Sport

Naționala Israelului, 4 meciuri în noiembrie, din trei în trei zile! Fanatik a aflat planul de lucru de pe masa UEFA și care este precedentul ce ne dă speranțe. Exclusiv

Tot din cauza războiului, Ucraina a jucat 5 meciuri în iunie 2022! UEFA ia în considerare foarte serios ca şi naţionala Israelului să dispute 4 meciuri în aceeaşi lună
15.10.2023 | 21:40
Nationala Israelului 4 meciuri in noiembrie din trei in trei zile Fanatik a aflat planul de lucru de pe masa UEFA si care este precedentul ce ne da sperante Exclusiv
Israel ar putea să joace 4 meciuri din preliminariile EURO 2024 în luna noiembrie
ADVERTISEMENT

Conflictul armat palestino-israelian, început pe 7 octombrie, a dat total peste cap calendarul Grupei I din preliminariile EURO 2024. Naţionala Israelului nu a mai jucat niciun meci în luna octombrie, când avea programate duelurile cu Elveţia şi Kosovo, iar FANATIK a aflat care este planul de lucru de pe masa UEFA pentru finalizarea situaţiei în această grupă.

Tot din cauza războiului, Ucraina a jucat 5 meciuri în iunie 2022! UEFA ia în calcul ca şi Israelul să joace 4 meciuri în 10 zile!

UEFA are un plan în lucru în privinţa meciurilor echipei naţionale a Israelului, după ce partidele cu Elveţia şi Kosovo, programate iniţial în luna octombrie, au fost amânate din cauza conflictului cu Palestina. Mai exact, FANATIK a aflat că selecţionata antrenată de Elon Hazan ar urma să joace 4 meciuri în luna noiembrie.

ADVERTISEMENT

Din informaţiile obţinute de FANATIK de la forul continental, Israel va juca 4 meciuri în luna noiembrie, din trei în trei zile, cu un precedent care s-a întâmplat în urmă cu un an, în 2022, când Ucraina a fost nevoită să joace chiar 5 meciuri într-o perioada scurtă timp. La fel ca acum, motivul “programului încărcat” a fost războiul.

UEFA ia foarte serios în calcul ca Israel să joace 4 meciuri în perioada 12-21 noiembrie. Mai exact, israelienii ar urma să întâlnească Kosovo (12 noiembrie, în deplasare), Elveţia (15 noiembrie, teren neutru), România (18 noiembrie, teren neutru) şi Andorra (21 noiembrie, în deplasare).

ADVERTISEMENT

Într-o situaţie similară s-a aflat naţionala Ucrainei, în iunie 2022, când a jucat 5 meciuri într-o perioadă scurtă de timp, nu 4 câte ar urma să dispute Israelul acum. Atunci, vecinii de la Nord erau în plin război cu Rusia, iar meciurile de baraj pentru CM 2022 au fost mutate vara, în loc de luna martie, când oricum erau programate meciurile din Liga Naţiunilor. În loc de 4 meciuri în competiţia continentală, Ucraina a bifat 3 meciuri, în timp ce duelurile cu Scoţia şi Ţara Galilor au contat pentru play-off-ul pentru calificarea la turneul final din Qatar.

Programul Grupei I până la finalul preliminariilor, cu scenariul celor 4 meciuri în noiembrie pentru Israel

  • 15 octombrie: Elveţia – Belarus / România – Andorra
  • 12 noiembrie: Kosovo – Israel (meci iniţial programat pentru 15 octombrie)
  • 15 noiembrie: Israel – Elveţia (meci iniţial programat pentru 12 octombrie)
  • 18 noiembrie: Belarus – Andorra / Israel – România / Elveţia – Kosovo
  • 21 noiembrie: Andorra – Israel / Kosovo – Belarus / România – Elveţia
ADVERTISEMENT

Imediat după începerea conflictului dintre Israel şi Palestina, UEFA a amânat meciul cu Elveţia, programat pentru 12 octombrie, la Tel Aviv. Duelul a fost reprogramat pentru 15 noiembrie, după un anunţ venit de la Nyon. Din informaţiile obţinute de FANATIK, forul continental a sperat că totuşi partida Kosovo – Isarel se va disputa conform ţintarului, însă situaţia din Orientul Mijlociu a făcut imposibilă această variantă, autorităţile isreliene nepermiţând naţionalei să părăsescă ţara din considerente de securitate, rachetele atingând inclusiv zona aeroportului din Tel Aviv.

Cum a ajuns Ucraina să joace 5 meciuri în 13 zile, în vara lui 2022

Pe 24 februarie 2022, Ucraina a fost invadată de Rusia, într-o escaladare bruscă a conflictului dintre cele două ţări. După scurt timp, UEFA şi FIFA au intervenit, iar ruşii au fost excluşi din competiţii, în timp ce meciurile ucrainenilor, angrenaţi în barajul pentru calificarea la Campionatul Mondial din Qatar, au fost amânate.

ADVERTISEMENT

Presate de timp, UEFA şi FIFA au decis ca Ucraina să joace semifinala barajului, duelul cu Scoţia, pe 1 iunie 2022, în timp ce finala play-off-ului, un meci în care s-au întâlnit ucrainenii şi Ţara Galilor, să fie programată pe 5 iunie.

