Life

Cum sună imnurile pe care le-a avut România de-a lungul timpului. De la “Trăiască Regele” la frăţia cu “poporul sovietic eliberator”

Cum sună imnurile pe care le-a avut România de-a lungul timpului. Până la “Deșteaptă-te, române”, imnul a fost schimbat de 6 ori.
09.09.2022 | 14:51
Cum suna imnurile pe care lea avut Romania dea lungul timpului De la Traiasca Regele la fratia cu poporul sovietic eliberator
Cum sună imnurile pe care le-a avut România de-a lungul timpului. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, imnurile pe care le-a avut România au variat în funcție de regimul politic. Cei veniți la putere au stabilit de fiecare dată o altă zi națională, dar și alte însemne de stat și, implicit, un alt imn.

Cum sună imnurile pe care le-a avut România de-a lungul timpului

Până la cunoscutul “Deșteaptă-te, române!”, România a mai avut șase imnuri naționale. Primul a apărut încă din secolul 19.

ADVERTISEMENT

Primul imn al țării noastre a apărut în 1862, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Violonistul Eduard Hubsch a câștigat un concurs public al cărui premiu consta în 100 de galbeni. Compozitorul a câștigat cu piesa “Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor”.

Până în 1881, melodia nu a avut versuri. În același an, Vasile Alecsandri a compus textul pentru viitorul “Imn Regal Român”, care a fost intonat pentru prima dată în 1884, la încoronarea Regelui Carol I.

ADVERTISEMENT

Imnul Regal mai este cunoscut și sub numele de “Trăiască Regele!”, după cuvintele cu care începe prima strofă.

“Trăiască Regele/ În pace și onor/ De țară iubitor/Și-apărător de țară./Fie Domn glorios/Fie peste noi,/Fie-n veci norocos/În război, război.”, sunt primele două strofe ale Imnului Regal.

ADVERTISEMENT

Deși monarhia din România a fost desființată în 1947, Familia Regală și simpatizanții acesteia intonează Imnul Regal cu ocazia sărbătorilor naționale oficiale.

În 1948, odată cu instalarea regimului comunist, noul imn al României a fost intitulat “Zdrobite cătușe”, textul fiind publicat în ziarul “Flacăra” la vremea respectivă. Muzica a fost compusă de Matei Socor.

ADVERTISEMENT

Melodia avea versuri de propagandă, în acestea fiind venerată Republica Populară și relația de prietenie cu “poporul rus eliberator”.

“Zdrobite cătușe în urmă rămân/ În frunte-i mereu muncitorul,/ Prin lupte și jertfe o treaptă urcăm,/ Stăpân pe destin e poporul.”, este prima strofă a fostului imn al României.

Imnul a fost schimbat din nou în 1953

Cinci ani mai târziu, în 1953, atunci când țara era în plin proces de sovietizare, imnul “Zdrobite cătușe” a fost înlocuit cu “Te slăvim, Românie!”. Versurile au fost compuse de Eugen Frunză și Dan Deșliu, iar muzica tot de Matei Socor.

Versurile imnului trimit la “prietenia” cu Uniunea Sovietică, Armata Rusă fiind încă la noi în țară atunci.

“Te slăvim, Românie, pământ părintesc/ Mândre plaiuri sub cerul tău pașnic rodesc./

(…) Înfrățit fi-va veșnic al nostru popor/ Cu poporul sovietic eliberator./ Leninismul ni-e far și tărie si avânt/ Noi urmăm cu credință Partidul ne-nfrânt,/ Făurim socialismul pe-al țării pământ.”, sunt câteva dintre versurile imnului.

Nicolae Ceaușescu a venit la putere în 1965, iar în 1975 a impus un nou imn al țării, “Pe-al nostru steag e scris Unire”. Versurile melodiei au fost compuse de Andrei Bârseanu, iar muzica îi aparține lui Ciprian Porumbescu.

În cele din urmă, melodia a ajuns imnul național al Albaniei, la propunerea poetului Victor Eftimiu, care avea origini albaneze.

Astfel, în 1977, imnul Republicii Socialiste România era “Trei culori”, care a rămas același până la Revoluția din 1989. Acesta a fost compus tot ce Ciprian Porumbescu.

După Revoluția din 1989, “Trei culori” a fost înlocuit de “Deșteaptă-te, române!”, care este imnul actual al României.

Versurile imnului îi aparțin lui Andrei Mureșanu, care a publicat poezia “Un răsunet” în 1948. Aceasta a apărut în revista “Foaie pentru minte, inimă și literatură”.

Cântecul a fost apreciat de români încă din anul în care a apărut. Versurile le-au inspirat încredere și curaj românilor în timpul Războiul de Independență (1877 – 1878), dar și Primul și Al Doilea Război Mondial.

Intonarea cântecului a fost interzisă odată cu instaurarea regimului comunist. Totodată, și alte marșuri și cântece patriotice au fost interzise.

Ziua imnului național al României a fost instituită în 1998, prin Legea nr. 99/1998, fiind sărbătorită anual pe 29 iulie.

ADVERTISEMENT