Masa de Crăciun este încărcată cu fel de fel de bucate. De salată de boeuf, până la fripturi, fasole cu ciolan, cozonaci și nu numai.
Ce facem însă în a doua zi de Crăciun? O ciorbă de potroace ne-ar putea face să ne simțim mult mai bine.
Radu Anton Roman spunea că această ciorbă face minuni atât după mahmureală, cât și după o masă copioasă, iar rețeta nu este deloc una complicată.
Pentru a ne bucura însă de un preparat perfect, trebuie să fim atenți la lista de ingrediente. Spre exemplu, fără măruntaie, ciorba de potroace nu are gust autentic, așa că aveți grijă să adăugați pipote, ficat, dar și inimă în ea.
Ingredientele folosite de Radu Anton Roman în rețeta pentru ciorba de potroace sunt următoarele:
În ceea ce privește modul de preparare, Radu Anton Roman spunea că prima oară se spală carnea, dar și măruntaiele, în timp ce zarzavaturile vor fi tăiate mărunt.
Luăm apoi o oală mare unde punem patru litri de apă, alături de o linguriță de sare. Acolo vom fierbe carnea și măruntaiele, adunând spuma atunci când aceasta iese la suprafață.
După ce a fiert carnea măcar o oră, se adaugă și orezul, care trebuie spălat înainte. Radu Anton Roman recomandă maxim două linguri de orez pentru o ciorbă de potroace perfectă.
După 15 minute, timp în care orezul a fiert, se adaugă și zeama de varză murată, care se sărează, sau se acrește, după gust, iar întreaga compoziție se mai lasă la fiert alte câteva minute.
Până trece timpul batem gălbenușurile alături de smântână și de puțin zeamă din oală. Radu Anton Roman ne recomandă să batem totul încet, astfel încât compoziția să fie cea dorită.
Luăm apoi oala de pe foc și adăugăm ouăle bătute cu smântâna, dar și leușteanul tocat mărunt.
Ciorba se lasă acoperită să mai stea puțin și se consumă după câteva minute. Radu Anton Roman recomandă ca ciorba de potroace să fie consumată fierbinte, alături de un ardei iute, dar și de o bucată de pâine proaspătă.