News

Cum se perindă foști miniștrii PSD în fruntea unei agenții de stat strategice. Milionarii care lucrează pe salarii mici la stat

Agenția Națională pentru Resurse Minerale are, de luna trecută, un nou președinte, fost ministru PSD în Guvernul Grindeanu, care l-a înlocuit pe tot pe un fost ministru PSD
12.02.2024 | 09:03
Cum se perinda fosti ministrii PSD in fruntea unei agentii de stat strategice Milionarii care lucreaza pe salarii mici la stat
Adriana Petcu, Alexandru Petrescu și Sorin Gal, șefi la ANRM. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) este instituția, aflată în subordinea directă a primului ministru, care gestionează resursele de hidrocarburi (petrol și gaze naturale) și resursele minerale (precum aurul) din proprietatea statului. Ea oferă avizele și controlează modul în care aceste resurse sunt exploatate. FANATIK a scris recent, citând un raport al Curții de Conturi, despre dezastrul din industria energetică a României și scăderea uriașă a numărului de autorizații emise în ultimii ani. Instituția a fost condusă în ultimii doi ani de foști lideri PSD, iar acum are la conducere un fost ministru PSD.

Adriana Petcu, de la Ministerul Apelor la ANRM

În data de 26 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu semna decretul prin care Adriana Petcu era eliberată din funcția de secretar de stat în Ministerul Mediului. În aceeași zi, aceasta era numită în funcția de președinte a ANRM, instituția care tocmai ce rămăsese fără președinte.

ADVERTISEMENT

Adriana Petcu a fost numită secretar de stat în Ministerul Mediului în martie 2023, o funcție pe care a mai ocupat-o în perioada iulie 2017-noiembrie 2019, în mandatele guvernelor Tănase și Dăncilă. Anterior, între ianuarie și iunie 2017 a fost ministru al apelor și pădurilor în Guvernul PSD Grindeanu. Din 1990 aceasta a lucrat la Apele Române, Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița, unde a fost, pe rând, director de marketing, director tehnic, șef serviciu și apoi, între 2009 și 2017, director general. Presa locală o caracteriza pe aceasta ca fiind „omul de fier al PSD”.

Numirea acesteia în Guvernul Grindeanu readucea în atenția publicului faptul că, în decembrie 2014, Agenția Națională de Integritate constata un conflict de interese în materie penală după ce Adriana Petcu, în calitate de director al ABA Buzău-Ialomița, s-a propus în cadrul unui proiect european. Suma încasată a fost de peste 27.000 lei. ANI a sesizat și parchetul în acest caz, însă procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au clasat cauza.

ADVERTISEMENT

Anterior însă, Adriana Petcu a atacat și ea în instanță raportul ANI, cerând Curții de Apel București anularea acestuia. În aprilie 2015, instanța îi respingea cererea, declarând-o inadmisibilă. La numirea în cabinetul Grindeanu, Liviu Dragnea era întrebat despre raportul ANI în privința noului ministru, dar preciza că “poate e un amănunt neimportant, dar, totuși dacă este o hotărâre definitivă și irevocabilă, cred că este un subiect închis”. O soluție definitivă avea să vină la scurt timp însă, Curtea Supremă respingând definitiv contestația Adrianei Petcu în februarie 2017, menținând astfel decizia ANI.

Potrivit declarației de avere din anul 2017, după o carieră de peste 20 de ani la stat, aceasta avea în conturi economii de puțin peste 400.000 lei. Salariul pe care-l încasa de la ABA Buzău-Ialomița era de 122.000 lei, la care se adăugau alți 43.000 lei, indemnizații AGA sau CC. Soțul său, angajat tot în cadrul ABA Buzău avea un salariu de aproape trei ori mai mic, și economii de doar 90.000 lei.

ADVERTISEMENT
Adriana Petcu, declarație de avere 2017
Adriana Petcu, declarație de avere 2017

Potrivit ultimei declarații de avere, pentru anul fiscal 2022, salariul de la ABA Buzău a fost de doar 97.511 lei, plus alți 11.751 lei de la Apele Române. Economiile soților Petcu au fost schimbate în euro și dolari, cei doi având active financiare de circa 140.000 euro.