Pe lângă cele două meciuri din barajul de calificarea la CM 2022, Ucraina a mai jucat, în iunie 2022, dubla cu Irlanda şi meciul cu Armenia din Liga Naţiunilor. Astfel, în perioada 1-14 iunie, ucrainenii au disputat 5 meciuri.

Meciurile jucate de Ucraina în iunie 2022

  • Scoţia – Ucraina 1-3 (1 iunie 2022 / semifinala barajului CM 2022)
  • Ţara Galilor – Ucraina 1-0 (5 iunie 2022 / finala barajului CM 2022)
  • Irlanda – Ucraina 0-1 (8 iunie 2022 / Liga Naţiunilor)
  • Ucraina – Armenia 3-0 (11 iunie 2022 / Liga Naţiunilor) – meci jucat de ucraineni pe teren neutru, în Polonia
  • Ucraina – Irlanda 1-1 (14 iunie 2022 / Liga Naţiunilor) – meci jucat de ucraineni pe teren neutru, în Polonia

De ce naţionala Israelului nu poate juca meciuri din preliminariile pentru Campionatul European în ianuarie 2024. Cum se stabilesc urnele tragerii la sorţi de la EURO 2024

UEFA vrea ca tabloul calificatelor la EURO 2024, cu excepţia celor patru echipe venite din baraj, să fie gata pe 21 noiembrie, atunci când sunt programate ultimele meciuri din preliminarii. Implicaţiile sunt multe şi totul porneşte de la tragerea la sorţi pentru grupele EURO 2024, eveniment programat pe 2 decembrie.

În primul rând, urnele pentru tragerea la sorţi a grupelor EURO 2024 sunt completate în funcţie de clasarea echipelor în grupe. Cum Grupa I, cea din care fac parte Israel, România şi Elveţia, este una cu 6 echipe, cele două calificate vor avea punctele şterse cu echipa de pe ultimul loc, cel mai probabil Andorra, pentru o uniformizare cu grupele în care se regăsesc 5 echipe. Astfel, este obligatoriu ca toate meciurile să fie jucate până pe 21 noiembrie, ultima zi a preliminariilor.

De asemenea, configuraţia echipelor calificate în barajul pentru EURO 2024, programat în martie anul viitor, poate să fie schimbată dacă Israel este sau nu calificată direct la turneul final. Israelienii au câştigat Grupa 2 din Divizia B a Ligii Naţiunilor, ceea ce le aduce calificarea directă în barajul pentru EURO 2024, dacă ratează locul 1 sau 2 în grupa din preliminarii. O clasare a Israelului pe unul dintre primele două locuri în grupa din preliminarii este echivalentă cu o schimbare în configuraţia barajului.

Scenariul cu meciuri ale naţionalei Israelului sau ale Grupei I mutate în ianuarie 2024 este imposibil şi din punct de vedere organizatoric. Conform calendarului internaţional FIFA, meciuri între echipe naţionale pot fi organizate abia în perioada 18-26 martie, atunci când au loc meciurile baraj pentru calificarea la EURO 2024. Fără date FIFA în calendar, niciun club nu ar accepta să cedeze jucători la loturile naţionale.

Calendarul cu date FIFA pentru perioada octombrie 2023 – iunie 2024

  • 9-17 octombrie 2023
  • 13-21 noiembrie 2023
  • ianuarie-februarie 2024: Cupa Asiei şi Cupa Africii pe Naţiuni
  • 18-26 martie 2024
  • 3-11 iunie 2024: date FIFA pentru toate confederaţiile, cu excepţia UEFA
  • 14 iunie – 14 iulie 2024: Campionatul European şi Copa America

Un avantaj şi multe dezavanteje pentru Israel în scenariul cu 4 meciuri decisive în luna noiembrie

Un program cu 4 meciuri în luna noiembrie îi aduce un singur avantaj Israelului, însă un este un atu total. Israelienii vor întâni Elveţia şi România, în decurs de 3 zile, pe 15 şi 18 noiembrie, pe teren propriu. Doar că, privind situaţia actuală, partidele se vor juca cel mai probabil pe teren neutru, în Cipru. În mod normal, cele două partide s-ar fi disputat pe 12 octombrie, respectiv 18 noiembrie.

Pentru dubla cu Elveţia şi Kosovo, meciuri care până la urmă nu s-au mai jucat, Elon Kazan a chemat, în lotul de 26 de jucători, 12 fotbalişti din întrecerea internă. Cum campionatul din Israel a fost suspendat, fotbaliştii proveniţi din Ligat Ha’Al ar urma să vină la lot, în noiembrie, fără meciuri în picioare de mai bine de o lună.

De asemenea, un dezavantaj uriaş pentru Israel vine din accidentarea lui Manor Solomon. Mijlocaşul ofensiv al lui Tottenham, unul dintre cei mai valoroşi jucători israelieni, a suferit o ruptură de menisc şi ar urma să fie out până la începutul anului viitor.

Horia Ivanovici a dezvaluit la FANATIK SuperLiga planul UEFA pentru Israel - Romania

ADVERTISEMENT