Sport

Cum şi-a construit Qatarul naţionala pentru Mondialul din 2022! Jucători naturalizaţi, o academie de cinci stele şi un selecţioner cu Barcelona în ADN. Video

Pe lângă stadioane şi un oraş, Qatarul a construit o naţională pentru Campionatul Mondial din 2022. Care sunt secretele din spatele selecţionatei lui Felix Sanchez.
19.11.2022 | 12:30
Cum sia construit Qatarul nationala pentru Mondialul din 2022 Jucatori naturalizati o academie de cinci stele si un selectioner cu Barcelona in ADN Video
Secretele din spatele naţionalei Qatarului
ADVERTISEMENT

Până să primească organizarea Campionatului Mondial din 2022, Qatarul nu avea un cuvânt de spus în fotbalul mondial. Fără vreo calificare la cel mai important turneu final, arabii au construit o naţională care să le permită visul unei calificări în optimile de finală la debut.

Naţionala Qatarului s-a născut acum 52 de ani. Ocupa locul 114 FIFA când a primit Mondialul din 2022

Sub influenţă britanică până în 1971, fotbalul a ajuns în Qatar abia la începutul anilor ’40, cu ajutorul muncitorilor care au venit aici după descoperirea de zăcăminte de petrol. Federaţia Qatareză de Fotbal s-a înfiinţat în 1960, însă abia peste 10 ani naţionala a jucat primul meci oficial.

ADVERTISEMENT

Pe 27 martie 1970, Bahrian o învingea pe Qatar, scor 2-1, la prima ediţie a Cupei Golfului. Au urmat ani cu rezultate modeste, cu o singură excepţie. La Campionatul Mondial de tineret din 1981, qatarezii au ajuns până în finală, unde au fost învinşi clar de Germania de Vest, scor 4-0. Era aceeaşi competiţie unde România obţinea medalia de bronz cu celebra generaţie a “cangurilor”.

Momentul de cotitură a venit pe 2 decembrie 2010, când FIFA a anunţat că ediţia din 2022 a Campionatului Mondial se va disputa în Qatar. Şeicii reuşiseră, chiar şi cu acuze de corupţie, să aducă turneul final în micuţul stat. Următorul pas, pe lângă infrastructură, era construcţia unei echipe naţionale. Atunci când FIFA făcuse anunţul, Qatarul ocupa locul 114 în clasamentul FIFA şi era depăşită de Guyana, Uzbekistan sau Antigua şi Barbuda.

ADVERTISEMENT
  • 50 este locul ocupat de Qatar în cel mai recent clasament FIFA

Academia Aspire, locul unde s-au format fotbaliştii din Qatar. Şeicii deţin două cluburi în Europa

În 2004, prin Decret al Emirului, s-a început construcţia Academiei Aspire, care avea ca scop dezvoltarea tinerilor sportivi din Qatar. De asemenea, aceştia beneficiau şi de educaţie cu ajutorul unor burse. Patru ani mai târziu, academia a fost încorporată ca SBU (unitate strategică de afaceri) în Aspire Zone Foundation.

La această academie, sportivii din Qatar au parte de cele mai înalte condiţii de antrenament şi o bază de cinci stele. Mutaz Essa Barshim, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, se numără printre atleţii care au beneficiat de pe urma Aspire.

ADVERTISEMENT

Pentru fotbalişti, Academia Aspire a achiziţionat două cluburi din Europa. În 2012, qatarezii au cumpărat Eupen, din prima ligă a Belgiei. Trei ani mai târziu, în 2015, Aspire Zone Foundation a achiziţionat 99,74% din acţiunile lui Cultural Leonesa, club care evoluează în prezent în liga a treia din Spania. Mai mult decât atât, în ultimii ani au fost semnat parteneriate cu Atlético Astorga şi Leeds United.

Jucători de la Aspire ajung anual la aceste cluburi. Fie pentru antranemente, fie să joace. Aşa cum au fost cazurile lui Yousef Hassan, Homam Ahmed, Abdelkarim Hassan, Bassam Al-Rawi, Salem Al-Hajri (toţi trecuţi pe la Eupen), Tarek Salman (Atlético Astorga), Mohammed Waad (Cultural Leonesa).

ADVERTISEMENT

Conform unui documentar DW, în jur de 5.000 de copii sunt urmăriţi de scouterii de la Academia Aspire, iar cei mai buni primesc bursă de studii de la 12 la 18 ani. Între 2007 şi 2014, aproximativ 3.500.000 de copii din 17 ţări s-au aflat în vizorul academiei din Doha.

  • 18 dintre cei 26 de fotbalişti din lotul Qatarului pentru CM 2022 au trecut prin Academia Aspire
  • 1.400.000.000 de dolari a costat Academia Aspire

Naturalizarea fotbaliştilor prin Aspire, un subiect tabu în Qatar

De multe ori a existat suspiciunea că Academia Aspire ajută la naturalizarea fotbaliştilor. Aduşi în Qatar de la vârste fragede, juniorii ajung să primească mai uşor cetăţenia. Răspunsul oficialilor contrazice teoria: “Nu. Vream să creăm mai multă competiţie”.

Din lotul de 26 de jucători pentru Campionatul Mondial din 2022, Bassam Al-Rawi, Mohammed Waad, Ahmed Alaaeldin, Musab Kheder şi Almoez Ali sunt jucători născuţi în afara Qatarului, antrenaţi la Academia Aspire şi care apoi au fost naturalizaţi.