Cei mai mulți bani ia obținut însă din domeniul bancar, însă tot de la stat. Potrivit declarațiilor de avere din anii 2019 și 2020, Adriana Petcu a făcut parte din Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări al Eximbank. Acesta e un comitet format din reprezentanții mai multor ministere, inclusiv Ministerul Mediului, ajuns acum la 17 membri plătiți lunar cu o sumă brută de 5.000 euro. Componența acestui comitet este învăluită în mister, Guvernul nefăcând publică componența CIFGA.

ADVERTISEMENT

Astfel, potrivit declarațiilor de avere citate, Adriana Petcu a încasat în cei doi ani peste 450.000 lei, indemnizația de la Eximbank, încasând într-un an 239.000 lei iar în altul 228.000 lei.

Adriana Petcu, declarație de avere 2019
Adriana Petcu, declarație de avere 2019

 

Perindarea miniștrilor PSD la ANRM

Numirea Adrianei Petcu în fruntea ANRM a venit după ce fostul președinte, Alexandru Petrescu, a fost numit în decembrie 2023 în fruntea ASF. Petrescu s-a aflat la conducerea ANRM mai puțin de șase luni, fiind numit în această funcție de către premierul Marcel Ciolacu. Membru PSD, acesta a deținut mai mult funcții în guvernele social-democrate fiind ministrul economiei (ianuarie-februarie 2017), ministrul pentru mediul de afaceri (2017) și ministru comunicațiilor (2018-2019). Între 2012 și 2017 a fost CEO al Poștei Române, iar în 2015 președintele CA al S.N. C.F.R. Călători S.A.

Cu privire la mandatul de la Poșta Română, un raport al Curții de Conturi avea să constate că acesta a încasat bonusuri de 238.000 lei, acordate nelegal de către compania de stat, fără a fi fost legate de indicatori de performanță. Petrescu avea să declare că acestea au venit în urma unei decizii a AGA, și că a câștigat un proces pe această temă cu Curtea de Conturi.

Petrescu Alexandru, declarație de avere 2023
Petrescu Alexandru, declarație de avere 2023

Fostul ministru PSD, care în 2023 declara venituri de la stat de circa 135.000 lei (consilier personal al ministrului finanțelor plus două poziții în consilii de administrație de la stat), va încasa de la ASF aproape un milion de lei. Suma însă nu pare uriașă pentru Alexandru Petrescu în condițiile în care a încasat aproape un milion de lei din „dividente” de la firma sa, Ozark Advisory SRL.

Firma are ca domeniu „servicii privind tehnologia informației”, iar în anul 2022, cu un singur angajat, la o cifră de afaceri de 591.000 lei a reușit să facă un profit de 461.000 lei. În plus, la finalul anului 2023, Alexandru Petrescu a fost numit și în Consiliul de Administrație al SAPE, societate care gestionează acțiunile statului la companiile din energie.

OZARK ADVISORY SRL
OZARK ADVISORY SRL

 

Alexandru Petrescu îl înlocuia în vara anului 2023 la conducerea ANRM pe Sorin Gal, cel care fusese numit interimar la conducerea instituției de premierul Nicolae Ciucă după ce îl concediase pe directorul precedent, numit de premierul Florin Cîțu. În data de 30 mai 2023, premierul Ciucă îi acceptă demisia din funcția de președinte interimar al ANRM a lui Sorin Gal.

Demisia acestuia survenea după ce în presă apăreau dezvăluiri cu privire la o scurgere de documente secrete ale ANRM cu privire la sonde și exploatări de pe raza județelor Timiș și Arad într-un caz anchetat de SRI și DIICOT Timiș. Dincolo de reverberațiile acestei anchete, în prezent Sorin Gal este angajat al ANRM pe vechea sa poziție, cea de director general, coordonatorul Direcției Generale Gestionare, Evaluare și Concesionare Resurse/Rezerve Petrol.

