Sport

Cum se schimbă calculele calificării la Euro 2024 după România – Andorra 4-0 și Elveția – Belarus 3-3. Locul 1, la îndemână

Elveția a remizat surprinzător pe teren propriu cu Belarus, scor 3-3, în etapa 8 a preliminariilor Euro 2024 și a dat posibilitatea României să reintre în cărți pentru câștigarea Grupei I.
16.10.2023 | 00:23
Cum se schimba calculele calificarii la Euro 2024 dupa Romania  Andorra 40 si Elvetia  Belarus 33 Locul 1 la indemana
Cum se schimbă calculele calificării la Euro 2024 după România - Andorra 4-0 și Elveția - Belarus 3-3. Locul 1, la îndemână
ADVERTISEMENT

Surpriză uriașă în etapa 8 a preliminariilor Euro 2024, Grupa I: după 0-0 cu România pe teren neutru la Budapesta, naționala Belarusului a reușit un nou rezultat nescontat, 3-3 în deplasare cu puternica echipă a Elveției și a complicat rău de tot calculele calificării la turneul final.

Cum s-au schimbat calculele calificării la turneul final Euro 2024 în Grupa I după România – Andorra 4-0 și Elveția – Belarus 3-3. „Tricolorii” au șanse și la locul 1

Elveția a obținut un egal chinuit pe teren propriu contra Belarusului, cu două goluri marcate pe final de meci, după ce a fost condusă cu 1-3, și este în pericol să piardă locul 1 în Grupa I în fața României. Elvețienii au 15 puncte, cu două mai mult decât „tricolorii” lui Edi Iordănescu, care au jucat duminică seara pe teren propriu cu Andorra, codașa grupei.

ADVERTISEMENT

Victoria categorică obținută în acest meci a dus provizoriu România pe primul loc în grupă, cu un punct peste Elveția, dar trebuie să ținem cont și de faptul că selecționata lui Murat Yakin are un meci mai puțin disputat, cel din deplasare cu Israel, amânat din cauza războiului.

calcule euro 2024
Clasament Grupa I

În acest moment, situația în Grupa I este foarte complicată, mai ales din cauza celor două partide pe care Israel nu le-a putut disputa acum în octombrie, pe teren propriu cu Elveția și în deplasare cu Kosovo.

ADVERTISEMENT

Deși nu se știe încă exact când își va disputa Israelul cele două restanțe, FANATIK v-a prezentat în exclusivitate care e varianta în lucru aflată pe masa UEFA. Conform informațiilor site-ului nostru, cele două partide s-ar putea juca în luna noiembrie, înaintea ultimelor două etape din grupă, pe 12 și 15 noiembrie.

Programul Grupei I până la finalul preliminariilor, cu scenariul celor 4 meciuri în noiembrie pentru Israel

  • 12 noiembrie: Kosovo – Israel (meci iniţial programat pentru 15 octombrie)
  • 15 noiembrie: Israel – Elveţia (meci iniţial programat pentru 12 octombrie)
  • 18 noiembrie: Belarus – Andorra / Israel – România / Elveţia – Kosovo
  • 21 noiembrie: Andorra – Israel / Kosovo – Belarus / România – Elveţia
ADVERTISEMENT

Cum poate România termina pe primul loc în Grupa I

După ce s-a împiedicat de Belarus la Budapesta, România a primit un ajutor nesperat chiar din partea ex-sovieticilor în tentativa de a termina grupa de calificare la Euro 2024 pe primul loc.

Cu 3 puncte luate în meciul contra Andorrei, „tricolorii” au trecut pe primul loc în Grupa I, cu un punct peste Elveția, 16 față de 15. E drept, avem și un meci mai mult disputat, dar acest lucru nu ne dezavantajează foarte tare. Ba chiar ne ajută, am putea spune…

ADVERTISEMENT

Pentru că elvețienii au restanța cu Israel, contracandidată la primele două locuri, și se vor duce la acest meci foarte montați, cu gândul la victorie, nu mai sunt în situația de a o lăsa mai moale. În pericol le-ar fi chiar și calificarea, nu numai locul 1 în grupă.

Înainte de meciul de pe teren propriu cu Elveția, programat pe 15 noiembrie, cel mai probabil pe teren neutru, Israelul ar trebui să joace în deplasare cu Kosovo pe 12 noiembrie. Toate vocile susțin că vom asista la o victorie a oaspeților, pentru că gazdele acestui meci nu mai au nicio șansă la calificare și, în plus, ar avea dorința să se răzbune pe „tricolori” pentru incidentele de la meciul din septembrie, de pe „Arena Națională”.

