

  • carne de porc, dezosată
  • cârnați de porc
  • untură

Carne în untură. Modul de preparare, explicat de Radu Anton Roman

Mai întâi trebuie să încingi destulă untură într-o cratiță, astfel încât să aibă circa 2 cm.

ADVERTISEMENT

Carnea trebuie tăiată felii de aproximativ 3 cm grosime. După aceea, carnea se pune la prăjit, nesărată, pe fiecare parte, până când se rumenește și rămâne moale.

Se procedează la fel și cu cârnații. Carnea și cârnații se scot și se așază într-o oală smălțuită.

“Se toarnă încet grăsimea – ca să curgă numai ce-i limpede, iar firimiturile să rămână pe fundul cratiței – până se acoperă carnea cu 2-3 cm de lichid (ca să nu se întărească, unii încing puțin ulei și îl amestecă cu untura – dar nu-i bine, că uleiul râncezește repede).

Se mai pune oala pe plită, la foc mic, și se lasă să bolborosească 10 minute. Se leagă gura oalei și se pune la păstrare.

La 4-6 săptămâni, se mai încinge o dată oala, să nu râncezească, a mai scris Radu Anton Roman în cartea sa.

Radu Anton Roman a fost scriitor și realizator TV, cunoscut mai ales pentru emisiunile pe teme culinare. În timpul vieții a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane și eseuri.

Din 1997 s-a dedicat domeniului gastronomic. În 1998 a publicat cunoscuta lucrare “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, la editura Paideia.

ADVERTISEMENT
Porsche i-a luat mașina! Emma Răducanu are o avere de 12 milioane de...
Porsche i-a luat mașina! Emma Răducanu are o avere de 12 milioane de euro, dar conduce o Dacia second-hand!
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată...
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată investiția”
Tribunalul a decis ce pensie alimentară trebuie să plătească Reghecampf pentru Bebeto. Anamaria...
Tribunalul a decis ce pensie alimentară trebuie să plătească Reghecampf pentru Bebeto. Anamaria Prodan: „Mi-a cerut să nu-l execut silit”
Semnul de circulație pe care nimeni nu îl știe, dar nu ar trebui...
Semnul de circulație pe care nimeni nu îl știe, dar nu ar trebui ignorat niciodată
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Bătrânețea, coșmar pentru vedete? Ana Morodan și Silvia Ioniță se implică în dezbaterea...
Bătrânețea, coșmar pentru vedete? Ana Morodan și Silvia Ioniță se implică în dezbaterea lansată de Ioana Ginghină la Măruță: „Cu tristețe spun, am contribuit și eu”
Anamaria Prodan și Ronald Gavril au râs cu lacrimi la restaurant de „crevetele...
Anamaria Prodan și Ronald Gavril au râs cu lacrimi la restaurant de „crevetele de aur” Laurențiu Reghecampf
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem...
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem acolo și mai găsim trei proprietari”
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii...
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii erau retrași de pe card. Știa unde locuiesc”. Exclusiv
Ce trebuie să știm, de fapt, despre schimbarea cărților de identitate. Informații oficiale
Ce trebuie să știm, de fapt, despre schimbarea cărților de identitate. Informații oficiale
ULTIMA ORĂ. Luni, 14 octombrie, zi liberă pentru elevi şi profesori!!!
ULTIMA ORĂ. Luni, 14 octombrie, zi liberă pentru elevi şi profesori!!!
A TREIA tentativă DE ASASINAT asupra lui TRUMP. A vrut să-l omoare la...
A TREIA tentativă DE ASASINAT asupra lui TRUMP. A vrut să-l omoare la miting, cu O PUȘCĂ
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la...
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Omul care a devenit celebru după ce și-a salvat casa de uragan printr-o...
Omul care a devenit celebru după ce și-a salvat casa de uragan printr-o metodă inedită | VIDEO
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă...
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă grasă, gustoasă și găluștele nu se sfărâmau deloc