Sorin Gal este fost consilier local la Oradea, între anii 2012 și 2013, unde a fost ales pe listele PSD. Inginer de profesie, acesta a renunțat la mandatul de consilier local pentru a se angaja la ANRM în anul 2014 ca expert principal. Doi ani mai târziu avea să ajungă director general, cu perioade interimare la conducerea instituției în 2017 și 2018.

Fost director al Distrigaz Vest între 2002 și 2009, până la intrarea în politică, Sorin Gal și-a încercat succesul în afacerile cu energie. O primă firmă pe care a administrat-o a fost Gaz Expert Srl (acolo unde soția sa deținea restul de 10% din acțiuni). Firma însă nu a avut nici mare activitate economică și nici nu a adus vreun profit. Firma a fost radiată în 2019, după ce nu mai avusese activitate economică din anul 2013, rămânând cu datorii de 100.000 lei.

Sorin Călin Gal, declarație de avere
Sorin Călin Gal, declarație de avere

Cea de-a doua firmă a acestuia, Nord Vest Gaz SRL este și ea în insolvență, fiind dizolvată printr-o sentință civilă din 2020. Firma a fost tot timpul pe pierdere, iar în 2015 acumulase datorii de aproape 500.000 lei. Datoriile firmei a ajuns la 90.000 lei, după o infuzie de capital de 392.000 lei în anul 2017. De altfel, în ultima declarație de avere, Sorin Gal menționează datorii de 425.000 lei către firma Getback Recovery SRL, firmă care se ocupă cu achiziționarea creanțelor neperformante.

O altă afacere în care familia Gal a investit sume importante, 267.430 lei conform declarației de avere, este Salon Belissima Srl, salon de coafură unde principal acționar este soția. Nici această firmă nu mai are activitate comercială din anul 2013. Gal Nicoleta, soția directorului ANRM, este în prezent angajată în cadrul ANRE, iar în anul 2021 declara un salariu de 155.000 lei, dublu față de cât câștiga soțul ei. În anul 2013 aceasta figura ca directoare a firmei falimentare a celor doi, SC Nord Vest Gaz Srl.

Salariul încasat de Sorin Gal la ANRM a fost de 97.784 lei, ceea ce înseamnă circa 8.100 lei pe lună.

Sorin Gal, Nicoleta Gal ANRE
Sorin Gal, declarație de avere 2021

 

Director de companie privată la ANRM

Al doilea post de director general al ANRM, având în subordine Direcția Generală Inspecție și Supraveghere Teritorială a Activităților Miniere și a Operațiunilor Petroliere, este ocupat de către Andrei-Aslan Macarovschi.

Acesta este angajat în cadrul ANRM doar din anul 2020, atunci când ocupă funcția de expert. Anterior, potrivit declarației de avere, a fost director adjunct al Hornbach Centrala Srl, acolo unde în 2019 a încasat un salariu de 61.648 lei. Asta înseamnă circa 5.100 lei pe lună. Soția sa, lucrător comercial în cadrul aceleiași companii, câștiga jumătate din cât câștiga soțul.

Andrei Macarovschi, declarație de avere 2023
Andrei Macarovschi, declarație de avere 2023

Potrivit declarației de avere din 2022, salariul încasat pentru funcția de expert în cadrul ANRM de către Andrei Macarovschi a fost de 51.600 lei, ceea ce echivalează cu un salariu de 4.300 lei lunar. Nici în anul următor acesta nu reușește să ajungă la salariul pe care-l câștiga în privat în 2019, pentru anul 2022, declarând un venit de 59.117 ron. Este anul în care și soția acestuia se mută din privat la stat, fiind salariată la Casa de Pensii a Municipiului București, cu un venit declarat de 38.400 lei.

Chiar dacă soții Macarovschi au salarii sub salariul mediu pe Capitală, aceștia dețin un apartament în Otopeni, cumpărat în 1998, și două autoturisme Mercedes: un Mercedes Benz E 220, fabricat în 2008, și un Mercedes Benz GLK 220, fabricat în 2012.

ADVERTISEMENT