Cu 3 puncte obținute de Israel la Pristina, situația în clasamentul Grupei I ar sta în felul următor: 1. România 16p; 2. Elveția 15p; 3. Israel 14p. Iar de aici încep calculele pentru cele 3 variante de scor de la Israel – Elveția.

Varianta 1: Israel câștigă meciul cu Elveția

Clasamentul înaintea ultimelor două etape ale Grupei I ar arăta în felul următor: 1. Israel 17p; 2. România 16p; 3. Elveția 15p; 

Situație grea pentru „tricolori”, care în etapa 9 au meci direct chiar cu Israelul în deplasare, deși acesta se va juca cel mai probabil pe teren neutru. Israelienii au două șanse din trei, victoria sau egalul, pentru că în ultima etapă au un meci teoretic ușor cu Andorra, codașa grupei, iar cele trei puncte i-ar fi la îndemână.

În aceeași etapă, Elveția joacă acasă contra naționalei Kosovo și pleacă din postură de mare favorită, fiind greu de crezut că o va mai comite așa cum a făcut-o cu Belarusul.

Iată cum arată calculele calificării în funcție de rezultatul meciurilor Israel – România și Elveția – Kosovo:

  • Israel câștigă cu România, Elveția bate Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Israel 20p; Elveția 18p; 2. România 16p; 3.

În acest nefericit scenariu, Israel e calificată 100% la turneul final, cu șanse mari de a termina pe primul loc, ținând cont că joacă în ultima etapă în Andorra. Pentru cel de-al doilea loc care duce la Euro 2024 se vor bate Elveția și România, care se întâlnesc în ultima etapă în meci direct la București în ultima etapă. Elvețienii se califică și cu un egal, în timp ce România are doar varianta victorie.

  • Israel face egal cu România, Elveția bate Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Elveția 18p; 2. Israel 18p; 2. România 17p; 

Pentru a se califica la turneul final, România are nevoie obligatoriu de victorie în ultima etapă contra Elveției. Cu un succes, ar putea termina chiar și pe primul loc în grupă, cu condiția ca Israel să nu câștige în Andorra.

„Tricolorii” ar putea ajunge la Euro 2024 și cu un egal contra Elveției în ultima etapă, însă au nevoie de o „minune” în Andorra: o victorie a gazdelor contra Isarelului. În schimb, un nedorit eșec contra Elveției ar fi echivalent cu încă un turneu final pe care România îl va privi la televizor.

  • Israel pierde cu România, Elveția bate Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. România 19p; 2. Elveția 18p; 3. Israel 17p;

În aceste condiții, România are varianta victoriei sau a egalului pentru a se califica la turneul final Euro 2024, cazuri în care va câștiga și Grupa I. Selecționata lui Edi Iordănescu poate obține biletele pentru Germania și în cazul unui nedorit eșec, dar cu condiția ca Israelul să nu câștige în Andorra.

Dacă vor obține cele trei puncte în Andorra, israelienii vor fi calificați sută la sută, indiferent ce se va întâmpla în România – Elveția. Un rezultat pozitiv al „tricolorilor” îi ține acasă pe elvețieni, în timp ce o înfrângere va fi echivalentă cu ratarea calificării pentru selecționata lui Edi Iordănescu.

  • Israel câștigă cu România, Elveția face egal cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Israel 20p; 3. Elveția 16p; 2. România 16p; 

Israel este cîștigătoarea grupei, în timp ce România și Elveția se vor duela în meci direct pentru cel de-al doilea loc calificant. Cine câștigă merge la Euro, în timp ce în cazul unui rezultat de egalitate „norocoasa” va fi decisă la golaveraj. Primul criteriu de departajare este meciul direct, dar cum în tur a fost 2-2, vor conta acum golurile, criteriu la care deocamdată elevețienii sunt în avantaj.

  • Israel face egal cu România, Elveția face egal cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Israel 18p; 2. România 17p; 3. Elveția 16p; 

Israel se califică la Euro chiar și dacă pierde în Andorra, în timp ce România și Elveția se bat pentru al doilea loc calificant. „Tricolorii” au variantele victoriei sau a egalului, în timp ce Elvețienii se califică doar dacă bat la București.

România poate câștiga grupa dacă bate Elveția și Israel nu câștigă în Amdorra, dar și cu un egal contra Elveției coroborat cu un eșec la Israelului în Andorra, cu condiția ca golaverajul să ne fie în continuare favorabil.