Metoda naturalizării fotbaliştilor a început în 2004. Câţi “străini” sunt în lotul Qatarului pentru CM 2022

În 2004, FIFA anunţa că trei jucători brazilieni vor să fie naturalizaţi pentru a juca în naţionala Qatarului. Aílton, Dedé şi Leandro erau fotbaliştii în cauză, iar forul mondial a intervenit şi a însprit condiţiile pentru eligibilitatea celor născuţi în afara ţării pe care ar dori s-o reprezinte. Cei trei brazilieni nu aveau nicio legătură cu ţara arabă, iar statul qatarez era dispus să încalce propriile reguli privind acordarea cetăţeniei.

Noile reguli nu au fost un impediment pentru Qatar. Tot în 2004, Al-Gharafa l-a transferat pe Sebastian Soria, iar doi ani mai târziu, uruguayanul a primit cetăţenia qatareză. Atacantul a devenit astfel eligibil pentru naţionala Qatarului, pentru care a jucat 123 de meciuri în perioada 2007-2017. Acesta a fost urmat de brazilienii Fábio César Montezine (28 de meciuri în perioada 2008-2013) şi Marcone (38 de meciuri în perioada 2008-2013).

În lotul pentru Campionatul Mondial 2022, în afara celor cinci “absolvenţi” ai Academiei Aspire, Qatar mai are are alţi cinci jucători care s-au născut în afara ţării, dar care au ajuns să fie naturalizaţi.

  • Ró-Ró – s-a născut în Portugalia şi joacă din 2011 în Qatar. La naţională a debutat în 2016
  • Boualem Khoukhi – s-a născut în Algeria şi joacă din 2009 în Qatar. La naţională a debutat în 2013
  • Ali Assadalla – s-a născut în Bahrain şi joacă din 2008 în Qatar. La naţională a debutat 2013
  • Karim Boudiaf – s-a născut în Franţa şi joacă din 2010 în Qatar. La naţională a debutat în 2013
  • Mohammed Muntari – s-a născut în Ghana şi joacă din 2013 în Qatar. La naţională a debutat în 2014

Scandalul de la Campionatul Mondial de handbal masculin din 2015

Qatarul a fost gazda Campionatului Mondial de handbal masculin din 2015, iar turneul final a fost unul plin de controverse pentru selecţionata asiatică. Din lotul de 16 handbalişti convocaţi de Valero Rivera doar trei erau născuţi în Qatar, restul naturalizaţi.

Dintr-o naţională fără istorie în handbalul masculin, Qatarul a devenit vicecampioană mondială în 2015. Pe lângă handbaliştii naturalizaţi, qatarezii au fost ajutaţi din plin de arbitraje favorabile, cel mai elocvent exemplu fiind semifinala cu Polonia, când adversarii i-au aplaudat ironic pe arbitri la finalul meciului.

Felix Sanchez, creierul din spatele naţionalei Qatarului

În urmă cu 16 ani, Felix Sanchez o părăsea pe Barcelona, unde lucrase pentru La Masia între 1996 şi 2006. Considerat un antrenor care are filosofia blaugrana în ADN, ibericul a semnat cu Academia Aspire şi a început să lucreze cu juniorii Qatarului.

După şapte ani, în 2013, Felix Sanchez a fost numit la cârma selecţionatei U19 a Qatarului, alături de care a câştigat, un an mai târziu, Cupa Asiei la juniori. Pe 3 iulie 2017, după rezultatele bune de la U19, ibericul a fost promovat la selecţionata de seniori, unde i-a luat locul lui Jorge Fossati.

“Academia şi Federaţia merg mână în mână. Centrul nostru (n.r. al naţionalei Qatarului) de pregătire face parte din Aspire. Este un proiect de succes pe termen lung. Fără acest proiect nu aveam unde să-i antrenăm pe aceşti jucători încă din perioada junioratului. Este un semn bun că mulţi dintre ei sunt acum în naţională”, spunea Felix Sanchez.

În 2019, Qatarul a câştigat Cupa Asiei, după 3-1 în finala cu Japonia. Doi ani mai târziu, în 2021, invitată la Gold Cup (competiţia continentală din America de Nord), selecţionata lui Felix Sanchez s-a oprit în semifinale, unde a fost învinsă greu de SUA.

Gregg Berhalter, selecţionerul SUA, are si explicaţia pentru jocul din ce în ce mai bun al Qatarului. “Joacă aproape ca o echipă de club. Jucătorii merg la Aspire în fiecare săptămână. Petrec timp împreună şi analizează meciuri. E un model unic”.

Duminică, de la ora 18:00, Qatarul va debuta la Campionatul Mondial în meciul cu Ecuador. Asiaticii visează la o calificare în optimile de finală dintr-o grupă din care mai fac parte Olanda şi Senegal. Pot qatarezii să fie următoarea marea surpriză a turneului final? Un prim răspuns va veni după meciul de deschidere al turneului final.

  • 46 de victorii, 16 remize şi 24 de înfrângeri este palmaresul lui Felix Sanchez la cârma naţionalei Qatarului
  • 46 de ani are Felix Sanchez, selecţionerul Qatarului
ADVERTISEMENT