News

Cum şi-a cunoscut Tudor Gheorghe soţia: “Era de o frumuseţe răpitoare”. O poveste de dragoste care străbate timpul

26.01.2021 | 22:55
Cum sia cunoscut Tudor Gheorghe sotia Era de o frumusete rapitoare O poveste de dragoste care strabate timpul
Tudor Gheorghe, „Trubadurul la porțile dorului” și-a cunoscut soția în facultate. Georgeta Loch (Luchian) Tudor, legenda Naționalului Craiovean (sursa www.facebook.com)
ADVERTISEMENT

Georgeta Luchian Tudor, soția artistului Tudor Gheorghe, a trecut la cele veșnice. Unul dintre numele de prim rang ale scenei Teatrului Național din Craiova și ale scenei românești, Georgeta Loch (cum se numea în vremea studenției) rămâne un simbol de probitate morală și, în același timp, o artistă desăvârșită. Iubirea dintre Georgeta și Tudor Gheorghe a început pe băncile școlii. Ce poate fi mai dulce, mai… cald?…

Din păcate, actrița și dansatoarea Georgeta Luchian Tudor, soţia lui Tudor Gheorghe, a murit, părăsindu-ne fulgerător. Maladia COVID-19 nu iartă… Regizorul Constantin Dicu a fost coleg de grupă, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, din București, cu soția lui Tudor Gheorghe. Din aceeași grupă, mai făceau parte, printre alte nume ilustre, regretata actriță Irina Petrescu și regizorul Grigore Gonța.

ADVERTISEMENT

„Fosta domnișoară Georgeta Loch, ulterior soția marelui rapsod Tudor Gheorghe, a făcut studiile dramatice între anii 1959-1963, la clasa marelui regizor și profesor Ion Șahighian. Înainte de a intra la Facultatea de Actorie, Geta Loch a făcut parte din Anamblul de dansuri al UTC. Spectacolele desfășurate în străinătate i-au consolidat marea bogăție spirituală, demnitatea și bunul simț, pentru care devenise proverbială”, și-a început povestea Constantin Dicu, în exclusivitate pentru FANATIK.RO.

Regizorul Constantin Dicu (sursa www.facebook.com)
Regizorul Constantin Dicu (sursa www.facebook.com)

Constantin Dicu: „Geta, soția lui Tudor Gheorghe, o femeie de o frumusețe răpitoare!”

Povestea continuă. Gheorghe și Georgeta (Geta) Tudor s-au cunoscut încă din perioada studenției. Deși, în timpul turneelor petrecute, ca dansatoare, în străinătate mulți bărbați i-au cerut mâna, Geta Loch nu a cedat în fața acestor oferte. De fiecare dată a revenit în țară, iar destinul i-a surâs.

ADVERTISEMENT

„Tudor Gheorghe și-a cunoscut viitoarea soție, Geta Loch, cum se numea atunci, în ultimul an de facultate. Ea era cu un an mai mare decât el, din punctul de vedere al studiilor. Tudor Gheorghe tocmai se afirmase cu spectacolul „Trubadur la porțile dorului”, care a fost un real succes”, a continuat regizorul.

Despre Georgeta Tudor, apropiații spun că a fost o doamnă calmă, reținută, deloc ostentativă. „Era reținută, nu explozivă. Tot ce spunea și ce făcea era trecut prin filtrul logicii”, am aflat despre dumneaei.

ADVERTISEMENT

Regizorul Constantin Dicu a conchis: „Geta a fost o persoană delicată, plină de spirit și avea un haz subtil. Momentele petrecute la cursuri și mai ales rolurile interpretate pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova au scos la iveală marile calități pe care le-a avut. Era foarte modestă și de o frumusețe răpitoare. Și-a petrecut toți anii în Cetatea Băniei, alături de marele rapsod, căruia i-a dăruit un fiu. Georgeta este o emblemă a Teatrului din Craiova, distribuită în nenumărate roluri de amploare și responsabilitate, care au atras admirația publicului și a presei. Prin dispariția sa, cultura teatrală românească suferă o mare pierdere”.

Actorul Emil Boroghină (sursa TVR Craiova)
Actorul Emil Boroghină (sursa TVR Craiova)

Emil Boroghină: „Fără Geta, Tudor Gheorghe n-ar fi devenit ce este acum!”

Reputatul actor craiovean Emil Boroghină a traversat, de asemenea, clipe grele după infecția cu Coronavirus. Din fericire, și-a revenit. Însă, dispariția prietenei și colegei de breaslă Georgeta Tudor l-a întristat profund.

ADVERTISEMENT

„Am fost coleg de promoție cu Georgeta. În anul 1963, am mers împreună la Teatrul Național din Craiova, pe care l-am slujit timp de 57 de ani. Am jucat foarte mult împreună și cred că, pentru memoria „Naționalului” craiovean, plecarea ei reprezintă o mare pierdere. Mulți o numeau „Marea Doamnă a Teatrului Național”!…”, ne-a declarat Emil Boroghină.

Fostul director al Teatrului Național din Craiova a continuat: „Dincolo de activitatea sa profesională, dincolo de rolurile pe care le-a interpretat, Georgeta a însemnat enorm pentru Tudor Gheorghe. Ca și în cazul lui Ștefan Iordache, pe care Mihaela Tonitza l-a însoțit peste tot, Geta a avut grijă de soțul său tot timpul. Dacă nu ar fi avut acest echilibru în familie, Tudor Gheorghe nu ar fi fost ce este acum. Am urmărit realizările ei, încă de la debut, de la rolul „Cenușăresei”, din basmul omonim și până la „Nora” de Ibsen”.

„Ultima sa creație, după „Jurnalul” scris de Alice Voinescu, Geta a reușit să alcătuiască un scenariu absolut extraordinar. Chiar dacă în ultima perioadă nu mai juca, Georgeta venea mereu să vadă premierele colegilor săi”, a încheiat Emil Boroghină.

Tudor Gheorghe (sursa www.facebook.com)
Tudor Gheorghe (sursa www.facebook.com)

Tudor Gheorghe: „Nu mai am nevoie de nimic!”

Rapsodul Tudor Gheorghe traversează momente grele. Cu toate acestea, am reușit să-l „prindem” la telefon și să-i transmitem sentimentele noastre. „În acest moment, nu pot vorbi nimic despre soția mea. De fapt, nu mai am nevoie de nimic special… Din pricina problemelor cauzate de COVID-19, ceremonia funerară va avea un caracter restrâns”, ne-a mărturisit îndrăgitul artist.

Actrița Georgeta Tudor va fi înmormântată mâine, în jurul prânzului, la cimitirul din  comuna Podari.

 

 

 

ADVERTISEMENT