  • Israel pierde cu România, Elveția face egal cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. România 19p; 2. Israel 17p;  3. Elveția 16p;

România ar fi calificată la Euro 2024 cu o victorie sau un egal în ultima etapă contra Elveției, care ne-ar asigura și primul loc în Grupa I. Am putea merge la turneul final și în cazul unei înfrângeri, dar trebuie ca Israelul să nu câștige în Andorra. Un eșec contra Elveției și o victorie a Israelului în Andorra i-ar ține pe „tricolori” acasă, care ajung la egalitate de puncte cu elvețienii și pierd calificarea la „directe”.

  • Israel câștigă cu România, Elveția pierde cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Israel 20p; 2. România 16p; 2. Elveția 15p; 

Israelul e calificată sută la sută la Euro, de pe primul loc în Grupa I, indiferent de rezultatul meciului din Andorra și de ce se întâmplă în România – Elveția. „Tricolorii”, în schimb, nu au voie să piardă contra elvețienilor dacă vor să meagă în Germania.

  • Israel face egal cu România, Elveția pierde cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Israel 18p; 2. România 17p; 3. Elveția 15p; 

România se califică cu o victorie sau un egal contra Elveției, dar ratează calificarea dacă pierde cu Elveția. Am putea ajunge totuși în Germania și în cazul unei înfrângeri în fața elvețienilor, dar numai dacă Israel pierde în Andorra. Câștigăm grupa cu o victorie în fața Elveției și Israel ia cel mult un punct în Andorra, sau chiar și cu un egal dacă Israel pierde în Andorra.

  • Israel pierde cu România, Elveția pierde cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. România 19p; 3. Israel 17p; 2. Elveția 15p;

România ar câștiga Grupa I înaintea ultimei etape, indiferent de rezultatul meciului cu Elveția. Israel se califică la Euro doar cu o victorie în Andorra și cel mult un punct luat de elvețieni la București. Naționala lui Murat Yakin poate merge la turneul final și în cazul unui eșec în fața României, dar numai dacă Israel nu triumfă în Andorra.

Varianta 2: Israel termină la egalitate cu Elveția

Clasamentul înaintea ultimelor două etape ale Grupei I ar arăta în felul următor: 1. Elveția 16p; 2. România 16p; 3. Israel 15p. 

Nu se schimbă foarte mult datele problemei față de Varianta 1, pentru că în cazul în care nu câștigăm în Israel vom fi obilgați să o facem în ultima etapă contra Elveției. Și s-ar putea să fie un meci de care pe care, decisiv pentru a doua echipă calificată la Euro.

  • Israel câștigă cu România, Elveția câștigă cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Elveția 19p; 3. Israel 18p. 3. România 16p; 

România are nevoie de o dublă „minune” în ultima etapă pentru a ajunge la Euro 2024: trebuie să bată obligatoriu Elveția, Israel să facă cel mult un egal în Andorra, iar golaverajul să ne avantajeze în caz de egalitate de puncte cu israelienii.

  • Israel face egal cu România, Elveția câștigă cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Elveția 19p; 2. România 17p; 3. Israel 16p. 

România merge sigur la Euro cu o victorie în fața Elveției, caz în care câștigă și Grupa I. Ne-am putea califica și cu un egal sau chiar cu o înfrângere, doar dacă Israel nu ia trei puncte în Andorra și în caz de egalitate golvaerajul ne este favorabil.

  • Israel pierde cu România, Elveția câștigă cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Elveția 19p; 2. România 19p; 3. Israel 15p. 

România și Elveția sunt calificate împreună la Euro 2024, meciul direct din ultima etapă urmând a stabili doar cine va câștiga Grupa I. „Tricolorii” o fac doar cu o victorie, în timp ce elvețienii au și varianta egalului.

  • Israel câștigă cu România, Elveția face egal cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Israel 18p; 1. Elveția 17p; 3. România 16p;

România are doar varianta victoriei în ultima etapă contra Elveției, orice alt rezultat fiind echivalent cu ratarea calificării.

  • Israel face egal cu România, Elveția face egal cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Elveția 17p; 2. România 17p; 3. Israel 16p. 

„Tricolorii” merg la Euro doar cu o victorie, caz în care câștigă și Grupa I. Ne-am putea califica și cu un egal sau un eșec, dar Israel nu trebuie să câștige în Andorra, iar golaverajul să ne fie favorabil.

  • Israel pierde cu România, Elveția face egal cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. România 19p; 2. Elveția 17p; 3. Israel 15p. 

Naționala lui Edi Iordănescu e calificată la Euro indiferent de rezultatul meciului cu Elveția, dar un punct obținut pe „Arena Națională” ne-ar asigura și câștigarea grupei.

  • Israel câștigă cu România, Elveția pierde cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Israel 18p. 2. Elveția 16p; 3. România 16p;

România se califică la Euro doar cu o victorie contra Elveției. În acest caz, dacă Israel pierde în Andorra, câștigăm și Grupa. Un egal sau un eșec contra Elveției ne ține în fața televizoarelor la Euro 2024.

  • Israel face cu România, Elveția pierde cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. România 17p; 2. Elveția 16p; 3. Israel 16p. 

Românie e la Euro cu o victorie sau un egal contra Elveției, în timp ce un eșec ne ține acasă dacă Israel bate în Andorra. Câștigăm grupa cu un succes în ultima etapă, dar și cu un egal dacă israelienii nu bat „lanterna roșie”.

  • Israel pierde cu România, Elveția pierde cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. România 19p; 2. Elveția 16p; 3. Israel 15p. 

Suntem calificați la Euro indiferent de rezultatele din ultima etapă, dar un punct luat cu Elveția ne garantează câștigarea Grupei I.

Varianta 3: Israel pierde cu Elveția

Clasamentul înaintea ultimelor două etape ale Grupei I ar arăta în felul următor: 1. Elveția 18p; 2. România 16p; 3. Israel 14p.

Ar fi varianta ideală pentru „tricolori”, care ar avea un mare avantaj contra Israelului înaintea ultimelor două etape din calificări.

  • Israel câștigă cu România, Elveția câștigă cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Elveția 21p; 2. Israel 17p; 3. România 16p;

„Tricolorii” au nevoie de o minune: victorie contra Elveției, deja câștigătoare a Grupei, dar care trebuie dublată obligatoriu de un pas greșit al Isarelului în Andorra.

  • Israel face egal cu România, Elveția câștigă cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Elveția 21p; 2. România 17p; 3. Israel 15p.

România se califică cu o victorie sau un egal în ultima etapă cu Elveția, deja câștigătoare a Grupei I. Putem ajunge la turneul final și în cazul unui eșec, dar cu condiția ca Israel să nu câștige în Andorra.

  • Israel pierde cu România, Elveția câștigă cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Elveția 21p; 2. România 19p; 3. Israel 14p.

România și Elveția sunt calificate braț la braț la Euro, indiferent de rezultatele din ultima etapă. În cazul unui succes, „tricolorii” vor câștiga și Grupa I.

  • Israel câștigă cu România, Elveția face egal cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Elveția 19p; 2. Israel 17p; 3. România 16p;

România ajunge la Euro doar dacă bate Elveția în ultima etapă, caz în care poate termina pe primul loc în grupă dacă Israel nu se impune în Andorra.

  • Israel face egal cu România, Elveția face egal cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Elveția 19p; 2. România 17p; 3. Israel 15p.

România se califică la Euro și câștigă grupa cu o victorie în fața Elveției. Ajungem în Germania și în cazul unui egal, pentru că golaverajul față de israelieni ne e net favorabil, dar și dacă pierdem cu Elveția și Israel nu câștigă în Andorra.

  • Israel pierde cu România, Elveția face egal cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Elveția 19p; 2. România 19p; 3. Israel 14p.

România și Elveția sunt calificate la Euro, meciul direct din ultima etapă urmând a stabili doar echipa care va câștiga grupa. Elvețienii au și varianta egalului, în timp ce „tricolorii” doar pe cea a victroriei.

  • Israel câștigă cu România, Elveția pierde cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Elveția 18p; 2. Israel 17p; 3. România 16p;

România se califică la turneul final doar cu o victorie în fața Elveției, caz în care ar câștiga și grupa dacă Israel nu e impune în Andorra. Am putea ajunge în Germania și cu un egal, însă doar dacă Andorra bate Israel în ultima etapă.

  • Israel face egal cu România, Elveția pierde cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. Elveția 18p; 2. România 17p; 3. Israel 15p.

„Tricolorii” se califică cu o victorie (caz în care câștigă și Grupa I) sau un egal în fața Elveției, dar și în cazul unui eșec dacă Israel nu se impune în Andorra.

  • Israel pierde cu România, Elveția pierde cu Kosovo. Situația în Grupa I înaintea ultimei etape ar sta în felul următor: 1. România 19p; 1. Elveția 18p; 3. Israel 14p.

Naționala lui Edi Iordănescu e deja calificată înaintea ultimei etape, iar un punct din meciul cu Elveția (și ea cu biletele de Germania în buzunar) îi asigură și câștigarea Grupei I.

Toate aceste calcule au la bază o eventuală victorie a Israelului în meciul din deplasare cu naționala Kosovo, care ar urma să se joace, cel mai probabil, pe 12 noiembrie la Pristina. Însă se poate întâmpla și ca israelienii să piardă puncte în această partidă, ceea ce nu ar fi decât un bonus pentru România și ne-ar ușura drumul spre Germania 2024.

ADVERTISEMENT